Witam szanownych kolegów.
Jestem świeżo po remoncie c328. Wszystko fajnie pięknie ale jest kilka tematów w których chciałbym się was poradzić.
Po pierwsze tak jak w tytule słychać klekotanie w rozrządzie. Wymieniane było koło wałka rozrządu, pośrednie (tulejka dopasowana w szlifierni na sztywno), oraz wiadomo pompa oleju. Reszta była ładna mechanik mówił że lepiej zostawić stare. W trakcie pracy słychać delikatne stukanie spod pokrywy rozrządu. Na zimnym mniej bardziej na rozgrzanym. Wczoraj był mechanik posłuchał stwierdził że po 50 godzinach po dotarciu powinno się ułożyć i ucichnąć.
Po drugie ciśnienie oleju. Na zimnym 5 na ciepłym 4. Czy to nie za dużo?
Po trzecie zwolnice. Poszły nowe korpusy nowe łożyska koła zębate zostały stare. Wyglądały naprawdę ładnie. Przed remontem nie było słychać wycia. Niestety teraz wyje jak c360. Mechanik powiedział że na wybitych korpusach i starych łożyskach koło zębate były w innym położeniu względem siebie. Powiedział że jak pójdzie do cięższej pracy typu orka powinno się uciszyć.
Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam
Bociany w rozrządzie C-330
Re: Bociany w rozrządzie C-330
1 Rozrząd Winna pewnie kiepskich zamienników, jak jest luz i stuka to nie dotrze się i nie ucichnie.
https://retrotraktor.pl/forum/viewtopic.php?t=8926
2 Cisnienie oleju masz super, nie wiem czemu panikujesz.
3. Moim daniem to też już nigdy samo nie ucichnie. Może to jednak most wyje?
https://retrotraktor.pl/forum/viewtopic.php?t=8926
2 Cisnienie oleju masz super, nie wiem czemu panikujesz.
3. Moim daniem to też już nigdy samo nie ucichnie. Może to jednak most wyje?
-
Dzięki za odpowiedź.
U mnie aż tak nie stuka w rozrządzie. Może jestem przewrażliwiony, może chcę za dobrze.
Co do ciśnienia to zasłyszalem opinie, że za wysokie. Źle wyregulowany zawór w pompie podobno.
Wycie w napędzie ewidentnie że zwolnic.
U mnie aż tak nie stuka w rozrządzie. Może jestem przewrażliwiony, może chcę za dobrze.
Co do ciśnienia to zasłyszalem opinie, że za wysokie. Źle wyregulowany zawór w pompie podobno.
Wycie w napędzie ewidentnie że zwolnic.
Od kogo? Od pijaka z pod sklepu? Chciałbym mieć takie problemy w życiu. Instrukcja podaje ciśnienie do 5,5bar przy 80 stopniach i obrotach maksymalnych. I tak powinien być wyregulowany zawór. U Ciebie nie przekracza 5,5bar. Masz idealne smarowanie!kfhuszaluk@gmail.com pisze: ↑28 sie 2024, 9:42
Jak byś chciał mieć niższe ciśnienie to musisz założyć porysowany wał i wytarte panewki