Silnik 1ca90 s10
Silnik 1ca90 s10
Staram się dać drugie życie swojemu esiakowi, kiedyś miałem problem z odpalaniem a problem był z rozrusznikiem i zajechanym filtrem paliwa. Poświęciłem dzień aby samemu trochę zaczepnąć wiedzy i postanowiłem wymienić wszystkie filtry, malowanie itp. ale pytanie do posiadaczy tego o to silnika czy to jest pompa wtryskowa jak na załączniku ? Jeśli tak to czy mogę sprawdzić czy jest okej ? Bo gdzieś czytałem że nie można czyścić 
a drugą sprawą jeśli wtrysk jest taki czarny zajechany jak świeca
to nadaje się do wyrzucenia czy taki ma być ? Zdjęcie podeślę po pracy.

Re: Silnik 1ca90 s10
pompy bym raczej nie ruszał tam niema co się zepsuć wtryskiwacz daj komuś do sprawdzenia na maszynce przy jakim cisnieniu się otwiera i czy przypadkiem nie leje
prawidłowe cisnienie otwarcia wtryskiwacza to 210-215bar
zobacz przy okazji luzy zaworowe
te silniki jeżeli mają chociaż trochę kompresji i wtrysk ładnie pyli to jeden obrót korbą i gada
te silniki jeżeli mają chociaż trochę kompresji i wtrysk ładnie pyli to jeden obrót korbą i gada
Ursus C-4011 Zetor 3011 major x4 Fortschritt E512
Borekk17 pisze: ↑20 lut 2025, 22:00 pompy bym raczej nie ruszał tam niema co się zepsuć wtryskiwacz daj komuś do sprawdzenia na maszynce przy jakim cisnieniu się otwiera i czy przypadkiem nie leje
Dzięki za podpowiedź, musze popytać kogoś
Nie ma odprężnika? Taka wajcha na deklu zaworów.
Tak. Jeżeli to przestawiasz i nic się nie zmienia czyli nie spada kompresja to możesz mieć ścięty klin.Krzywka w deklu uchyla zawór ssący i wtedy lekko się kręci. Gdy rozkręcisz koło zamykasz odprężnik i koło zamachowe da sobie radę.
A próbowałeś odpalać z przyśpieszaczem?Venum pisze: ↑19 lut 2025, 9:14 Staram się dać drugie życie swojemu esiakowi, kiedyś miałem problem z odpalaniem a problem był z rozrusznikiem i zajechanym filtrem paliwa. Poświęciłem dzień aby samemu trochę zaczepnąć wiedzy i postanowiłem wymienić wszystkie filtry, malowanie itp. ale pytanie do posiadaczy tego o to silnika czy to jest pompa wtryskowa jak na załączniku ? Jeśli tak to czy mogę sprawdzić czy jest okej ? Bo gdzieś czytałem że nie można czyścića drugą sprawą jeśli wtrysk jest taki czarny zajechany jak świeca
to nadaje się do wyrzucenia czy taki ma być ? Zdjęcie podeślę po pracy.
![]()