Ok , tylko zastanawia mnie czy nie będzie ciężko z korby odpalić go , no bo przecież przy odpalaniu silnik kręci paskami do skrzyni biegów i kosiarki rotacyjnej plus przekładnie. Można by też zrobić to na zasadzie jak jest w traktorku kosiarce, przy wciśnięciu sprzęgła pasek jest poluzowany dzięki czemu można by było napęd kosiarki wyłączyć. Ale moim skromnym zdaniem to wszystko jest za bardzo przekombinowane. Ja jestem zwolennikiem skrzyń biegów z przystawkami. Ale to tylko moja opinia , można się oczywiście ze mną nie zgadzać.Mati kombajn YT pisze: ↑06 cze 2024, 22:29Bezpośrednio z silnika. Na paskach i napinaczu.wiec jazda i wom nie zakaźne.Farmiro pisze: ↑06 cze 2024, 12:27Jak wygląda wyjście wałka w tym samie? przez przystawkę przy skrzyni ?Mati kombajn YT pisze: ↑02 cze 2024, 2:02 Witam mam pomysł zrobienia małej kosiarki rotacyjnej do mojego sama s7. Mam co prawda niewiele do koszenia ale chciał bym mieć jako bajer kosiarkę rotacyjna. I tu pytanie z jaką szerokość sobie s7 poradzi? Da radę w 80cm? Mam plan zrobić na 2 małych bębnach samoróbach po 40cm. Widziałem gdzieś film jak gościu pokazywał jak kosi rotacyjna sam 80cm traktorkiem sam z silnikiem benzynowym z zagęszczarki 7km. Myślę że diesel powinien sobie też dobrze poradzić. Zbyt ciężki nie jest na skrzyni żuk moście Warszawy. I drugie pytanie odnośnie napędzania samej kosiarki. Napęd bębnów zrobić na pasku w 8? Mocno napięty żeby noże się mijały. Lub mam drugi pomysł. 2 przekładnie kątowe jak w wapnowaczu pierwsza z 3 walkami litera T. Wałek odbioru napędu dolny napęd bębna a trzeci napęd drugiej przekładni. I ewentualnie 3 przekładnia żeby przekazać napęd z pasków na przekładnie coś podobnie jak w orginalych kosiarkach. Myślicie że zdało by to egzamin? Przekładnie by to wytrzymały? Nie ukrywam są dosyć masywne i najważniejsze czy silnik dał by radę kosić takim wynalazkiem. Jednak przekładnie też trochę zwiększają obciążenie. Czekam na wasze opinie i ewentualne poprawki
Kosiarka rotacyjna sam pod esa7
Re: Kosiarka rotacyjna sam pod esa7
Sam S301
-
Wałek wom na napinaczu. Luzuje paski nie kręci się a napinam pasek dopiero zaczynam kręcić kosiarkę.nie kręci się cały czas
Tak, przy odpalaniu pasek jest poluzowany , jak silnik pracuje to pasek zostaje napięty przez co wprowadza przekładnie w ruch.
Sam S301