Lokomobile samojezdne
Lokomobile samojezdne
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
RE: Lokomobile samojezdne
To chyba ta niemiecka zabawka, która działa jak prawdziwa prawda?? Kiedyś widziałem taką na eBayu.
Whar nie ma lepszego sposobu jak wybrać się do Szreniawy - najlepiej na jakąś imprezę w stylu RetroShow, podczas której można Hipolinę zobaczyć podczas pracy
Whar nie ma lepszego sposobu jak wybrać się do Szreniawy - najlepiej na jakąś imprezę w stylu RetroShow, podczas której można Hipolinę zobaczyć podczas pracy
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Hymmm fajny model. Whar czy ona działa? jak widzę wszystkie rurki są poprowadzone.
No niestety nie. Można podgrzeć w niej parę używając paliwa stałego w kostkach, a nawet zagwizdać. Jednak mimośród napędzający suwak sterujący dopływem pary do cylindra głównego obraca się luźno na osi.
W związku z tym nie można wysterować dopływu.
Problem jest w synchronizacji kąta zaklinowania mimośrodu.
Gdyby ktoś chciał i umiał to naprawić to chętnie zlecę taką naprawę. Mógłbym nawet przekazać tę maszynkę komuś, kto gwarantowałby jako tako jej uruchomienie.
W związku z tym nie można wysterować dopływu.
Problem jest w synchronizacji kąta zaklinowania mimośrodu.
Gdyby ktoś chciał i umiał to naprawić to chętnie zlecę taką naprawę. Mógłbym nawet przekazać tę maszynkę komuś, kto gwarantowałby jako tako jej uruchomienie.
No tak dobrze było by mieć na wzór drugi taki silniczek parowy żeby móc ustalić połozenie mimośrodu. Inaczej masz racje nie wiadomo kiedy otworzyć i odciąć dopływ pary.
Ponieważ kiedyś myślałem nawet o samodzielnym zbudowaniu takiego " czajnika" to mam pare pytanek.
Powiedz mi jeszcze po jakim czasie podgrzewania ten kociołek osiaga stan wrzenia? I jak dużo wody nalezy tam zalać : pod korek czy nieco mniej? Ile wchodzi wody ? jaka jest średnica zbiornika i jego długość? Czy przez jego środek przechodzi jedna rura kominowa czy więcej ale małych ( płomieniówki)?
Byłbym wdzieczny za odpowiedź.
Ponieważ kiedyś myślałem nawet o samodzielnym zbudowaniu takiego " czajnika" to mam pare pytanek.
Powiedz mi jeszcze po jakim czasie podgrzewania ten kociołek osiaga stan wrzenia? I jak dużo wody nalezy tam zalać : pod korek czy nieco mniej? Ile wchodzi wody ? jaka jest średnica zbiornika i jego długość? Czy przez jego środek przechodzi jedna rura kominowa czy więcej ale małych ( płomieniówki)?
Byłbym wdzieczny za odpowiedź.
Myślę, że synchronizację tego regulatora można byłoby jakoś na oko ustawić. Tak mi się wydaje - to znaczy na oko, ale po dokładnych oględzinach i próbach. Ale musiałbym zobaczyć jak to wszystko wygląda.
- Deleted_User
Dzięki - schemat co prawda prosty jak i sama zasada działania takiego prostego silnika parowego.
Paweł do Wilkowic maszyna ma byc na chodzie
Heheh tu akurat o mojej maszynie nic nie ma, ale postaram się :shy:
- agrotechnik
Usunąłem fotki - daj poprawne linki. - Ursus
- Jacek ze Skansena
Wszystkie są fajne tylko się nie otwierają. Kliknij tam gdzie trzeba aby je ożywić.
Re: Lokomobile samojezdne
bonjour
vue a une fête
alland
vue a une fête
alland