Wie ktoś, czy taki wskaźnik (przeźroczysty wężyk) podłączony trójnikami od kranika do przelewu będzie działał?
Były kiedyś na AF przynajmniej 2 zdjęcia takiego rozwiązania, ale autor 1 jest dawno nieaktywny, a 2 chyba znikło i jak pamiętam to ktoś pisał w komentarzach, że paliwo się cofało czy coś, choć jest to dla mnie trochę wątpliwe. Dla mnie ważne tylko, żeby traktor normalnie chodził i dało się sprawdzić ilość paliwa na zgaszonym silniku przed pracą.
Chciałem właśnie tak zrobić u siebie, bo odkąd mam tura z poprzeczką to bez jej odkręcania nie da się tam wsadzić głowy, czy kija żeby sprawdzić. Zostaje jedynie coś elastycznego, albo telefon i nagrywanie z lampą.
Wiem, że są dostępne gotowe normalne wskaźniki z pływakiem, ale to trzeba ciąć zbiornik itd., a aż takiej dokładności nie potrzebuję.
Wskaźnik poziomu paliwa C-360 jak w opryskiwaczu
Re: Wskaźnik poziomu paliwa C-360 jak w opryskiwaczu
Zbiornika ciąc nie trzeba jedynie jeden otwor wywiercic, Swoją drogą gdzieś widzialem takie wskaźniki slupkowe może nawet zamiast korka by dalo radę zamontować

Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
Re: Wskaźnik poziomu paliwa C-360 jak w opryskiwaczu
Najpierw trzeba mieć otwornicę, żeby taki otwór wywiercić. W każdym razie chciałem tego typu zabiegu uniknąć.
Taki wskaźnik jak na zdj. w miejscu korka brzmi już lepiej, o ile pistolet zmieścił by się obok po odkręceniu, bo przez klapę też będzie problem z wyjęciem całego.
Jednak wolę wężyk, tylko nie wiem czy nie będzie właśnie jakichś problemów tak jak wtedy ktoś tam pisał(z kolei autor tego zdjęcia dostępnego do dziś, pisał wtedy że mu to działa).
Tak myślę, że może lewe powietrze będzie łapać z przelewu, ale w sumie dlaczego skoro poziom cieczy i tak się będzie równał, a przecież zbiornik jest powyżej pompy.
Taki wskaźnik jak na zdj. w miejscu korka brzmi już lepiej, o ile pistolet zmieścił by się obok po odkręceniu, bo przez klapę też będzie problem z wyjęciem całego.
Jednak wolę wężyk, tylko nie wiem czy nie będzie właśnie jakichś problemów tak jak wtedy ktoś tam pisał(z kolei autor tego zdjęcia dostępnego do dziś, pisał wtedy że mu to działa).
Tak myślę, że może lewe powietrze będzie łapać z przelewu, ale w sumie dlaczego skoro poziom cieczy i tak się będzie równał, a przecież zbiornik jest powyżej pompy.