Mój pierwszy cięgnik :) Zetor T25 1958
Re: Mój pierwszy cięgnik :) Zetor T25 1958
Jeśli dasz na luz to delikatnie powinien się toczyć jak go przepchniesz, nic nie powinno się stać, ale jeździć już nie wolno. Rozbiórka skrzyni konieczna. W razie czego możesz go śmiało rozpołowić sobie i tak ustawić gdzieś w dwóch połowkach jak Ci wygodniej, bo i tak to Cię nie ominie.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Zawsze możesz podnieść tył ustawić na jakimś wózku do przetransportowania albo spróbuj na 1-szym czy wolnym wstecznym biegu kręcąc korbą na wł odprężniku
Myślicie, że tan zetorek na dawce lub do zaczęcia renowacji jest w miarę oryginalny czy też kundel nie warty za wiele ?
https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-ze ... derIndex=7
https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-ze ... derIndex=7
Jako kupno w całości w dodatku bez prawa rejestracji do renowacji całkowicie nie opłacalne, chyba że nie będzie jeździł po drogach publicznych to tak, wtedy można rozważyć kupno ale zależy od stanu, natomiast opłacalnie jest kupić na części: kompletny przód z kołami, maske, pokrywe silnika, filtr powietrza, chłodnice(jak nie dziurawa), silnik jeżeli odpala i ma moc nie kopci, nie gotuje wody, itp.
Już kończę garaż na traktor i teraz 2 pytania. Może i głupie ale lepiej spytać
Czy ciągnik wstawić do naprawy skrzyni dupą do ściany czy przodem ? Znaczy jak wjechać do garażu. Druga sprawa czy można podłożyć klocki pod podnośnik zetorkowski i podnieść nim traktor czy jest za słaby w tą stronę?

Projekt nie umarł
Troszkę się doszkoliłem i plan wygląda następująco. Ciągnik jest za dużym ulepem, żeby robić go na oryginał więc działam by był sprawny technicznie i mi się podobał
Oczywiście co jest z zetorka to zostaje w oryginale. Skrzynie chcę zrobić na oryginał, żeby w przyszłości przełożyć do dawcy i mieć jeden element mniej na głowie. Dzisiaj za tysiaka dorwałem inną skrzynię z półosiami bo sumienie nie pozwoliło by mi wkładać połamanych kół zębatych z mojej skrzyni a w "nowej" chyba są ok. Troszkę mnie przytłoczyła waga i rozmiar tej skrzyni i półosi
dopiero to widać na busie bo na ciągniku jakieś mniejsze to wszystko

Na tyle na ile widać to wygląda obiecująco 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Zabrałem się za skrzynie
Puki co większych problemów nie było(był problem ze zdjęciem pedałów z wałka ale SDSem poszło). Trochę wyczyściłem środek ze szlamu i naftą odmaczam stary osad. Mam teraz dylemat bo koła zębate są bardzo ładne. Wszystko jest bardzo ładnie zdystansowane, praktycznie 0 luzów na łożyskach czy dyferencjale. Może zostawić jak jest i nie dotykać, lepsze jest wrogiem dobrego i raczej na siłę wymiana łożysk może tylko zaszkodzić jak wszystko wygląda i chodzi jak nówka. Jak myślicie ?

Zauważyłem, że "nowa" skrzynia ma inny odlew koło półosi. Wygląda jak mocowanie do jakiejś przystawki a "stara" tego nie posiada. I "nowa" ma otwory pod miseczkę (pierwsze foto w poście) na spływ oleju a "stara" nie ma tej miski i otworków. Jakieś info na ten temat ?

Zauważyłem, że "nowa" skrzynia ma inny odlew koło półosi. Wygląda jak mocowanie do jakiejś przystawki a "stara" tego nie posiada. I "nowa" ma otwory pod miseczkę (pierwsze foto w poście) na spływ oleju a "stara" nie ma tej miski i otworków. Jakieś info na ten temat ?

Miska z otworami to nowszy typ/wersja, otwory są do mocowania tylnego zaczepu
Prace trwają. Cała skrzynia rozebrana i umyta. Jednak łożyska nie były w dobrym stanie będą zmieniane. Problem się pojawił z wałkiem sprzęgłowym bo jest przerobiony. (przedłużony o jakieś 30cm z frezem chyba z c-328 ale to jeszcze sprawdzę) Muszę zrobić nowy wałek bo stary ma wywalone gniazdo na łożysko.Jakiej firmy obecnie kupować łożyska ?