c-308 lub Dzik-2

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
dzik96
Posty: 173
Rejestracja: 08 sie 2012, 11:53

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: dzik96 » 13 kwie 2014, 12:56

Rozumiem że moje części się sprawują*hilarious*. A takie objawy już są odpowiedzią na pytanie. Otóż jeśli przy zamkniętym dopływie powietrza silnik pracuje dobrze, to wtedy ma dobrą mieszankę paliwo-powietrze. Jeśli dopływ jest otwarty, to silnik gaśnie, przerywa. Świadczy to o tym, że gdzieś musi łapać lewe powietrze. Wtedy mieszanka jest za uboga w paliwo i pojawiają się problemy. Moim zdaniem właśnie w tym należy szukać odpowiedzi. Lewe powietrze w dziku może być łapane:
-pod głowicą- fabryczny brak uszczelki oraz zły stan krawędzi mogą powodować, że będzie mała kompresja i lewe powietrze
-między gaźnikiem- rzecz chyba oczywista
-pod odprężnikami, lub zły stan samych odprężników
-pod cylindrem, ale to się rzadko zdarza
-na dławicach wału korbowego

Awatar użytkownika
marek
Posty: 1176
Rejestracja: 22 gru 2009, 22:06

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: marek » 13 kwie 2014, 14:50

Może być za niski poziom paliwa w komorze pływakowej.

Awatar użytkownika
Maciej_76
Posty: 158
Rejestracja: 29 lip 2013, 21:23

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: Maciej_76 » 13 kwie 2014, 17:10

Zbyt niski stan paliwa objawia sie brakiem wysokich obrotów a tutaj nie ma wolnych obrotów.

avinx
Posty: 18
Rejestracja: 04 paź 2012, 17:48

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: avinx » 11 maja 2014, 10:25

Witam. Czy w dziku 2 jest możliwość podłączenia cewki zapłonowej iskrownika w obieg cewek świetlnych? Posiadam zapłon akumulatorowy i nie wykorzystuję tej cewki zapłonowej, natomiast cewki świetlne mam podłączone pod oświetlenie i ładowanie akumulatora. Cewka zapłonowa przydałaby mi się jako dodatkowe źródło prądu oświetlenia.
Przeczytałem temat
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ad_id=5047
i nurtuje mnie pytanie, jeśli jest taka możliwość to jak to zrobić. Gdzie na cewce zapłonowej jest + a gdzie -.

Awatar użytkownika
marek
Posty: 1176
Rejestracja: 22 gru 2009, 22:06

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: marek » 11 maja 2014, 12:28

Moim zdaniem jedyną możliwością wykorzystania tej cewki jest usunięcie starego uzwojenia i nawinięcie nowego. Grubość drutu dobierz wg. grubości drutu na cewkach od świateł a ilość zwoi eksperymentalnie, tzn. nawiń 10 zwoi zamontuj cewkę i sprawdź ile to wolt. potem nawiń wielokrotność do potrzebnego napięcia. Co do + i - to tylko mostek prostowniczy.

avinx
Posty: 18
Rejestracja: 04 paź 2012, 17:48

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: avinx » 11 maja 2014, 15:16

Troche zabawy jest przy tym. Pewnie łatwiej będzie kupić trzecią cewkę świetlną. Cały mój problem opierał się na tym, że podłączając cewki świetlne równolegle miałem zbyt małe napięcie do ładowania akumulatora (6-10 zależne od obrotów). Przerobiłem na połączenie szeregowe otrzymując 12V z dwóch cewek. Teraz z kolei jest zbyt mało prądu na światła ( dzik przerobiony na 4-kołowca, 2 światła z przodu i 2 z tyłu). Myślę dokupić trzecią cewkę świetlną i połaczyć ją równolegle do tamtych dwóch (w deklu jest miejsce na mocowanie trzeciej cewki świetlnej). Otrzymałbym prąd wystarcząjący do ładowania akumulatora lub do zasilania świateł zależnie od pozycji przełącznika.
Dodatkowo zastanawiam się czy możliwe jest zamontowanie regulatora napięcia, żeby nie przepalało żarówek.
Nie jestem elektrykiem, moje pomysły opieram na zasadzie "prób i błędów", dlatego Wasze uwagi będą dla mnie cenne ;)

Awatar użytkownika
marek
Posty: 1176
Rejestracja: 22 gru 2009, 22:06

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: marek » 11 maja 2014, 17:39

Każda prądnica ma określoną maksymalną moc.Jest to zależne od liczby zwoi, grubości drutu, wielkości pola magnetycznego, odległości cewek od magnesów itp.I jak w tym powiedzeniu ,,jak byś się nie kręcił ,plecy z tyłu". Podniesiesz napięcie spadnie amperarz. Podniesiesz amperarz spadnie napięcie, bo bilans musi wyjść na zero 1Ax1V =1W.Dzik był wyposażony w jedno światło to przypuszczam że moc jego prądnicy jest ok 20W i więcej z niej nie wydusisz. Może po prostu załóż alternator tylko od razu taki z regulatorem i będziesz miał wszystko.Oczywiście jak to w fizyce czyli coś kosztem czegoś stracisz trochę na mocy silnika.Ale robiąc w polu nie musisz używać świateł i wtedy alternator nie będzie obciążał silnika.

avinx
Posty: 18
Rejestracja: 04 paź 2012, 17:48

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: avinx » 11 maja 2014, 19:06

W przyszłości trzeba będzie tak zrobić. A wracając do tej nieszczęsnej prądnicy to nawet jak podłącze w obieg trzecią cewkę równolegle czyli nie zwiększając już napięcia, to nie uzyskam większego prądu na żarówki niż ten z dwóch cewek?

Awatar użytkownika
marek
Posty: 1176
Rejestracja: 22 gru 2009, 22:06

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: marek » 11 maja 2014, 20:17

Jedyną opcją pozwalającą na połączenie ze sobą trzech cewek o tych samych parametrach jest połączenie tylko szeregowe lub tylko równoległe. Piszesz że połączyłeś te dwie cewki szeregowo i mając dwa razy po 6V uzyskałeś 12V.Trzecia cewka mające jak dwie poprzednie 6V nie może być połączona równolegle do dwóch szeregowo połączonych cewek bo one razem mają 12V.Choć jak się dobrze zastanowić, gdyby ułożenie biegunów magnetycznych było odpowiednie. a cewki były połączone szeregowo, czyli początek jednej z końcem drugiej i tak wszystkie trzy to miał byś prądnice trójfazową połączoną w trójkąt. czyli zyskał byś na mocy.Chyba o 1/3 ale tej wielkości nie jestem pewien.Na schemacie wygląda to tak.[url=http://naforum.zapodaj.net/e56854a ... .jpg[/img][/url]Musisz dodać prostownik trójfazowy jak na schemacie.

avinx
Posty: 18
Rejestracja: 04 paź 2012, 17:48

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: avinx » 12 maja 2014, 11:03

Jeśli dobrze rozumię to łącząc trzy cewki szeregowo otrzymam 18V, a to zbyt dużo ;/ W sumie to trzeba się będzie zastanowic poważnie na tym alternatorem, bo z "igły" "wideł" nie zrobię.

Awatar użytkownika
marek
Posty: 1176
Rejestracja: 22 gru 2009, 22:06

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: marek » 13 maja 2014, 10:24

Zakładając że masz z przodu dwie żarówki 12V 40W i z tyłu 2x5W to potrzebujesz ok 90W mocy.90Wpodzielić przez 12V oznacza że potrzebujesz ok.8A prądu.A tyle z tej prądnicy nie wydusisz. Nie doliczam prądu potrzebnego do instalacji zapłonu i doładowania akumulatora. Więc tylko zewnętrzne źródło prądu, czyli np. alternator napędzany np. z dmuchawy.

tomektrak
Posty: 65
Rejestracja: 18 mar 2014, 21:39

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: tomektrak » 18 maja 2014, 17:19

witam chciałem się spytać jaki jest koszt odremontowania ursusa c308 od podstaw?

Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena
Posty: 2799
Rejestracja: 17 paź 2006, 11:22

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: Jacek ze Skansena » 26 maja 2014, 16:58

Potrzebna cewka duża do Dzika 2. Proszę o kontakt na nr tel 728 981 960

avinx
Posty: 18
Rejestracja: 04 paź 2012, 17:48

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: avinx » 27 maja 2014, 19:50

Dzik 2 w Informatorze Rolniczym 1968/69r. oraz ówczesna cena ;) Dodaje jako ciekawostkę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Maciej_76
Posty: 158
Rejestracja: 29 lip 2013, 21:23

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: Maciej_76 » 27 maja 2014, 20:34

Jacku mam tą cewkę. Przepraszam zapomniałem Tobie wcześniej napisać

Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena
Posty: 2799
Rejestracja: 17 paź 2006, 11:22

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: Jacek ze Skansena » 27 maja 2014, 22:18

Dziękuję, zgłoszę się niebawem. Dzięki.

dzik96
Posty: 173
Rejestracja: 08 sie 2012, 11:53

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: dzik96 » 30 maja 2014, 22:07

Mam jedno pytanie. Nadarzyła mi się okazja kupna oryginalnego dzika 2 z liskiem, ale jest jeden problem. Chodzi o kierownicę, a w szczególności o mocowanie do skrzyni. Jest ono pospawane, a cała kierownica sobodnie chodzi w górę i w dół, tak jakby nie była przykręcona tymi podkładkami z rowkami do skrzyni. Czy to się da naprawić? Czy jest możliwe, że kliny tych bolców do mocowania chodzą w obudowie skrzyni? Jeśli tak, to jak to naprawić?

Awatar użytkownika
Maciej_76
Posty: 158
Rejestracja: 29 lip 2013, 21:23

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: Maciej_76 » 30 maja 2014, 22:18

Rozebrać i zobaczyć. Wszystko da się naprawić.

dzik96
Posty: 173
Rejestracja: 08 sie 2012, 11:53

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: dzik96 » 31 maja 2014, 16:14

Mam jeszcze jedno pytanie: czy dzik 2 oryginał z liskiem za 1000 zł to w miarę okazja czy dać sobie spokój. Silnik i skrzynia sprawne. Czekam na odpowiedź od znawców tematu. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena
Posty: 2799
Rejestracja: 17 paź 2006, 11:22

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: Jacek ze Skansena » 31 maja 2014, 16:37

Dobra cena. Brać.

ODPOWIEDZ