Model Ursus c-330 1:8
Re: Model Ursus c-330 1:8
Tak, trzeba kupić min dwa komplety. Ja kupiłem więcej zakładając, że coś się może uszkodzić przy nakładaniu.
I uszkodziłem ponieważ są cieniutkie i delikatne, ale dzięki temu ładnie leżą i nie widać przezroczystego tła.
I uszkodziłem ponieważ są cieniutkie i delikatne, ale dzięki temu ładnie leżą i nie widać przezroczystego tła.
Witam, nr 9 i 10 za mną, przyjemne do składania numery. Może ktoś zauważył, ale nowy śrubokręt ma mniejszą końcówkę. Poza tym będę chciał pomalować filtr oleju błyszczącą farbą, bo ten jest bardzo matowy. Zauważyłem również otwór pod rozrusznikiem na przewody, co według mnie oznacza, że w którym momencie trzeba będzie rozrusznik wymontować. No i klasycznie malowałem śruby.

Nr 11 bez problemowy, ale z odrobiną pola do zabawy. W przypadku sprężarki - nic dodać prócz koloru na śruby, natomiast faktyczna pompa posiada fragment, który jest w rzeczywistości rurą gumową, która łączy dwie części. Warto ją pomalować na czarno, W elementach rur zaznaczone są również wyraźne kształty opasek zaciskowych. Te pomalowałem srebrną farbą.

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Teraz to dwa 
Nr 12 za mną. Ponownie montaż bezproblemowy. Co do wykonania części to miałem skazę na mocowaniu filtrów - to zamalowałem. Natomiast z dodatkowej inicjatywy pomalowałem część odstojnika imitującą jego zabezpieczenie.
No i taka przestroga, nie polecam czyścić elementów spirytusem, farba z elementów plastikowych reaguje i zmienia odcień.

Nr 12 za mną. Ponownie montaż bezproblemowy. Co do wykonania części to miałem skazę na mocowaniu filtrów - to zamalowałem. Natomiast z dodatkowej inicjatywy pomalowałem część odstojnika imitującą jego zabezpieczenie.
No i taka przestroga, nie polecam czyścić elementów spirytusem, farba z elementów plastikowych reaguje i zmienia odcień.

Prenumerata chyba przyspiesza.
Dziś dostałem nr 11,12,13,14.
Osoby kupujące w kioskach pewnie muszą zwiększyć czujność
Dodam, że w nr. 15 będzie tłumik z kolektorem
Dziś dostałem nr 11,12,13,14.
Osoby kupujące w kioskach pewnie muszą zwiększyć czujność

Dodam, że w nr. 15 będzie tłumik z kolektorem

O to czyli pewnie niebawem dostanę też
Będzie wreszcie z czego nagrywać 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
I szybciutko nr 17. W końcu można było się pobawić.
Pierwszy z przewodów proponuję skrócić o 8mm i uformować w U przy łączeniu wtrysków, aby być zgodnym z rzeczywistością
Polecam pominąć montaż filtra i przykręcić go dopiero na koniec.
Dodatkowo zaczęło mnie wkurzać, że górna część filtra powietrza jest włożona tylko na wcisk a przy manipulowaniu całym silnikiem się luzowała. Wziąłem więc wkręt BP - ten z kołnierzem i przykręciłem szyjkę w środku filtra.
No i klasyka, malowanie śrub i wstępne gwintowanie w elementach metalowych.
Poza tym został mi jeden przewód (było w paczce 5)

Pierwszy z przewodów proponuję skrócić o 8mm i uformować w U przy łączeniu wtrysków, aby być zgodnym z rzeczywistością
Polecam pominąć montaż filtra i przykręcić go dopiero na koniec.
Dodatkowo zaczęło mnie wkurzać, że górna część filtra powietrza jest włożona tylko na wcisk a przy manipulowaniu całym silnikiem się luzowała. Wziąłem więc wkręt BP - ten z kołnierzem i przykręciłem szyjkę w środku filtra.
No i klasyka, malowanie śrub i wstępne gwintowanie w elementach metalowych.
Poza tym został mi jeden przewód (było w paczce 5)

Żeby ukształtować rurki, przewody ciśnieniowe, można włożyć w nie cienki drut.
Fajny pomysł! 

Nr 19 to kolejna porcja zabawy. Na początek demontaż rozrusznika do przepuszczenia kabla.
Problem może sprawić orientacja włącznika, gdyż nie jest to jednoznacznie opisane w instrukcji. Według zdjęcia oraz logiki pozycja włączona powinna być tam, gdzie dwa przewody i te dajemy od góry.
W przypadku przewodów paliwowych wykorzystałem pomysł ~RCC z drutem. Wykorzystałem drut miedziany 0,5mm. Przewody zdjąłem, wstawiłem nieco krótszy drut, wyprofilowałem według zdjęć prawdziwego silnika i wstawiłem w model. Efekt na zdjęciach.
Nie podoba mi się ten korek spustowy z dziwnym wystającym fragmentem. Rozważam obcięcie tego i pomalowanie na szaro.
To był pierwszy nr, w którym czytałem wszystkie opisy, bo przy składaniu ze zdjęć nie czułem się tak pewnie.

Problem może sprawić orientacja włącznika, gdyż nie jest to jednoznacznie opisane w instrukcji. Według zdjęcia oraz logiki pozycja włączona powinna być tam, gdzie dwa przewody i te dajemy od góry.
W przypadku przewodów paliwowych wykorzystałem pomysł ~RCC z drutem. Wykorzystałem drut miedziany 0,5mm. Przewody zdjąłem, wstawiłem nieco krótszy drut, wyprofilowałem według zdjęć prawdziwego silnika i wstawiłem w model. Efekt na zdjęciach.
Nie podoba mi się ten korek spustowy z dziwnym wystającym fragmentem. Rozważam obcięcie tego i pomalowanie na szaro.
To był pierwszy nr, w którym czytałem wszystkie opisy, bo przy składaniu ze zdjęć nie czułem się tak pewnie.

Faktycznie przydałoby się odciąć te wystające coś ze śruby od spustu. Co by nadać więcej oryginalności, można by było zredukować ilość skrzydeł wentylatora do dwóch 

Nr 20-22 to chłodnica.
w nr 22 pojawiła się zasłonka. Nie podoba mi się jej grubość, szycie i kolor. Zwykle te zasłonki są jasne. Dlatego zrobiłem własną z papieru śniadaniowego.
Dodatkowo denerwowało mnie zamocowanie żółtej rurki do korka chłodnicy, dlatego z korka wyciąłem ten bolczyk, a wąż przykleiłem pod korkiem i korkiem go docisnąłem.

w nr 22 pojawiła się zasłonka. Nie podoba mi się jej grubość, szycie i kolor. Zwykle te zasłonki są jasne. Dlatego zrobiłem własną z papieru śniadaniowego.
Dodatkowo denerwowało mnie zamocowanie żółtej rurki do korka chłodnicy, dlatego z korka wyciąłem ten bolczyk, a wąż przykleiłem pod korkiem i korkiem go docisnąłem.

Wychodzi na to, że rozmieszczenie przewodu w przednich lampach nie miało znaczenia, krótszy - dłuższy / lewa- prawa. Wtyczka będzie gdzieś pod chłodnicą....
Kolejna porcja zdjęć ze składania Ursusa .
wracając do chłodnicy, to ktoś zwrócił mi uwagę, że roletka w ciapku jest montowana na dole także przełożona jest moja roletka na dół.
dalej to wszystko składałem według wytycznych.
przy nr 29 czyli desce rozdzielczej przemalowałem szczegóły i dodałem kluczyk
I kierownica metalowa, bardzo ładna.
przy silniku zamieniłem paski klinowe na oringi 35x1,5 i 45x1,5, grubsze i większe od oryginalnych.

wracając do chłodnicy, to ktoś zwrócił mi uwagę, że roletka w ciapku jest montowana na dole także przełożona jest moja roletka na dół.
dalej to wszystko składałem według wytycznych.
przy nr 29 czyli desce rozdzielczej przemalowałem szczegóły i dodałem kluczyk
I kierownica metalowa, bardzo ładna.
przy silniku zamieniłem paski klinowe na oringi 35x1,5 i 45x1,5, grubsze i większe od oryginalnych.

Zapraszam na film podsumowujący kolejne numery 20-31 kolekcji Ursusa od DeAgostini
https://youtu.be/0uPqZVsggx4
https://youtu.be/0uPqZVsggx4