Kiedyś wam pisałem: chcę kupic Zetora!
Dzisiaj właśnie kupiłem! zacznie się nowy etap w renowacji. Jak zwykle zadam wam kilka pytań.
Czy to możliwe jest aby był wyprodukowany w roku 1950?Jewdyna tabliczka jaką znalazłem to na obudowie zegarów tam jest napisane 1950.
Gdzie szukać numeru podwozia i nr silnika?
Odpalony na zaciąg Zetorek dojechał na własnych kołach na moje podwórko, ok 12km. Słabo ciągnie,jest slaby, na wolnych obrotach słychac go jakby miał 4 cylindry a nie dwa, natomiast po dogazowaniu niestety nie słychać tego charakterystycznego klekotu. Dymi nieregularnie , raz na siwo, raz na czarno. Silnik do remontu, chociaż cisnienie oleju cały czas na 3 atm- to dobrze!!! przynajmniej sprawa panewek i wału chyba odpadnie. Skrzynia biegów - czwórka wyskakuje, biegi chodzą nieczytelnie wszystko rozklekotane. Właściciel mówił że na szóstce jest szybszy od "malucha" . Remontu wcześniej nie zacznę jak dopiero na wiosnę, ze względu na brak czasu - niestety praca zawodowa nie pozwala na wcześniejsze akcje.
Myśle, że dużo mi doradzicie i bede korzystał z waszego doświadczenia.Zetorami nigdy wcześniej się nie interesowałem, także będzie to dla mnie coś nowego.Oto fotki jakie naprędce zrobilem:

Czy data jaką udało mi się odczytac na obudowie zegarów jest datą produkcji, czy istnieje gdzięś jeszce jedno miejsce , gdzie wybita jest ta data ?