Urwis kmz 012 gaznik

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
wingdragon

Urwis kmz 012 gaznik

Post autor: wingdragon »

Witam , mam problem z tym ciągnikiem , a mianowicie z gaźnikiem. znalazłem gdzieś na necie że można założyć gaźnik od malucha proszę o instrukcje porady ,wskazówki . każda rada będzie cenna pozdrawiam wingdragon
RobFra

RE: Urwis kmz 012 gaznik

Post autor: RobFra »

Witam
Gaźnik w KMZ jest prosty jak budowa cepa. A co z nim jest nie tak? Jaki problem?

Raczej pytaj tam, gdzie w necie znalazłeś, że można założyć gaźnik od malucha. Ale za pewne nie licz na gotowe instrukcje.

Jak dobrze pamiętam to gaźnik od malucha jest pionowo-przelotowy (od góry do dołu). Natomiast gaźnik w KMZ jest poziomo-przelotowy (przepływ boczny). Jak ożenisz gaźnik od malucha to podwyższy to mocno silnik. Gaźnik musi mieć eszcze filtr powietrza więc mocno idzie przeróbka do góry i zapewne nie zmieści się pod maską.

Edyta
aha, jak założysz inny gaźnik to jak przerobisz połączenie z regulatorem obrotów? Ta duża dźwignia ze sprężyną i całym ustrojstwem między gaźnikiem, a pompa paliwową.
wingdragon

Witam , problem w tym że raz odpala raz nie ,jak już odpali to chodzi , po zagaszeniu nie odpala .Po za tym zalewa się i cieknie paliwo. wczoraj odpalił parę razy a wieczorem już nie. Ten traktorek miał mój ojciec i też miał ciągle z nim kłopoty
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Przejrzyj sobie pływak i zaworek iglicowy (przez zaworek cieknie), obniż poziom paliwa w gaźniku... Nie jestem specjalistą od KMZ ale w gaźnikach to się grzebie trochę.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
RobFra

Dokładnie jak wyżej.
Albo puszcza zaworek iglicowy w komorze pływakowej - dobrze całość rozebrać i wyczyścić. Może jakiś paproch zawisił iglicę. Na wejściu do gaźnika (na śrubie doprowadzającej paliwo z pompy) jest filtr siatkowy - zobacz czy jest i jaki stan.

Pływak może się zawieszać lub jest dziurawy.

Aha - może warto obniżyć poziom paliwa (fabrycznie 19-20mm - tak z głowy).
wingdragon

Ten gaźnik na pewno jest prosty jak budowa cepa , ale nie dla mnie laika kompletnego*hilarious*, cały jest dla mnie jak czarna magia. Grzegorz
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Jak nie spróbujesz to się nie nauczysz;) próbuj go rozebrać na początek i porządnie wyczyścić, trochę uwagi i dokładności pomoże ci to zrobić jak należy.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
wingdragon

Ok , posprawdzam to wszystko i zobaczymy
RobFra

No to jeszcze kilka uwag przed rozbiórką - na wszelki wypadek zrób zdjęcie całości i jak są poskładane elementy dźwignienki gazu (te blaszki, spężynki talerzowe i 2 dźwigienki - jedna od gazu właściwego, a druga od regulatora co wchodzi jej kulka w uchwyt dźwigni regulatora). Jak zobaczysz gaźnik to będziesz wiedziało co chodzi bo z opisu to ciężko.

Dysza główna (rozpylacz) - dostaniesz się do niej jak odkręcisz śrubę 17-tkę na samym dole gaźnika. Potem w otwór wkrętak i wykręcisz mosiężną tulejkę z otworkiem i uszczelką (nie zgub!!!).

W zależności od wersji gaźnika będzie lub nie śruba do regulacji dawki paliwa dyszy głównej - od góry gaźnika, albo z przeciwnakrętką do zakontrowania położenia lub ze sprężynką. Albo jej nie będzie.

Śrubka regulacyjna tuż przy kolektorze służy do regulacji skłądu mieszanki na biegu jałowym (tylko na jałowym).

Jak odkręcisz dekielek pokrywy komory pływakowej to uważaj!!!
Ośka obrotu dźwigni iglica-pływak nie jest kontrowana i jak przechylisz to wypada i wypada iglica i dźwigienka. Po prostu odkręć i lekko unosząc 1 ręką od razu podkładaj 2 rękędo zakrycia (złapania).
Wcześniej musisz odkręcić przewód paliwowy - te nz filterkiem w środku. Nie zgub 2 aluminiowych podkładek!

No i obchodź się bardzo delikatnie z pływakiem, jego iglicą itp. wystarczy zadzior, paproch itp i nowe problemy.
wingdragon

To może ja najpierw zrobię zdjęcia i pokażę jak to u mnie wygląda

jak się da dodać te zdjęcia

Witam ponownie,wczoraj znalazłem instrukcje obsługi , i próbowałem w/g niej go odpalić , niestety zalał sie tak , że filtrem leciało. następnie odkręciłem gaznik . Blaszka pływaka z jednej strony była trochę przegięta wyprostowałem i skręciłem z powrotem . A najciekawsze jest to że firma która sprzedawała te traktorki mieściła się blisko mojej firemki . Pod pytałem mechaników czy pamietają cos z tamtego okresu lub kojarzą te traktorki. O)kazało sie że tak , był blisko nich magazyn tychże . Silnik który jest zamontowany w urwisie to nic innego jak silnik rozurchowy Deta , no i tym sosobem jestem w domu mam przywieść gaznik i go sprawdzą . *hilarious*
A jak by jeszcze coś nie grało to przyjadą i zrobią . ulga *hilarious*

Z tym DT to się rozpędziłem silniki i gazniki są podobne i maja ta samą zasadę działania no i oba dwa są ruskie*hilarious*
RobFra

To zapytaj ich o jakieś wskazówki. Co i jak regenerować? Co i jak ustawić?
Może mają jakieś patenty na poprawę? Jak zmniejszyć zużycie paliwa? Itepeitede.
ODPOWIEDZ