Moja zabytkowa kolekcja
Re: Moja zabytkowa kolekcja
Jaka jest szerokość robocza tego siewnika ?
-
-
-
Trochę zdjęć z tego co się działo w ostatnim czasie

Udało się przystosować pług jednoskibowy do C-328

Pojawiła się nowa roślina, czyli owies ozimy.
Posiany siewnikiem konnym w dodatku bezorkowo.
Wygląda całkiem dobrze, co będzie dalej to czas pokaże

I na koniec orka zimowa z pługiem unia pz330, który już stał dość długo, może nawet uda się jeszcze coś nagrać z tej akcji.
Pług od nowości w gospodarstwie (1970)

Udało się przystosować pług jednoskibowy do C-328

Pojawiła się nowa roślina, czyli owies ozimy.
Posiany siewnikiem konnym w dodatku bezorkowo.
Wygląda całkiem dobrze, co będzie dalej to czas pokaże

I na koniec orka zimowa z pługiem unia pz330, który już stał dość długo, może nawet uda się jeszcze coś nagrać z tej akcji.
Pług od nowości w gospodarstwie (1970)

Czy pług wcześniej był dedykowany do Dzika 2/21?
Czy w planach są inne nowe nabytki? Czy coś nowego planuje sprzedać Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu?
Czy w planach są inne nowe nabytki? Czy coś nowego planuje sprzedać Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu?
-
Pług był dedykowany do traktorka tzk.
Aktualnie uczelnia nic nie sprzedaje jak coś się pojawi to będę informować.
Jest pomysł aby jedną C-360 wymienić na jakiegoś Zetora około 65/70 koni typu 6911. Jak będzie więcej czasu to pojadę do Czech, może coś się znajdzie, może być nawet bez dokumentów.
Aktualnie uczelnia nic nie sprzedaje jak coś się pojawi to będę informować.
Jest pomysł aby jedną C-360 wymienić na jakiegoś Zetora około 65/70 koni typu 6911. Jak będzie więcej czasu to pojadę do Czech, może coś się znajdzie, może być nawet bez dokumentów.
- klusek-rolnik
Przyjacielu serdeczny.
Odgrzeje nieco starszy post w tym temacie dotyczący tego starszego "Poznaniaka" z Rofamy.
Jesteś w stanie zrobić więcej, dużo więcej szczegółowych zdjęć? I jakieś chociaż podstawowe wymiary?
Albo udostępnić go do takich celów? Skąd jesteś dokładnie?
Fajnie byłoby mieć miniaturkę takiego siewnika w skali 1:25 a ciężko znaleźć dobrze zachowany egzemplarz celem dokładnej dokumentacji
Odgrzeje nieco starszy post w tym temacie dotyczący tego starszego "Poznaniaka" z Rofamy.
Jesteś w stanie zrobić więcej, dużo więcej szczegółowych zdjęć? I jakieś chociaż podstawowe wymiary?
Albo udostępnić go do takich celów? Skąd jesteś dokładnie?
Fajnie byłoby mieć miniaturkę takiego siewnika w skali 1:25 a ciężko znaleźć dobrze zachowany egzemplarz celem dokładnej dokumentacji

Skąd pomysł na Zetora 6911 i do czego miałby służyć ten model?
-
Jeśli chodzi o siewnik to nie ma problemu w wolnej chwili mogę zrobić zdjęcia i wymiary. Teraz stoi w miarę dostępnym miejscu więc powinno być dobrze. Jestem z województwa opolskiego, powiat prudnicki.
Zetor miałby służyć do napędzania peleciarki przez wom.
C-360 daje sobie radę, ale mocniejszym możnaby osiągać lepsze wydajności.
Zetor miałby służyć do napędzania peleciarki przez wom.
C-360 daje sobie radę, ale mocniejszym możnaby osiągać lepsze wydajności.
Czy mocniejsze Zetory w przedziale 60-70 KM przed Zetorami 6011, 6211, 7211 i 7711 wchodzą również w grę, także w wersji z przednim napędem?
-
Napęd nie jest mi potrzebny.
Te nowsze to nie mój przedział cenowy.
Chodzi mi o to żeby był tani i mocny.
Te nowsze to nie mój przedział cenowy.
Chodzi mi o to żeby był tani i mocny.
-
Czy planujesz szukać do pługa ścinaczy oraz kroju talerzowego? Ogólnie ładny pług jak na swój wiek, lecz nieoryginalnie ma dospawane ceowniki na ramie.
-
Pług zostawiam tak jak jest, a krój gdzieś powinien leżeć. Tam gdzie dospawane to było ramię do kolczatki.
Czy posiadasz jeszcze tę kolczatkę? Od jakiego pługa była?
-
Widzę, że kultywator ma założone szerokie gęsiostopki na miejscu wąskich dłutek. Czy kultywator ma oznaczenie Klz-3a i jest produkcji Unii-Grudziądz? Jaką ma szerokość roboczą i jak sobie radzi w polu?
Mam identyczny pług, czy warto dokupic do niego takie przedpłuzki ?
-
Takie gęsiostopki miał już jak go kupiłem, może nawet od nowości. Oznaczenia nie pamiętam, ale wydaje mi się że to Unia Grudziądz.
Rocznik 1965, szerokość jak dobrze pamiętam to około 2,4m. Bardzo dobrze sobie radzi, fajną sprawą jest regulacja obu kół jednocześnie.
Jeśli chodzi o przedpłużki to myślę, że robią całkiem dobrą robotę. Jak są uchwyty to myślę, że warto je dołożyć.
Rocznik 1965, szerokość jak dobrze pamiętam to około 2,4m. Bardzo dobrze sobie radzi, fajną sprawą jest regulacja obu kół jednocześnie.
Jeśli chodzi o przedpłużki to myślę, że robią całkiem dobrą robotę. Jak są uchwyty to myślę, że warto je dołożyć.
To napewno jest kultywator Unia Grudziądz, model KLz3A, bo z tego co pamiętam, to inne fabryki w Polsce nie produkował kultywatorów ciągnikowych.Rolnik Kolekcojner pisze: ↑01 lis 2023, 19:05 Kolczatki były nawet dwie, ale są założone w kultywatorze.
![]()
KLz3A różnił się od KLz3 wysokością wieżyczki.
Gęsiostopki fabrycznie były jednootworowe i przykręcało się je do zębów półsprężystych.
Redliczki dwuotworowe przykręcane były do zębów sprężystych.
Fabrycznie nowy kultywator KLz3 i KLz3A sprzedawany był z dwoma wyżej wymienionymi rodzajami zębów.