Nowy silnik w dziku
Nowy silnik w dziku
Witam mam plan zamontować do dzika chiński silnik typu gx160 i szukam pomysłu jak połączyć go że skrzynią tak żeby zostawić sprzęgło z dzika czy ma ktoś pomysł lub sam robił taką modyfikację?
-
Re: Nowy silnik w dziku
Trzeba dorobić kryze łącząca oraz nowy wałek pomiędzy silnikiem a tarcza zabierakowa sprzęgła. Silnik do Dzika musi mieć moc około 10 koni żeby to chodziło , oryginalny dwusów ma moment 25Nm podobnie jak tej samej mocy diesel. Taka zaleta dwusówa.
Na YouTube jest gościu brylu151 co miał tak połączone. Ostatecznie wstawił jednak diesla .
Na YouTube jest gościu brylu151 co miał tak połączone. Ostatecznie wstawił jednak diesla .
GX160 będzie miał problem żeby w ogóle Dzika uciągnąć - wiem bo rozmawiałem z gościem który popełnił ten błąd. Brylu miał silnik 15KM w benzynie i zmienił na diesla chyba 12KM bo mu w pracach polowych brakowało momentu obrotowego. Chociaż z tego co wrzuca w internety to on tam Dzikowi nie żałuję
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Ja złożyłem tego GXsa do dzika ale na zasadzie tego że na wałku odbioru mocy ze skrzyni założyłem zębatkę i łożysko a następnie na łańcuchu założyłem silnik do tej zębatki i sprzęgło odśrodkowe fakt że jechał bardzo powoli ale siłę miał tylko na tym sprzęgle ciężko się go prowadziło ciężko było wyczuć dlatego chciałbym teraz bezpośrednio połączyć skrzynie z wałem i mieć sprzęgło z dzika i szukam inspiracji teraz wiem że ten silnik nie będzie dobrym pomysłem dzięki.
Chyba jednak zostanę na oryginale tylko ten mój wchodzi przy odpaleniu na wysokie obroty i bez zdjęcia cewki nie jest możliwe go zadusić.SEBRIGHT pisze: ↑31 paź 2024, 9:57 GX160 będzie miał problem żeby w ogóle Dzika uciągnąć - wiem bo rozmawiałem z gościem który popełnił ten błąd. Brylu miał silnik 15KM w benzynie i zmienił na diesla chyba 12KM bo mu w pracach polowych brakowało momentu obrotowego. Chociaż z tego co wrzuca w internety to on tam Dzikowi nie żałuję
SEBRIGHT może nie Dzik ale traktorek daje radę. Po dołożeniu przekładni zwalniającej i jeszcze dodatkowego balastu, SAM orał 1 skibowym pługiem konnym, kultywatorem z 5 zębami (te szerokie grudziądzkie) a nawet z kopaczką konną.
Myślę, że masa tego ciągniczka była zbliżona do Dzika.
https://youtu.be/6uxrHKy-QIk?si=2B5ePPpyeiH9yctC
Myślę, że masa tego ciągniczka była zbliżona do Dzika.
https://youtu.be/6uxrHKy-QIk?si=2B5ePPpyeiH9yctC
-
Miałem taki w dziku, ogólnie to dużo słabsze od oryginalnego i też dużo lżejsze trzeba założyć więcej obciążników do przodu bo inaczej lipa. Jeszcze jak byś założył dodatkową przekładnie miedzy silnikiem a skrzynią dzika to może by to zdawało egzamin..... Jak już zakładać to jakiegoś Diesla małego chińczyk jakiś 12-13KM były takie na allegro ale stosunkowo drogie.