24V c-325 Odpalanie
24V c-325 Odpalanie
Witam mam pytanie, ostatnio przy temp. -4, postanowiłem ze spróbuje odpalić mojego ciapka z akumulatora, gdzie od 20 lat pali się go na pych z górki, a rozrusznika nie czyściłem, podpiąłem 2 aku samochodowe 1. 12V 35ah 330a, 2 12V 50ah 450a, nie zalewałem go wodą bo sądziłem ze i tak go nie odpalę
Ku mojemu zdziwieniu odpalił jak by było lato,
a wiec, czy to dobry sposób na odpalanie w zimie czy przy dłuższym kręceniu mogę spalić rozrusznik?
Ku mojemu zdziwieniu odpalił jak by było lato,
a wiec, czy to dobry sposób na odpalanie w zimie czy przy dłuższym kręceniu mogę spalić rozrusznik?
RE: 24V c-325 Odpalanie
Napewno miałeś tam 24V ??? Musiałbyś akumlatory połączyć szeregowo, wiesz jak to się robi ???
Pozatym spaliły by się kontrolki od ładowania i oleju i inne żarówki jakby były załączone.
Pozatym spaliły by się kontrolki od ładowania i oleju i inne żarówki jakby były załączone.
wszystko zrobiłem prawidłowo tak jak jest fabrycznie, tyle że dałem inne akumulatory, instalacji ani żadnych kontrolek tam niemam, podpiąłem tylko przewody od akumulatorów, które czekają na remont
Ktoś na tym forum pisał żę odpala na 24V, chyba chodziło o władimirca t25.
A może jednak podepnij te akumlatory równolegle i zrób im ładowanie na 12V
A może jednak podepnij te akumlatory równolegle i zrób im ładowanie na 12V
Znaczy chodzi oto ze ja te akumulatory z moich samochodów brałem, a to odpalenie to było tylko jednorazowe, bo jak już mówiłem odpalam go na pych z górki*rofl*
Witaj
Nie napisałeś czy te akumulatory były w dobrym stanie i miałeś rzeczywiście te 24v ( w co wątpię )
Kiedyś dołożyłem tylko jedno ogniwo i miałem trochę więcej jak 13V a rozrusznik kręcił jak rakieta . (zetor k25)
Ale 24V ???
Nie napisałeś czy te akumulatory były w dobrym stanie i miałeś rzeczywiście te 24v ( w co wątpię )
Kiedyś dołożyłem tylko jedno ogniwo i miałem trochę więcej jak 13V a rozrusznik kręcił jak rakieta . (zetor k25)
Ale 24V ???
24V dla rozrusznika nie jest wielkim problemem, zwłaszcza gdy rozruch jest krótkotrwały. Przy dłuższym kręceniu rozrusznikiem, może dojść do jego uszkodzenia. W firmie betoniarskiej do odpalania spycharko-koparki (instalacja 24V) , używaliśmy całą zimę spawarki wirowej. Rozrusznik wytrzymał, za to włącznik trzeba było wymienić.
Aku 1, roczny bezobsługowy, aku 2. 3lata obsługowy. Co do włącznika to chodzi Ci o ten elektromagnetyczny, czy przycisk starteru? bo jak starter to ja go na "krótko" odpalałem, tzn. wziąłem zwarłem kabelek od włącznika elektromagnetycznego z - na aku
(+na masie mam)
(+na masie mam)
Ja paliłem swoje c 330 "z wózka" na 24v i niestety padł wyłącznik. Przy okazji wymiany wziąłem się i do rozrusznika, szczotki po prostu się zwęgliły, sypały się w palcach.
Można, ale nie wypada.
Można, ale nie wypada.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)