Na wstępie chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik forum.
Od pewnego czasu do Was zaglądam w końcu przyszła pora włączyć się czynnie do rozmaitych dyskusji.
Na początek potrzebuję jednak pomocy.
W moje posiadanie wpadł przerobiony na czterokółkę Ursus C308 z silnikiem typ 160. Potrzebuję dostać się do koła magnesowego, gdyż coś wewnątrz się poluzowało. Problem mam ze zdjęciem zespołu zębatki (sprzęgła jednokierunkowego) dźwigni rozruchowej. W instrukcji napisano, żeby odkręcić wkręt mocujący zespół do wału napędowego, aczkolwiek u mnie zamiast wkręta widnieje głęboko osadzony klin (?) którego nie mam możliwości ani nie znam sposobu jak wyjąć. Czy były inne rozwiązania montażu tego zespołu na wale niż wkręt? W dniu jutrzejszym postaram się wrzucić jakieś zdjęcia.
Pozdrawiam
Marek
Ursus C308 - demontaż zespołu zębatki dźwigni rozruchu.
Ursus C308 - demontaż zespołu zębatki dźwigni rozruchu.
Modyfikowany C-308, TZ4K14
RE: Ursus C308 - demontaż zespołu zębatki dźwigni rozruchu.
Witam nowego forumowicza. Jeśli jest to silnik typu 160 to powinien mieć zewnętrzny zapłon, a co za tym idzie i zewnętrzną krzywkę zapłonu. Aby zdemontować takową zębatkę należy:
-odkręcić podstawę zapłonu z przerywaczem
-odkręcić i zdjąć krzywkę zapłonu
-zdjąć zespół rozruchowy
-wyciągnąć wpust na wale, który uniemożliwia zdjęcie łożyska dekla zapłonowego
-po tych czynnościach można dopiero zdjąć i dostać się do magneta
Poza dociskającą zębatkę krzywką w sumie na niczym poza wpuście na wale ona się nie trzymie. Powinna zejść bez problemu. Tylko należy pamiętać, aby dobrze złożyć cały zespół, bo w przeciwnym wypadku nie będzie możliwości zapalenia.
-odkręcić podstawę zapłonu z przerywaczem
-odkręcić i zdjąć krzywkę zapłonu
-zdjąć zespół rozruchowy
-wyciągnąć wpust na wale, który uniemożliwia zdjęcie łożyska dekla zapłonowego
-po tych czynnościach można dopiero zdjąć i dostać się do magneta
Poza dociskającą zębatkę krzywką w sumie na niczym poza wpuście na wale ona się nie trzymie. Powinna zejść bez problemu. Tylko należy pamiętać, aby dobrze złożyć cały zespół, bo w przeciwnym wypadku nie będzie możliwości zapalenia.