Jak niektórzy z Was wiedzą, zamontowałem zgodnie z planem wciągarkę mechaniczną do Zetora 50 Super. Jeszcze kilka drobiazgów i będę mógł ją uruchomić. Przyszedł więc czas na dobór liny. No i tutaj dylemat - jaką linę zastosować? Ciągnik w lesie nie będzie robił - generalnie w ogóle nie będzie pracował - ale chciałbym czasem z wciągarki zrobić użytek - np. wyciągając inny traktor na zlocie czy pomóc wyjechać ciężarówce. Dlatego wymagania mam praktycznie takie, jak do pracy normalnej

Lin jest dużo - dopiero teraz wiem jak wiele rodzajów - różniących się nie tylko grubością, ale także rodzajem i kierunkiem splotu, budową itd.
Bęben w tej wciągarce jest stosunkowo niewielki - zatem lina nie może być za gruba i zbyt sztywna

Początkowo myślałem o 14 mm lub ostatecznie 12 mm. Ale 12 ma wg. stron jakie znalazłem w necie wytrzymałość na zrywanie nieco ponad 8,5 tony. Wydaje się bardzo mało.
http://bkpoland.pl/Oferta/Liny_Stalowe/ ... alowa.html
14 mm ma już o 5 ton więcej.
Jest jeszcze kwestia, że ponoć niektóre liny lubią się "odkręcać" - czyli jakby prostować splot - jak poznać dobrą linę?