ciągniki chińskie

Dyskusje na temat innych ciągników
Awatar użytkownika
Deleted_User

ciągniki chińskie

Post autor: Deleted_User »

witam,
czy jest ktokolwiek na forum, kto może udzielić mi informacji n/t chińskich traktorów, tj. jak się spisują, czy są zawodne, czy warto zainwestować w taki ciągnik? Nowe ciągniki są wystawione n allegro.
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

RE: ciągniki chińskie

Post autor: Jacek ze Skansena »

Grześ Chińska guma nie zawsze się rozciąga jak należy. Jest bardzo dużo artykułów z Chin, które są na sztukę. Dlaczego traktory by miały być inne. Jet tyle sprawdzonych marek, ze naprawdę można zainwestować właśnie w nie bez obawy.
tomek_kalisz

Post autor: tomek_kalisz »

Jako osoba z branży powiem tylko tyle- za 5 lat nikt nie sprowadzi ani nie wyprodukuje części zamiennych do żadnej maszyny, której produkcja lub sprzedż była sztukowa. Nie namawiam na żadną markę, bo to sprawa każdego kupującego, natomiast najważniejsza w ciężkim sprzęcie, jakim jest traktor jest dostępnośc części zamiennych.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krypton

Post autor: krypton »

Z pewnością będzie to rżnięte na żywca z jakiś markowych sprzętów. Rozleciał mi się silnik w chińskim sprzęcie i poinformowano mnie że wystarczy kupić cześć z odpowiednika Hondy i jest to, to samo. Rozbierając kilka chinskich silniczków wiem że mają one swoje odpowiedniki w silnikach produkcji znanych marek. Nie ma jednak się co cieszyć bo odpowiednik kosztuje porównywalnie x10 ( 40 pln chinszczyzna - 400 pln oryginalny japończyk). Miejmy jednak nadzieje że za klkadziesiąt lat chińskie wyroby będą równie dobre jak japonskie. Japończycy po 45 roku zaczynali podobnie a sami widzimy do czego doszli. Podobnie mamy z Koreańczykami, dziś są w połowie drogi. Na razie jednak odradzam.
ODPOWIEDZ