Silnik 1ca90 s10

Dyskusje na temat innych ciągników
Venum

Silnik 1ca90 s10

Post autor: Venum »

Staram się dać drugie życie swojemu esiakowi, kiedyś miałem problem z odpalaniem a problem był z rozrusznikiem i zajechanym filtrem paliwa. Poświęciłem dzień aby samemu trochę zaczepnąć wiedzy i postanowiłem wymienić wszystkie filtry, malowanie itp. ale pytanie do posiadaczy tego o to silnika czy to jest pompa wtryskowa jak na załączniku ? Jeśli tak to czy mogę sprawdzić czy jest okej ? Bo gdzieś czytałem że nie można czyścić 😏😏 a drugą sprawą jeśli wtrysk jest taki czarny zajechany jak świeca 😅 to nadaje się do wyrzucenia czy taki ma być ? Zdjęcie podeślę po pracy.

Obrazek
Awatar użytkownika
Borekk17
Kontakt:

Re: Silnik 1ca90 s10

Post autor: Borekk17 »

pompy bym raczej nie ruszał tam niema co się zepsuć wtryskiwacz daj komuś do sprawdzenia na maszynce przy jakim cisnieniu się otwiera i czy przypadkiem nie leje
prawidłowe cisnienie otwarcia wtryskiwacza to 210-215bar
zobacz przy okazji luzy zaworowe

te silniki jeżeli mają chociaż trochę kompresji i wtrysk ładnie pyli to jeden obrót korbą i gada
Ursus C-4011 Zetor 3011 major x4 Fortschritt E512
Venum

Borekk17 pisze: 20 lut 2025, 22:00 pompy bym raczej nie ruszał tam niema co się zepsuć wtryskiwacz daj komuś do sprawdzenia na maszynce przy jakim cisnieniu się otwiera i czy przypadkiem nie leje
prawidłowe cisnienie otwarcia wtryskiwacza to 210-215bar
zobacz przy okazji luzy zaworowe

te silniki jeżeli mają chociaż trochę kompresji i wtrysk ładnie pyli to jeden obrót korbą i gada

Dzięki za podpowiedź, musze popytać kogoś 🙂a co do jednego obrotu to u mnie było ciężko 😅znaczy być może siły nie miałem ale np rękę odbijało i trzeba było chłopa fest. Może jakieś rady gdzie można np żeby to lżej chodziło ?
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Nie ma odprężnika? Taka wajcha na deklu zaworów.
Venum

marek pisze: 23 lut 2025, 11:26 Nie ma odprężnika? Taka wajcha na deklu zaworów.
Jeśli mowa o tym to jest.
Obrazek
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Tak. Jeżeli to przestawiasz i nic się nie zmienia czyli nie spada kompresja to możesz mieć ścięty klin.Krzywka w deklu uchyla zawór ssący i wtedy lekko się kręci. Gdy rozkręcisz koło zamykasz odprężnik i koło zamachowe da sobie radę.
Awatar użytkownika
MARCIN149

Post autor: MARCIN149 »

Venum pisze: 19 lut 2025, 9:14 Staram się dać drugie życie swojemu esiakowi, kiedyś miałem problem z odpalaniem a problem był z rozrusznikiem i zajechanym filtrem paliwa. Poświęciłem dzień aby samemu trochę zaczepnąć wiedzy i postanowiłem wymienić wszystkie filtry, malowanie itp. ale pytanie do posiadaczy tego o to silnika czy to jest pompa wtryskowa jak na załączniku ? Jeśli tak to czy mogę sprawdzić czy jest okej ? Bo gdzieś czytałem że nie można czyścić 😏😏 a drugą sprawą jeśli wtrysk jest taki czarny zajechany jak świeca 😅 to nadaje się do wyrzucenia czy taki ma być ? Zdjęcie podeślę po pracy.

Obrazek
A próbowałeś odpalać z przyśpieszaczem?
ODPOWIEDZ