Otóż szukam jakiegoś prostego pomysłu/projektu na garaż na zgłoszenie 35m2, który koniecznie będzie miał poddasze użytkowe - jakiś magazynek itd. Jak najprostszy projekt, bo ma być funkcjonalnie a nie bajerancko
Niestety w chwili obecnej nie mam możliwości na nic większego, więc i taki kąt mi starczy do naszego hobbystycznego grzebania.
Czy ktoś z Was coś takiego budował/buduje?
W necie sporo projektów, ale wszystko z jakimiś bajerami no i mało z poddaszem użytkowym jest. Mi po prostu zależy na zwiększonej powierzchni, brałem pod uwagę nawet wejście na górę z zewnętrznych schodów, aby ograniczyć marnowanie miejsca w środku, a wygodnie wchodzić (nie po rozkładanych schodach jakby coś trzeba ciężkiego wnieść), bo na górze nawet można oprócz regałów jakiś stół z wiertarką stołową czy innymi narzędziami ogarnąć.
Ursus pisze: ↑25 maja 2022, 9:32Otóż szukam jakiegoś prostego pomysłu/projektu na garaż na zgłoszenie 35m2, który koniecznie będzie miał poddasze użytkowe - jakiś magazynek itd.
A to nie jest tak, że poddasze użytkowe wlicza się do tych 35m ? A jeśli tak to czy nie lepiej szukać z nieużytkowym ?
Wg. mnie to nie może być to budynek piętrowy. Najpierw wymienione są wyraźnie parterowe, potem garaże i wiaty. W zasadzie żaden z nich nie może mieć piętra. Garaż owszem może być na parterze, przyziemiu, w piwnicy. Garaż piętrowy to zupełnie inna budowla ....
Nic w ustawie nie pisze natomiast o wysokości garażu więc w jakiś granicach można się poruszać. Jeśli walniesz garaż 3m wysoki plus do tego 2,6 kondygnacji i jeszcze dach. To chyba przegniesz pałkę, inna sprawa że taki budynek naprawdę może komuś przeszkadzać.
Ja myślę że wysoki garaż tak ze 3 metry brama do tego na części antresola gdzie jest niżej, ale za to u góry można działać. Na części od bramy niższa antresola - schowek.
Jestem na służbie więc nie mam odpowiedniego oprogramowania. Jutro mógłbym Ci coś nagryzmolić, ale musiał byś mi podać jakie mają być wymiary zewnętrzne.
Dajesz do tego małe okno nad bramą i dwa okna na tylnej ścianie. Przy czym jedno na normalnej wysokości, a drugie 3,6 nad ziemią.
Teraz na jakiś 2-3 metrach z tyłu możesz zrobić antresole o wysokości 2,2 - 2,5 m gdzie będzie warsztacik. Nad resztą garażu robisz mocny sufit (belki + OSB) i masz schowek od antresoli do bramy. Ponieważ nad bramą masz okienko to nie jest ciemno.
W MPZP jest tak:
a) wysokość modernizowanej lub nowo realizowanej zabudowy nie może przekroczyć 2 kondygnacji nadziemnych
plus poddasze użytkowe lecz nie więcej niż 12m licząc od poziomu terenu (najniższego) do szczytu kalenicy,
dachy o symetrycznym układzie połaci (w tym dopuszczalne wielospadowe
Natomiast w podanym przez Ciebie pkt 29 jest napisane:
...wolno stojących:
a) parterowych budynków gospodarczych,
b) garaży,
c) wiat
– o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;
W zasadzie w powyższym nie widzę nic o tym, że garaż nie może być z piętrem. Mowa jest o parterowych budynkach gospodarczych, ale nie o garażach.
Myślę nad dwuspadowym dachem oczywiście, ale jednak sama antresola to dla mnie za mało - tak myślę.
Garaż o wymiarach zewnętrznych zabudowy np. 5x7 m - aby mógł się łapać pod 35 m2 - to w zasadzie niewiele - chciałbym możliwie maksymalnie wykorzystać przestrzeń, biorę pod uwagę murowanie z bloczka komórkowego, bo mam kilkadziesiąt sztuk. Muszę sobie pomierzyć wysokości, ale chciałem chociaż żeby mi spokojnie Zetor 50 Super z ramą bezpieczeństwa wchodził do garażu, a nad nim jakieś poddasze tak, aby chociaż po środku chodzić wyprostowanym - powiedzmy ok. 2-2,2 m. Domyślam się, że to w sumie da dość wysoki budynek - ponieważ jednak działka jest ostatnią w miejscowości, dalej tylko pola, a od strony południowej tylko graniczy z sąsiadem - nie sądzę by mogło to komuś przeszkadzać.
Kartka ołówek linijka lub AutoCAD (bardzo polecam) i rysować ....
Jak coś się urodzi to pochwal się może coś Ktoś fajnego podpowie.
Z doświadczenia budowy garażu jednak wiem że w pewnym momencie trzeba się na coś zdecydować.
Zachęcam do wybudowania komina. Zimą jest zimno , a jak nawet nie będziesz grzał to wykorzystasz go na wentylację.
Ja u siebie chciałem postawić komin, ale uległem persfazji
No i dorabiałem potem z nierdzewki co było pracochłonne drogie itd ....
Tu masz w pigułce budynki czy to domek czy garaż na zgłoszenie.Zgłóś budynek a co będziesz miał w środku nic komu do tego. I jakie będziesz miał drzwi. Przed zmianami mogłem postawić na działce tylko budynek gospodarczy . Wiedziałem że będę tam czasem mieszkał.Więc w dokumentach jest gospodarczy a w środku wszystko jak w mieszkaniu, Różnica polega na tym że nie będąc rolnikiem płacę za ten domek jako gospodarczy ok 22 zł za metr użytkowy.https://www.money.pl/gospodarka/jak-pos ... 6272a.html A chcąc mieć większą powierzchnię użytkową postaw ściany szkieletowe.
Teraz tylko się muszę zastanowić jakie wymiary - tzn podstawa raczej 5x7 m, bo chyba stosunek boków do siebie najkorzystniejszy do jakichś prac w środku. Wjazd po krótszym boku - ale myślę nad wysokością. Brama żeby mi wjechało wszystko co posiadam z kabinami to by musiała być pewnie pod 3 m. Jaki dach zrobić dwuspadowy i jaka wysokość w szczycie by to ładnie wyszło i sensownie na poddaszu/antresoli? W sumie pomyślałem, że jakby strop zrobić mocny, to nawet antresola byłaby lepszym rozwiązaniem, bo możnaby zrobić jakiś wyciąg i sobie coś nawet cięższego na górę wciągać