ogumienie c-328
ogumienie c-328
Mam pytanie , jakie powinno być oryginalne ogumienie z przodu i tyłu w c-328 ... wysokość , szerokość bieżnika 

- Rolnik122894
RE: ogumienie c-328
Przód standard 6.00x16, a tył 10x28 do numeru ciągnika 35199, 11x28 od numeru 35200. Dane z katalogu.

Opon z takim bieżnikiem jak te oryginalne już nie kupisz, no chyba jak znajdziesz używki w dobrym stanie.
Facebook. old URSUS tractor
dzieki za info !
Chcialem jeszcze zapytac o jedno , w swoim c-328 mam na tyle opony 12,4 moze byc to przyczyna ,,podwijania'' sie przednich kół podczas skrecania ? 

- Rolnik122894
Niestety nie kupi, masz racje damber. Kolega prosił o oryginalne to ma:D
podczas skretu kola skladaja sie do srodka zamiast plynnie skercac... skrecam w prawo ,lewe kolo podwija sie ,skrecam w lewo prawe kolo podwija sie ....nie wiem jak to wytłumaczyć ;/ Dodam ze jak ciakgnik stoi na prostym przod jest niżej a tył wyżej Moze byc to spowodowane luzami na osi przdniej ??
Jak piszesz, że tył masz wyżej niż przód to tak się będzie dziać, ponieważ kąt pochylenia na przedniej osi jest niewłaściwy i podczas skręcania koło jadące po większej średnicy jest za bardzo pochylone. Nie masz czasem zwolnic za bardzo opuszczonych? Zwolnice mają dwa położenia: górne i dolne, a na każdym są dwa stopnie regulacji. Jak masz opony 12.4-28 to musisz zwolnice podnieść tak, aby ciągnik na równym terenie stał prosto , a nie był pochylony.
remontowalem tył i zwonice ustawlem tak jak były czyli lekko pochylone w dól , czyli przy tym ogumieniu powinienem przekręcic je wyżej ? oile jesli mozna wiedziec ? 

A przed remontem tyłu miałeś już opony 12,4-28?
To jak piszesz, że masz lekko pochylone zwolnice, to jak przestawisz zwolnicę do góry o jeden otwór to wał koła będzie na tej samej wysokości co półośka - będzie to maksymalne górne położenie zwolnicy.
To jak piszesz, że masz lekko pochylone zwolnice, to jak przestawisz zwolnicę do góry o jeden otwór to wał koła będzie na tej samej wysokości co półośka - będzie to maksymalne górne położenie zwolnicy.
ciagnik kupilem niedawno i powoli sobie go remontuje , kupiony byl z ogumieniem 12,4 i od poczatku bylo cos nie tak a ze teraz wziąłem sie za trakcje temu te pytania
A jesli przednia os przestawie w dolne położenie pomoze cos ?? przod powinien sie dzwignąć 

Tak przód się uniesie, ale nie wiem jakie masz teraz położenie ciągnika z tyłu - chodzi mi o prześwit jest na dużym, czy na małym. Jak przód ustawisz na duży prześwit, to tył też musi być na dużym, ale z oponami 12,4-28 zwolnica powinna być o jeden otwór podniesiona do góry od maksymalnego najniższego położenia.
Tylko maksymalnego najniższego położenia zwolnicy nie mylić z ustawioną zwolnicą w pionie, bo wtedy tył będzie stanowczo za wysoko.
Tylko maksymalnego najniższego położenia zwolnicy nie mylić z ustawioną zwolnicą w pionie, bo wtedy tył będzie stanowczo za wysoko.
z tego co zauważyłem duzej regulacji na tych zwolnicach nie ma , u mnie przykrecana jest co dwie śruby w około ... a przykrecilem je tak jak byly czyli lekko pochylone w dól ,przy oponach 11,2 jest to dobre ustawienie . Jesli przekrece zwolnice do gory na oponach 12,4 ,mysle ze bedzie za nisko ... jednym slowem powinny byc opony 11,2 na tym ustwieniu i wszystko by gralo
mam tu przykladowe zdejecie z aukcji na ktorej jest przod wyżej a tyl prawdopodobnie na 12,4 http://tablica.pl/oferta/ciagnik-c-328- ... bfa51;r:;s:

Ja też mam przy swoim opony 12,4-28, a przód mam na niskim położeniu i ciapek stoi prosto. Na zwolnicach w sumie są 4 pozycje - dwie górne i dwie dolne. Dlatego po dwie, bo zależy jakie są opony założone.
w takim razie jak masz ustawione te zwolnice przy oponach 12,4 ?? nie wiem jak to ująć .. w pierwszym górnym położeniu ?? 

bylo by super
w takim razie czekam na foto , z gory wielkie dzieki ! 

Przy tym ogumieniu zwolnica powinna być ustawiona na "1", ale ja mam na "2" i jest wszystko OK. ciapek nie jest pochylony do przodu.
dzieki jeszcze raz !
pokombinuje z tym tyłem , moze sie uda ustawic tak jak ma być hehe 
mam do Ciebie prośbę , mógłbyś zrobić zdjecie swojego ciapka tak zebym mógł zobaczyc jak masz poskrecane te zwolnice na ogumieniu 12,4 ??

mam do Ciebie prośbę , mógłbyś zrobić zdjecie swojego ciapka tak zebym mógł zobaczyc jak masz poskrecane te zwolnice na ogumieniu 12,4 ??