prostownik samoróbka
prostownik samoróbka
Ostatnio spalił mi się prostownik za 80 zł i wkurzyłem się postanowiłem zrobić własny,ze starego zostało mi:włącznik,lampka led,zegar,regulacja napięcia zakresu 6v 8v 12v spalił się poprostu transformator, proszę o waszą pomoc przy budowie tego prostownika może ktoś ma jakiś prosty schemat podłączenia, a transformator to będę szukał na złomie jakiś większyB)
-
RE: prostownik samoróbka
Jeżeli chodzi o transformator to możesz poszukać u tego sprzedawcy na alle, mają ciekawe i dość dobre transformatory, ale też możesz kupić obudowę i wiele rzeczy potrzebnych do zbudowania prostownika.Esiok napisał/a:...a transformator to będę szukał na złomie jakiś większyB)
użytkownik - pgo1914
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=9887483
Tak w kwestii BHP:
U nas koleś włączył na noc prostownik samoróbe, celem podładowania akumulatorów w c360. W nocy strażacy go obudzili bo trwała akcja ratownicza... Przeciążył prostownik to spowodowało rozgrzanie kabli... Poszły zabudowania gospodarcze, c360 i c330.
U nas koleś włączył na noc prostownik samoróbe, celem podładowania akumulatorów w c360. W nocy strażacy go obudzili bo trwała akcja ratownicza... Przeciążył prostownik to spowodowało rozgrzanie kabli... Poszły zabudowania gospodarcze, c360 i c330.
Poszukaj sobie coś fabrycznego z lat 90.
albo taki http://olx.pl/oferta/prostownik-automat ... 5392fbc2e6
albo taki http://olx.pl/oferta/prostownik-automat ... 5392fbc2e6
- AndrzejD21
Jakie natężenie (Amper) wyjściowe miał Twój prostownik?
Jak się spalił, to pewnie miałeś "bezpiecznik" zwarty na ostro, albo za mocny był włożony.
Transformator ma znaczenie, jak założysz za słaby to pełnej mocy nie uzyskasz, a jak za mocny to może spalić układ.
A w prostownikach z regulacją napięcia są transformatory z kilkoma uzwojeniami wtórnymi, więc zwykły się nie nada.
Chodzi mi o to że dla 12,8,6v są oddzielne uzwojenia, przynajmniej u mnie tak jest.
Swój też wysłałem do innego świata ładując stary aku.
Jak się spalił, to pewnie miałeś "bezpiecznik" zwarty na ostro, albo za mocny był włożony.
Transformator ma znaczenie, jak założysz za słaby to pełnej mocy nie uzyskasz, a jak za mocny to może spalić układ.
A w prostownikach z regulacją napięcia są transformatory z kilkoma uzwojeniami wtórnymi, więc zwykły się nie nada.
Chodzi mi o to że dla 12,8,6v są oddzielne uzwojenia, przynajmniej u mnie tak jest.
Swój też wysłałem do innego świata ładując stary aku.
witam
ja mam prostownik który zrobiłem sobie sam będąc uczniem w zakładzie elektromechanicznym(oczywiście pod okiem majstra)
i jeśli się go odpowiednio używa to nic się nie dzieje.trzeba tylko ustawiać odpowiednie natężenie prądu(amperarz) do pojemności aku no i odpowiedni bezpiecznik a nie kawałek gwozdzia
sam nieraz podłączałem aku na noc i było ok.
pozdrawiam
ja mam prostownik który zrobiłem sobie sam będąc uczniem w zakładzie elektromechanicznym(oczywiście pod okiem majstra)
i jeśli się go odpowiednio używa to nic się nie dzieje.trzeba tylko ustawiać odpowiednie natężenie prądu(amperarz) do pojemności aku no i odpowiedni bezpiecznik a nie kawałek gwozdzia
sam nieraz podłączałem aku na noc i było ok.
pozdrawiam
myślę że regulację natężenia nie muszę podłączać tylko bezpośrednio żeby ładowało na 12v
niech ktoś narysuje prosty schemat podłączenia
-
Tu masz schematy prostych prostowników, tylko należy dobrarać do tego odpowiednie elementy.Esiok napisał/a:
myślę że regulację natężenia nie muszę podłączać tylko bezpośrednio żeby ładowało na 12v
http://www.elhand.pl/uklady-prostownikowe-jednofazowe
Z tym że rzeczywisty prąd ładowania akumulatora 12V to nie jest również 12V, tylko powinno być około 14,4V żeby rzeczywiście dobrze ładowało, tak jak alternator, transformator powinien dawać na uzwojeniu wtórnym około 16V zmiennego (przed mostkiem) co po stratach na diodach powinno być w normie tych 14,4V, ale przy takim "prostym" prostowniku jest ryzyko "ugotowania" aku, powinno się sprawdzać podczas ładowania jak akumulator się zachowuje i jakie napięcia bo jak pisałem można szybko bezpowrotnie stracić aku.
Na forum "elektroda" możesz znaleźć wiele porad jak zbudować dobry prostownik, dużo nawet lepszy od wielu "wypasionych" prostowników fabrycznych
chyba jednak wole kupić jakiś lepszy tak do 100zł
bezpieczniki na wyjściu stosujcie automatyczne - typowe elektryczne jak we współczesnych tablicach elektrycznych w domach . przynajmniej wyeliminuje się checi zastepowania tego czymkolwiek . a hebelek moze tez słuzyć za rozłącznik zeby nie iskrzyć krokodylkami na klemach jak w okolicy wodór się zbierze bo ktos zapomniał korki poluzować ...