dziekan p146

Wszystko odnośnie opryskiwaczy, opylaczy i innego sprzętu do ochrony roślin.
Awatar użytkownika
Esiok
Posty: 331
Rejestracja: 05 gru 2013, 13:39

dziekan p146

Post autor: Esiok »

czy do takiego opryskiwacza kupię pompę bo nie moge znalezć ,czy z jakiegoś innego podejdzie :?:
Awatar użytkownika
Pronar 82A
Posty: 196
Rejestracja: 20 mar 2008, 22:51

Re: dziekan p146

Post autor: Pronar 82A »

Napisz coś więcej o nim, dodaj zdjęcie, bo nic mi ta nazwa nie mówi. Do ciągnikowych zawieszanych z reguły większość pomp pasuje o podobnych parametrach.
Awatar użytkownika
Majo
Posty: 686
Rejestracja: 11 sty 2014, 9:41

Re: dziekan p146

Post autor: Majo »

U mnie w weraji P146/1 jest pompa Monsun. Można ją bez problemu zakupić.
Awatar użytkownika
Esiok
Posty: 331
Rejestracja: 05 gru 2013, 13:39

Re: dziekan p146

Post autor: Esiok »

pytałem dlatego że gość miał do sprzedania z uszkodzoną pompą ale niestety za dużo chciał i się nie dogadaliśmy,myślałem żeby zrobić taki bynajmniej na 8m szeroki zbiornik 150l, tylko pompa jest najdrozsza i przez to się nie opłaca robić ,jakiś sposób macie na tanią pompę na 8m nie musi być chyba super mocna :?:
arturwietnamczyk
Posty: 16
Rejestracja: 19 maja 2021, 20:59

Re: dziekan p146

Post autor: arturwietnamczyk »

Poszukać pompy z termita, model pompy P60, choć taniej by bylo kupić całego, znowu stara pompa może być skorodowana i marny byłby interes.
Awatar użytkownika
Esiok
Posty: 331
Rejestracja: 05 gru 2013, 13:39

Re: dziekan p146

Post autor: Esiok »

widziałem że u ruskich robią np.z pompy od hydroforu,dajmy na to że pompa daje 55l/min. to ile moge zamontować dysz :?:
Awatar użytkownika
marek
Posty: 1335
Rejestracja: 22 gru 2009, 22:06

Re: dziekan p146

Post autor: marek »

Znajdź sobie w necie temat kalibracja opryskiwacza.A czy problemem przy pompie od hydroforu nie będą konieczne wysokie obroty i opryski powodujące jej korozję?
Awatar użytkownika
Esiok
Posty: 331
Rejestracja: 05 gru 2013, 13:39

Re: dziekan p146

Post autor: Esiok »

a czym się rózni od oryginalnej że ją zkoroduje
Co powiecie o tym czy będzie za słabe:https://allegro.pl/oferta/pompa-cisnien ... d6604cf017

wspomnę że mam zamiar robić 8m to waszym zdaniem ile dysz powinienem dać :?:
Awatar użytkownika
marek
Posty: 1335
Rejestracja: 22 gru 2009, 22:06

Re: dziekan p146

Post autor: marek »

W oryginalnej pompie wszystkie elementy stykające się z opryskiem są z gumy (przepony) lub z plastyku (zawory). Dysze są montowane co 50 cm.Czyli na 8 metrów 15 szt.Wydajność pompy zależy od średnicy dyszy wielkości stosowanego oprysku ciśnienia cieczy . Z tego co wyczytałem wynosi od 0,1 do 1 litra z jednej dyszy w czasie 1 min. oprysku. To wszystko jest w tabelach o kalibracji oprysków Temat dosyć skomplikowany.Musisz też wziąć pod uwagę obliczając wydajność pompy to że część cieczy powraca z powrotem do zbiornika by mieszać oprysk. Ja przy swoim samie miałem opryskiwacz działający na innej zasadzie. Ciśnienie cieczy robiła mi sprężarka dobijając ciśnienie do ciśnieniowego zbiornika z opryskiem. Stamtąd ciecz była wypychana do dyszy poprzez zawory regulacyjne.Oprysk może nie był bardzo precyzyjny ale nie musiałem biegać z opryskiwaczem plecakowym a na warzywa wystarczał.Mniej więcej do 0,5 ha.Szerokość była 6 metrów po 3 na stronę.Zbiornik był metalowy i tu chyba po 2 latach pojawił się problem korozji i zapychania dysz.Ale skończyłem też z warzywami i problem odpadł bo działka poszła w dzierżawę.
Awatar użytkownika
Majo
Posty: 686
Rejestracja: 11 sty 2014, 9:41

Re: dziekan p146

Post autor: Majo »

Pompa z linku z słaba...

Można wiedzieć ile wołali z ten uszkodzony opryskiwacz?

Kolejna sprawa, że nawet jakbyś zrobił opryskiwacz, który by działał to i tak nikt nie zrobi Ci na niego atestu. A bez tego informacja od życzliwego przechodnia do służb kontrolujących może Cię drogo kosztować.

Lepiej dobrze poszukać, może i nawet kawałek dalej jechać i przywieźć coś oryginalnego, poprawić co trzeba i maszyna pewna i głowa spokojna.
Awatar użytkownika
Esiok
Posty: 331
Rejestracja: 05 gru 2013, 13:39

Re: dziekan p146

Post autor: Esiok »

za ten uszkodzony chcieli 800zł
Awatar użytkownika
Esiok
Posty: 331
Rejestracja: 05 gru 2013, 13:39

Re: dziekan p146

Post autor: Esiok »

a dajmy na to że podłacze dwie pompki te 12v jedną na prawą strone dysz a drugą na lewą,czy wtedy będzie wydajniejszy oprysk :?:
Awatar użytkownika
Marian1231973
Posty: 160
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:56
Lokalizacja: pomorskie

Re: dziekan p146

Post autor: Marian1231973 »

Esiok pisze: 23 maja 2021, 10:31 widziałem że u ruskich robią np.z pompy od hydroforu,dajmy na to że pompa daje 55l/min. to ile moge zamontować dysz :?:
bądź świadomy że za pomocą tego cuda będziesz wprowadzał chemię do środowiska,
na to jest ustawa i sankcje ze strony PIORiN i ARiMR
Zetor 8045, 8011, 5945, 3511, Ursus-355.

Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
Alchemik
Posty: 146
Rejestracja: 15 sty 2019, 16:29

Re: dziekan p146

Post autor: Alchemik »

Chyba szkoda kombinować. Wyjdzie pewnie odrobinę taniej (albo i nie), a będą pewnie problemy. Jak koledzy radzą: Lepiej wydać trochę wiecej i mieć coś typowego.
Awatar użytkownika
Majo
Posty: 686
Rejestracja: 11 sty 2014, 9:41

Re: dziekan p146

Post autor: Majo »

800zł to nie jest aż tak dużo. Za niecałe 700zł masz nową pompę, a zależy co było uszkodzone może wystarczyło wymienić jakieś drobne części i byłaby sprawna.
Ja za swojego dawałem coś około 1.5tyś. Stan był fakt, bardzo dobry, bo cały czas w garażu stał, pracował w niedużym gospodarstwie więc wymieniłem filtry, rozpylacze i już był ideał. Ale w Twoim przypadku mogłeś brać. To tylko moja opinia stanu faktycznego nie znam, a tym bardziej Twoich potrzeb i Twojego portfela :)
Awatar użytkownika
Esiok
Posty: 331
Rejestracja: 05 gru 2013, 13:39

Re: dziekan p146

Post autor: Esiok »

wracając do tematu tej pompki ,jeszcze chciałem zapytać pisze na niej DC12v i to chyba oznacza prąd stały,a jeżeli podłącze ją do akumulatora który będzie ładowany prądem 14,4v to może się silniczek spalić :?:
ODPOWIEDZ