Prowadziłem kiedyś własną działalność gospodarczą i w związku z tym miałem prawo do postawienia reklamy tylko na moim gruncie poza pasem drogowym lub na budynku . Ustawienie na pasie drogowym wymaga pozwolenia właściciela gruntu. Reklamy są ustawiane na przyczepkach bo to nie powoduje trwałego powiązania z gruntem typu fundament.Mieli się za to wziąć ale na razie ucichło Trwałe powiązanie z gruntem wymaga pozwolenia na budowę.PB w art. 29 mówi o tym co może być ustawiane tylko na zgłoszenie i nie znalazłem tam podstaw pod reklamę.
Myślę że czerpanie korzyści z wynajmu takiego postawionego zgodnie z prawem baneru wymaga zgłoszenia działalności gospodarczej i opodatkowania. Chyba że prowadzi się własną działalność gospodarczą np. warsztat to wtedy można reklamować ale tylko własne usługi.A postawienie tego na fundamencie wymaga pewnie pozwolenia na budowę.
Przy drogach można zobaczyć duże banery reklamowe stojące na wielkich ramach przyciśniętych bloczkami betonowymi żeby wiatr nie wywrócił. Nie mają fundamentów więc nie będąc na trwale połączone z gruntem stoją omijając PB. Polak potrafi i tylko dlatego ten kraj jeszcze jakoś funkcjonuje.A jak mawiał klasyk ,, nie ma takiej rury co się nie da odetkać"

PB też na razie można obejść.