Naprawa pompy wtryskowej, rysunek złożeniowy c-328

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
AndrzejD21

Naprawa pompy wtryskowej, rysunek złożeniowy c-328

Post autor: AndrzejD21 »

Witam!
Pompa wtryskowa w moim ciapku kończy żywot, potrzebuję rysunku złożeniowego pompy c-328, oraz podstawowych informacji na temat jej regulacji, pompę do regulacji dawek paliwa oddam do zakładu specjalizującego się w tym.
Ciągnik nie dymi, ciągnie bez problemu pługi 2x35, jest problem z zapowietrzającą się drugą sekcją patrząc od rozrządu, przed odpaleniem po dobie muszę odpowietrzać, pierwsza sekcja jest ok.

Z góry dziękuję.
jacek0106

RE: Naprawa pompy wtryskowej, rysunek złożeniowy c-328

Post autor: jacek0106 »

Może to tylko zaworek zwrotny na sekcji?
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Byłbym skłonny zgodzić się się jackiem 0106 odnosnie zaworka. Paliwo po dłuższym postoju ścieknie z rurki i powietrze komplikuje rozruch silnika.
Przy okazji zapytam wtajemiczonych: czy sekcje pompy wtryskowej od C325 róznią się od sekcji c328 czy c330??. W mojej pompie jest ogranicznik dawki paliwa , który wyłączam przy rozruchu zimnego silnika. To bardzo ułatwia zapalanie. Przy niektórych modelach C328 a już przy C330 tego wyłącznika nie ma. Więc podejrzewam, że jest to inaczej rozwiązane.
Przy moim Capku podczas remontu pompa nie byla regenerowana,jedna sekcja była na wykończeniu, ale zadecydowałem zostawić. Teraz po kilku latach silnik zaczyna "kuleć "na wolnych obrotach. trzeba wymienići i wyregulować sekcje pompujące. Nie wiem czy mogę zastosować wspólczesne tłoczki. *pray*
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Po pierwsze...nazywa się to fachowo wzbogacacz albo dawka rozruchowa.W C-325 i 328 to w oryginale był standard a w C-330 w dwóch rodzajach pomp również był montowany bodajrze do 1971 roku.Także nie,że wszystkie C-330 nie miały tego.Dalej sprawa przedstawia się tak,że jak w pompie nowego typu bez tego pstryczka jak ja to nazywam,jest również dawka rozruchowa tylko trzeba podczas rozruchu dać dźwignię gazu czy też dawki do oporu.

Drugie to firmowe sekcje i zaworki załatwią sprawę.Ale trzeba pompę dać do regulacji.Można to wymienić samemu.
Zytrix

Post autor: Zytrix »

fajna sprawa ten wzbogacacz cos tam ma wiecej siły a kopci z tym jak nie wyłączone, testowało sie na sąsiada 330 ma to w swoim nie jestem pewny ale chyba rocznik 74 dopytam pompa bank oryginał zablombowana.
ODPOWIEDZ