Rozdzielacz z c330 do c-328 czy to będzie działało?
Rozdzielacz z c330 do c-328 czy to będzie działało?
Witam, chcę u siebie w c-328 założyć rozdzielacz z c330 aby działał kiper, plecak mam z miską, czy to będzie działało?
Re: Rozdzielacz z c330 do c-328 czy to będzie działało?
Będzie, tylko musisz taki >bypass< założyć żeby obieg rozdzielacza tego z błotnika był zamknięty, bo inaczej będzie CI wysadzać uszczelnienie.
Olej lejesz pod maks stan i na jakąś niedużą przyczepę spokojnie starczy.
Olej lejesz pod maks stan i na jakąś niedużą przyczepę spokojnie starczy.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Można też odkręcić miskę podnośnika. Wówczas należy od pompy hydraulicznej wyprowadzić w dół przewód ssący, tak aby pompa mogła zaciągać olej z korpusu tylnego mostu. Na końcu tego przewodu koniecznie należy zamocować jakiś filtr oleju aby pompa nie zaciągał zanieczyszczeń.
https://www.youtube.com/watch?v=QXLqRPyvgR4&t=80sbergman31 pisze: ↑dzisiaj, 14:43 Można też odkręcić miskę podnośnika. Wówczas należy od pompy hydraulicznej wyprowadzić w dół przewód ssący, tak aby pompa mogła zaciągać olej z korpusu tylnego mostu. Na końcu tego przewodu koniecznie należy zamocować jakiś filtr oleju aby pompa nie zaciągał zanieczyszczeń.
Podsyłam, bo ciekawość nie daje mi spokoju, dlaczego tu ktoś ma miskę pod plecakiem, i rozdzielacz z c330 z funkcją kipra i mu to działa? Jak?
Będzie działać. Robiłem taki podnośnik, że jest miska i rozdzielacz z C-330 i wywrot. Tylko nie można zaślepiać tego wyjścia na boczny rozdzielacz z błotnika. Musi być zrobione połączenie, ja to zrobiłem tak, że założyłem rurki te co idą do tego rozdzielacza i wykorzystałem krótki przewód elastyczny który tam się łączy - ale ja rurkę z rurką połączyłem.
W razie czego podpowiem co i jak i mogę Ci też skompletować potrzebne części nowe.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Z czystej ciekawości, dlaczego nie można zaślepiać tych rurek? Ja to rozumuję w ten sposób, że musi być dużo oleju bo tłok musi ten olej jakoś pociągnąć tak? chyba, że moje rozumowanie jest błędne.Ursus pisze: ↑dzisiaj, 19:34Będzie działać. Robiłem taki podnośnik, że jest miska i rozdzielacz z C-330 i wywrot. Tylko nie można zaślepiać tego wyjścia na boczny rozdzielacz z błotnika. Musi być zrobione połączenie, ja to zrobiłem tak, że założyłem rurki te co idą do tego rozdzielacza i wykorzystałem krótki przewód elastyczny który tam się łączy - ale ja rurkę z rurką połączyłem.
W razie czego podpowiem co i jak i mogę Ci też skompletować potrzebne części nowe.
Ursus pisze: ↑dzisiaj, 19:34Będzie działać. Robiłem taki podnośnik, że jest miska i rozdzielacz z C-330 i wywrot. Tylko nie można zaślepiać tego wyjścia na boczny rozdzielacz z błotnika. Musi być zrobione połączenie, ja to zrobiłem tak, że założyłem rurki te co idą do tego rozdzielacza i wykorzystałem krótki przewód elastyczny który tam się łączy - ale ja rurkę z rurką połączyłem.

Pożyczam zdjęcie z Internetu
Cyfra 1 to idzie przewód z przodu rozdzielacza i wchodzi do skrzyni
Cyfra 2 , ja tam chcę podłączyć rurkę lub przewód elastyczny do złącza euro, chyba ,że nie może to tak być i tą rurkę widoczną na zdjęciu trzeba usunąć ?
Tak jak napisałeś. Do 2 przykręcasz przewód z gniazdem euro (lub polskim wkręcanym). Ta czerwona wygięta rurka musi być. Ursus właśnie o niej pisał dlaczego musi pozostać. Jak w przyszłości będziesz chciał założyć rozdzielacz dodatkowy na błotniku, to tą czerwony wygiętą rurkę odkręcisz i w jej miejsce podłączysz przewody od rozdzielacza na błotniku.
Czy jest miska lub jej nie ma, to jest bez znaczenia, bo i tak rozdzielacz otrzymuje olej od pompy. Tak to konstruktorzy z Ursusa wymyślili, że po niewielkiej zmianie konstrukcyjnej w rozdzielaczu, wprowadzili wyjście na gniazdo hydrauliki zewnętrznej, gdzie olej pobierany może być z miski olejowej lub korpusu tylnego mostu (skrzyni biegów) w zależności co mamy w traktorze.Farmiro pisze: ↑dzisiaj, 19:13
https://www.youtube.com/watch?v=QXLqRPyvgR4&t=80s
Podsyłam, bo ciekawość nie daje mi spokoju, dlaczego tu ktoś ma miskę pod plecakiem, i rozdzielacz z c330 z funkcją kipra i mu to działa? Jak?