Zetor C3011 Major 62'

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
m1strzunio

Zetor C3011 Major 62'

Post autor: m1strzunio »

Witam,

Stało się. Do garażu zawitał Zetor C3011. Do serii mu trochę brakuje, nie jest też idealny ale w takiej cenie myślę, że warto go było kupić. Przez zimę ogarnie się to i tamto. Na tą chwilę po wstępnym przeglądzie parę tematów wyszło ale i tak nie jest źle:
1. Wałek WOM 540 się nie załącza, dźwignia jest w tak niskiej pozycji, że brakuje jeszcze 1 cm a już się opiera o pokrywę.
2. Dźwiga zmiany biegów ma jakiś tam luz no i strasznie w bok ucieka przez co poprzednicy uszkodzili osłonę blaszaną.
3. Wstawiona kolumna kierownicza od C360 przez co brak jest miejsca na akumulator. Ogólnie słabo jest to spasowane i trzeba to będzie jakoś ogarnąć.
4. Podnośnik działa wyśmienicie ale ma takie luzy na ramionach, że jak nie wypadnie to cud. Do tego jest problem bo nie schodzi niżej niż na 35-40 od ziemi ale to się chyba da szybko przestawić na ramionach?
5. We wszystkich kołach były luzy, udało się je skasować ale jest jakaś lipa w prawej zwolnicy. Ktoś zaspawał wałek. Koła na przodzie mają dziwne piasty przez co schodzą się do środka i słabo to wygląda ale jeździ więc temat na później.
6. Elektryki nie ma. Powoli się dopiero robi. Plus to komplet oświetlenia, wystarczy tylko podłączyć.
7. Brak gazu ręcznego a co się z tym wiąże nie da się zgasić go inaczej niż poprzez zaduszenie silnika.
8. Silnik chodzi idealnie ale dymi na czarno, na pierwszy rzut oka wygląda to tak, że ktoś wykręcił śrubę z lewej strony pompy na maxa i pewnie dawka jest zbyt duża. Jak ogarnę palenie z kluczyka i gaszenie to się tym zajmę.
9. Podesty to jedna wielka lipa, na tą chwilę są tak zrobione żeby dało się bezpiecznie jeździć i nie spaść z nich.
10. Brak hamulca ręcznego, coś się na szybko ogarnie żeby ciągnik nie uciekał jak się podepnie UNHZ500.
11. Są małe wycieki z pokrywy skrzyni biegów czy zwolnic (pokrywki) muszę popatrzeć gdzie to się da kupić bo na moje oko z C4011 to nie pasują?

Z plusów:
- pali od ręki
- hulce działają, blokuje koła od razu nawet gdy na haku rozrzutnik dwuosiowy siedzi
- skręca w lewo i nawet w prawo
- jeździ do przodu i do tyłu
- silnik ma moc i robi wrrum, wrrum
- tani w zakupie
- jest trochę włożonych nowych części
- podnośnik działa idealnie

Jedyne czego się obawiam, to słaby dostęp do części. No nie jest to C330 ale w porównaniu do trzydziestki o wiele przyjemniej się jeździ.

Parę zdjęć zaraz po zakupie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Re: Zetor C3011 Major 62'

Post autor: Ursus »

Gratulacje :) Generalnie Majorki są fajne, taki zwrotne i żwawe, ale remont i dostępność części trudniejszy, ale jeszcze nie ma aż takiej tragedii.

W razie jakbyś coś konkretnie szukał - daj znać.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
m1strzunio

Post autor: m1strzunio »

No to chyba mamy ten moment, że bez wsparcia się nie obejdzie. Jeździłem sobie ostatnio po wymianie oleju i pech chciał, że mi się skrzynia zablokowała. Jakimś cudem udało się zapiąć bieg i dojechać do garażu ale niestety nie dało się jej odblokować poprzez bezpieczniki więc chcąc nie chcąc musiałem zdjąć pokrywę skrzyni biegów. Wnioski są takie że:
- pokrywa ma uwalone uszy przy podnośniku, będzie raczej do spawania bo nie liczę na kupno innej
- dźwignie wałka i biegów nie miały założonych oringów... na szczęście nie mają luzów więc łatwa naprawa
- dźwignie do załączania będzie trzeba wymienić na nowe bo stare się wybiły, tutaj raczej tylko wymiana na nowe ale widzę, że c C4011 / C360 będzie pasować.
- wodziki nie są w super stanie, wyczuwalne wyrobienia ale zostaje jak jest. Nowych i tak nie kupię a napawać i szlifować chyba nie ma sensu.
- palec zmiany biegów jakiś taki podejrzany, martwi mnie że jest luz na tej kuli. Tu na oko pasuje ten z C4011 więc będzie wymiana na nowy.

I teraz to co mnie martwi tzn. pomoc potrzebna:
1. Uszczelka pokrywy skrzyni biegów musi być nowa, bo niestety ktoś odstawił manianę na silikon i nic tu nie zrobię. Da się coś dokupić czy pozostaje wycinanie?
2. Szukam używanego zbiornika paliwa, może być nawet dziurawy bo chcę go przerobić pod kolumnę do C360. Zobaczymy czy się uda.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Mam zbiornik paliwa, mam też uszczelkę pod pokrywę. Pisz na priv lub info@retrotraktor.pl
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Tomasz3011

Post autor: Tomasz3011 »

Mam nowe wodzik do Majorka jeszcze z epoki. Jeżeli jesteś zainteresowany pisz na priv
ODPOWIEDZ