RE: c-328 przednia oś i zwolnice
ja tez bede robił luz przedniej osi i najlepiej zrobi to tokarz juz wczesniej naprawiałem to w kop-ład cat i spisuje sie niezle tokarz na tym bolcu od osi powinien wytoczyć taki rowek w kształcie ślimaka zeby smar ładnie sie rozchodził i bedzie dobrze
Tulejki można jeszcze kupić, ale trzeba poszukać, bo nie wszystkie sklepy mają te części. Uszczelniacze piast przedniej osi pasują od C4011.
Łożyska w zwolnicach są kulkowe, a nie stożkowe. Z tego co wiem to C-335 ma stożkowe na zwolnicach.
Co do zacinającego się rozdzielacza to trudno powiedzieć. Jakaś przyczyna tego musi być, że tak się dzieje. Najlepiej rozebrać rozdzielacz i sprawdzić (oczywiście jeżeli to wina rozdzielacz jest, a nie czegoś innego).
Łożyska w zwolnicach są kulkowe, a nie stożkowe. Z tego co wiem to C-335 ma stożkowe na zwolnicach.
Co do zacinającego się rozdzielacza to trudno powiedzieć. Jakaś przyczyna tego musi być, że tak się dzieje. Najlepiej rozebrać rozdzielacz i sprawdzić (oczywiście jeżeli to wina rozdzielacz jest, a nie czegoś innego).
Facebook. old URSUS tractor
C-330 i C-335 były produkowane równolegle i w moim łożyska są kulkowe.Oś przednią mam płaską ale widziałem 335 również z okrągłymi. W instrukcji napraw jest wspomniane o modernizacji skrzyni biegów, hamulcach, tylnym moście i zwolnicach ale nie znalazłem na razie informacji od kiedy ewentualna modernizacja weszła do produkcji.
Łatwo to sprawdzić patrząc na wewnętrzną część zwolnicy tam gdzie jest przykręconma pokrywa osi koła.
Jesli jest płaski gruby dekiel w postaci odlewu to mamy łożyska kulkowe jeśli natomiast jest kopułka wykonana jako wytłoczka blaszana to mamy łożyska stożkowe i inne troche uszczelniacze.
Łatwo to sprawdzić patrząc na wewnętrzną część zwolnicy tam gdzie jest przykręconma pokrywa osi koła.
Jesli jest płaski gruby dekiel w postaci odlewu to mamy łożyska kulkowe jeśli natomiast jest kopułka wykonana jako wytłoczka blaszana to mamy łożyska stożkowe i inne troche uszczelniacze.