Dzisiaj chciałem zaprezentować efekt pół roku pracy (z wieloma przerwami) nad modelem, który wciąż jest w budowie

A wspomnianym modelem jest prasa SIPMA (lub jak kto woli AGROMET) Z224/1

Poniżej na szybko to, co przez ten czas wykonałem

Oś i koła, to elementy od których zacząłem. Obiecałem sobie, że ze względu na to, że nie przepadam za robieniem kół, to od nich zacznę... Oczywiście się to nie udało, koła zrobiłem stosunkowo niedawno

Koło widoczne na zdjęciu już nie istnieje, zrobiłem ładniejsze

Kolejnym krokiem było wykonanie korpusu...

... ale stwierdziłem, że będzie o wiele ciekawiej, gdy pokażę "bebechy"

W ten sposób powstała przekładnia główna oraz przeciwwaga. Koło zamachowe powstało, bo powstać musiało - jest widoczne z zewnątrz

A skoro zmieniła się koncepcja, to i korpus musiał się zmienić.

Maszynę stylizuję na używaną (i to mocno)

Kolejnym krokiem było zbudowanie stołu podawczego (tak ten element jest opisany w katalogu) oraz nagarniacza wraz z prowadnicą.

Elementy przyłożone ze sobą prezentowały się tak:

Ale przód, to nie wszystko

Analogicznie do modelu C-385 także w tym będzie sporo dodatków. A jak prasa, to nie mogło zabraknąć...

No, ale coś tę kostkę musiało zbić

Dopiero po skończeniu elementu zorientowałem się, że w efekcie końcowym będzie prawie niewidoczny

No ale za to w złości zrobiłem element, który będzie widać

Następnie rozpocząłem prace nad stołem aparatów wiążących:

Który w całości prezentuje się to tak:

W tym momencie uświadomiłem sobie, co jeszcze będzie widać w tak prezentowanym modelu... łańcuch...
No ale skoro udało się z aparatami wiążącymi, to i łańcuchowi chyba podołam

A że na tym etapie trzeba było powoli myśleć o podbieraczu, to zabrałem się za koła aby maszyny nie opierać na nim właśnie

A kółko przy modelu prezentuje się tak:

Z drugim kołem sytuacja analogiczna:

Ale jak to pamiętam z "mechaniki" w szkole - aby konstrukcja stała stabilnie potrzebuje 3 punktów podparcia (czy jakoś tak)

A co jest tym trzecim punktem w prasie? Oczywiście dyszel

W tym przypadku mocno inspirowałem się jednym konkretnym zdjęciem:

Ze względu na to, że jeszcze nie skleiłem ciągnika który ma zostać sprzęgnięty z prasą stopka jest ruchoma i możliwa do złożenia

A cała prasa stojąc prezentuje się tak:

Rozpocząłem także prace nad podbieraczem:

Przede mną wykonanie wszystkich 23 osłon... a potem ukręcić jeszcze 48 sprężyn i złożyć to do kupy

Niedługo wznawiam prace nad modelem

Niby model już ma właściwe kształty, ale drobiazgów zostało jeszcze spoooooro