T25 brak prądu na bezpiecznikach

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Witam wszystkich forumowiczów.
Zakładam nowy temat bo nie udało znalesc mi się odpowiedzi na moje pytanie. W moim ruskim brak prądu na bezpiecznikach, przestały świecie światła, kierunki i klakson też nie działa, brak ładowania. Wcześniej wszystko smigalo jak należy. Dziś wymontowalem zwęglony kabel od Aku do wskazówki ładowania(cały przepalony) czy to może byc przyczyną? Jak mogę sprawdzić czy owa wskazówki ładowania jest dobra bo może w niej jest problem?
pop
Posty: 469
Rejestracja: 04 lis 2011, 19:23

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: pop »

Ten przewód ,to główne zasilanie i uszkodził się na skutek zwarcia,gdzieś w obwodzie przed bezpiecznikami np.uszkodzona świeca żarowa.Niewykluczone uszkodzenie alternatora.Przez amperomierz przepływa tylko mierzony prąd,jak chcesz go wykluczyć ,to odpinasz od niego przewody i łączysz ze sobą,cały układ będzie normalnie zasilany.Bezpieczniki rozumiem,że się nie przepaliły?.
Jak chcesz więcej info to musisz dokładniej określić jaki rocznik,typ alternatora,oraz czy instalacja jest fabryczna,czy po "modyfikacjach".
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Dzięki za odpowiedź😉
Rocznik traktora 85, alternator z 3 wtyczkami i chyba obok niego jest puszka (regulator napięcia?) Jutro zrobię zdjęcie. Bezpieczniki też były przepalone. Instalacja raczej oryginalna jedyne co wiem, że kontrolki na desce zapalały się bez przekręcenia kluczyka sam hebel tylko. Zauważyłem jeszcze upalony przewód koloru różowego, który idzie do chyba przerywnika kierunków. Srebrna puszka pod deską rozdzielcza z lewej strony.

Dodam jeszcze, że rozrusznik jest podłączony prosto pod Aku i włącznik dorobiony w kabinie. Włączam tylko hebel na masie i start z guzika. Traktor pali na dotyk czy to może wykluczyć świece żarową?
pop
Posty: 469
Rejestracja: 04 lis 2011, 19:23

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: pop »

W rusku( +)jest na sztywno, przez wciśnięcie kluczyka podajemy jedynie napięcie na bezpiecznik od STOPU i klaksonu,reszta działa bez niego po włączeniu hebla od masy.Przerywacz od kierunków to mały kubek i cienkie przewody,po prawej skrajnej stronie jest podłużna aluminiowa puszka z grubymi przewodami i jest to opornik świecy.Jeśli wszystkie bezpieczniki poleciały,to dla mnie trudno zrozumiała awaria na kilku obwodach. W pewnym sensie może się coś takiego zdarzyć przy gnieździe przyczepy lub tylnej lampie.Na odległość, to jak mawia nasz forumowy kolega,takie trochę wróżenie z fusów.Świeca żarowa nie jest zasilana przez bezpieczniki, więc nie mogła ich przepalić.
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Poleciał bezpiecznik pierwszy od góry na ścianie od akumulatora, jutro sprawdzę co się stanie jak pomine amperomierz czy prąd się pojawi na bezpiecznikach. Zrobię też zdjęcie alternatora bo nie ma ładowania i chciał bym sprawdzić czy mam go dobrze podłączonego, bo w regulatorze, który jest przykręcony obok wejść alternatora mam jedno wolne gniazdo nie wpięte.Ogolnie w dwuch pozostałych bezpiecznikach byli zastosowane licowanie i jakąś mądra głowa włożyła kabel grubości gwoździa do desek. Może dlatego spalił się ten główny kabel + co idzie na amperomierz. Tylko czy coś takiego mogło mieć też wpływ na kabel od przerywacza kierunków? Czy raczej jeśli chodzi o kierunki to szukać lepiej w wiązkach do lamp?
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Po dzisiejszych testach na Ivanie(0pominiecie w instalacji amperomierza) wrócił prąd na bezpiecznik 2 i 3 patrząc od góry. W kabinie dalej brak prądu, nic się nie zapala, żadna kontrolka ani światła. Czy mogę zrobić z bezpiecznika 2 mostek na bezpiecznik 1 na którym nie ma prądu? Czy szukać dalej po kablach od bezpieczników w instalację?

Wstawiam również zdjęcie alternatora, wisi przy nim cienki czerwony kabelek który nie jest podpięty a wydaje mi się że idzie on do lampki ładowania.

Obrazek
pop
Posty: 469
Rejestracja: 04 lis 2011, 19:23

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: pop »

Oryginalnie dwa bezpieczniki są zmostkowane już fabrycznie,jeden leci przez kluczyk i o tym już pisałem od czego powinien być.Możesz oczywiście zmostkować wszystkie wejścia na bezpieczniki.Jeśli kabel od lampki nie jest podłączony w alternatorze,to lampka nie będzie się zapalać,nie będzie też ładowania.
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

A gdzie ten kabelek od lampki powinien byc podłączony bezpośrednio pod któreś wyjście na alternatorze czy w ten nie wpięty wtyk na regulatorze napięcia?
pop
Posty: 469
Rejestracja: 04 lis 2011, 19:23

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: pop »

Z tego zdjęcia niewiele wynika.Tak na oko,to wygląda jak przekaźnik ,a nie regulator.Regulator ma zwykle dwa styki oznaczone 15 i 67 ,jeśli odpadł od niego kabel to widać skąd.Do żarówki ładowania podłączony jest (+),a drugi kabelek biegnie pod styk 15 regulatora.
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Ok, wielkie dzięki jutro będę patrzył co jest grane. Dzięki kolego jeszcze raz, bardzo mi pomogłeś bo jest jakiś progres z tym co bylo.
Mam kilka lepszych zdjęć tego alternatora.

Obrazek

Obrazek
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Podłączyłem lampkę ładowania do środkowego wejścia na alternatorze, lampka się pali. Chyba nie trybi alternator bo nie gaśnie po odpaleniu. Mogę w jakiś szybki sposób sprawdzić czy padł alternator czy może wina instalacji?
pop
Posty: 469
Rejestracja: 04 lis 2011, 19:23

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: pop »

Lampka ma być podpięta pod styk 15 regulatora,ze styku 67 regulatora powinno "lecieć" na wzbudzenie(być może środkowa śruba na alternatorze,brak widocznych oznaczeń).Wyszukanie niesprawności alternatora bez miernika i pewnej wiedzy o elektromechanice jest trudne/mało prawdopodobne.
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Temat ogarnięty, masz rację kolego pop, diodę podłączyłem pod środkowe wejście na alternatorze, ładowanie jest :D światła też zrobiłem, uwalony był przelacznik od świateł ten główny po prawej stronie.
Jeszcze raz dziękuję kolego pop.

Pozdrawiam.
pop
Posty: 469
Rejestracja: 04 lis 2011, 19:23

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: pop »

Niech jeździ i świeci :)
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Dokładnie, wkręciłem się w tego ivana ostro, ale przypominają się czasy jak za gnoja się takim pojezdzalo po polu jak słomę zwozili. Teraz jeszcze malowanie i można na dożynki sadzic. :D
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Panowie mam kolejny problem, bo włączeniu hebla masy świeca światła nawet jak odlacze przełącznik. Wtedy Ivan nie zapala i iskrzy przy styku odprrznika z podlaga ale tylko podczas odpalania. Gdy wyjmę bezpieczniki Ivan zapala bez problemu i nic nie iskrzy. Co to może byc jakaś woda w lampach? Czy co innego?
pop
Posty: 469
Rejestracja: 04 lis 2011, 19:23

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: pop »

Sprawdź połączenie masy z karoserią i silnikiem.
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Toczyli chodzi o plecionkę pod maską koło klaksonu tak? Ogólnie sytuacja wygląda tak, że jak wyjmę wszystkie bezpieczniki to traktor pali na strzał i nic nie iskrzy a jak wepne spowrotem bezpieczniki to palą się światła a ciągnik nie odpala - w budzie iskrzy
Awatar użytkownika
Bolszewik
Posty: 4647
Rejestracja: 29 mar 2008, 18:12

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Bolszewik »

Z twojego opisu wynika że masz nie tylko problem z masą ale i sfajczoną instalację.
Po wyjęciu bezpieczników to raczej nie powinno się dać odpalić ciągnika ....
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Artur.jimi
Posty: 33
Rejestracja: 26 maja 2022, 11:54

Re: T25 brak prądu na bezpiecznikach

Post autor: Artur.jimi »

Cała procedura odpalania jest przerobiona na oddzielny guzik połączony bezpośrednio z Aku na rozrusznik. Po podłączeniu masy zapalają się przednie lampy i obrysowki tył nie świeci. Podczas kręcenia jak wbijam odprężnik to lecą iskry jak dotyka podłogi. Jak wypne wszystkie bezpieczniki to jest git nic nie iskrzy. Najchętniej to bym wyj...ał cała ta instalacje i włożył nowa ale boje się, że mnie to przerosnie
ODPOWIEDZ