Czy ktoś ma doświadczenie z takim sprzętem.
1. Problemy ze sterowaniem - uszkodzone zdewastowane manipulatory - naprawione. Wszelkie inne usterki elektryczne usunięte.
2. Problemy z opadaniem zespołu szczotek i ssawy. Początkowo opadało tylko o jakieś 10 cm. Stwierdziłem że problem jest w zamku hydraulicznym (zacięty zaworek). Wymieniłem na nowy i .... Przestało opadać całkiem. Wymieniliśmy też Zawór dławiąco zwrotny (13). Zaczęły opadać ale mimo regulacji nie tak jak powinny. Chodzi o to że opadają dopiero jak się je depnie. Oczywiście to niedopuszczalne w normalnej pracy tylko na postoju podczas serwisu takie coś można zrobić. Drugi sposób to gdy szczotki są w pozycji transportowej zmniejszenie obrotów szczotek do minimum (stop), przełączenie na opuszczanie. Wówczas po chwili zwykle opadną i można potencjometrem dodać im obrotów. Oczywiście to też niedopuszczalne bo operator nie będzie się tak bawił w czasie pracy.

Serwisanci podpowiedzieli że nie ma ciśnienia na górę siłowników. To oczywiste że olej pójdzie zbiornika, niekoniecznie przez zawór 13 na tłoczyska tym samym zamek hydrauliczny nie odblokuje się.
Wmontowałem w układ dla próby zawór kulowy w miejsce zielonej kropki. Po jego zamknięciu i przełączeniu na opuszczanie zespół czyszczący opada. Po chwili go otwieram i wszystko pracuje normalnie.
Pytania:
a) Czy to może być wina zbyt małego ciśnienia w układzie (powinno być 16 MPa).
b) Gdzie wkręcić manometr pomiarowy ?
c) Czy można poprawić fabrykę montując w miejsce zaworu kulowego zawór z cewką elektryczną wyzwalaną przyciskiem z kasety sterujący.
d) Może lepiej zastosować jakieś rozwiązanie automatyczne (elektryczne lub hydrauliczne).
3. Uruchomiłem zraszacze, a dokładniej elektrozawory i wszystkie dysze poza tymi w kanale ssawnym. Problemy są dwa:
e) Szybkie zużycie wody - pewnie dysze leją zamiast robić mgłę.
f) Kurz - u góry jest cyklon z odsysaniem cząstek stałych tylko że to nie do końca działa. Ta nerka z której wysysany jest kurz jest nieszczelna i wydmuchuje z niej pył. Czy to wina nieodpowiedniego zraszania, owej nieszczelności czy jeszcze czegoś ?
Kto coś wie proszę o Pomoc.