Silnik s60 Andoria? Gorzów?

Wszystko o stacjonarnych silnikach rolniczych
Farmiro

Silnik s60 Andoria? Gorzów?

Post autor: Farmiro »

Posiadam silnik S60 Z tego co mi wiadomo nie był on produkowany tylko w Andrychowie lecz też w Gorzowie i chyba w Łodzi i chyba też w Ursusie przez krótki okres. Czym różniły się te wersje z tych różnych zakładów?
Z w jakich zakładach mógł powstać konkretnie ten egzemplarz silnika?
Tabliczki znamianowej brak. Silnik został zdemontowany z ciągnika sam.
Obrazek

Obrazek
anim7991

Re: Silnik s60 Andoria? Gorzów?

Post autor: anim7991 »

Jeżeli chodzi o S60 to nie pomogę bo dla mnie to taki polski Junak w śród silników stacjonarnych. Jedyne co mogę zrobić to poprosić żebyś przy pracach przy nim wrzucał zdjęcia - w miarę szczegółowe poszczególnych elementów, rozwiązań technicznych. Mało ich już jest, tym bardziej dwukołowych.

Pozdrawiam
Farmiro

Post autor: Farmiro »

anim7991 pisze: 17 cze 2024, 8:23 Jeżeli chodzi o S60 to nie pomogę bo dla mnie to taki polski Junak w śród silników stacjonarnych. Jedyne co mogę zrobić to poprosić żebyś przy pracach przy nim wrzucał zdjęcia - w miarę szczegółowe poszczególnych elementów, rozwiązań technicznych. Mało ich już jest, tym bardziej dwukołowych.

Pozdrawiam
Z tego co wiem to tłok jest przyrdzewiały , przez to , że silnik stał na zewnątrz i nie był zabezpieczony. Silnik na remont pewnie poczeka, niestety nie mam gdzie i jak w tym momencie remontować tego S60.
anim7991

Post autor: anim7991 »

Jak bardzo jest zardzewiały tłok? Tam jest stalowy? Jeżeli korozja jest mało zaawansowana to przeleciałbym tuleje honownicą, nowe pierścionki i może ruszy.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Najstarsze modele tych silników miały zbiornik wody aluminiowy użebrowany.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
ODPOWIEDZ