Rejestracja przyczepy nierejestowanej

Wszystko odnośnie rejestracji, ubezpieczenia i innych formalności
Ciril

Rejestracja przyczepy nierejestowanej

Post autor: Ciril »

Witam
Na początku chciałbym się przywitać.
Na imię mam Piotr i pochodzę z poludnia Podkarpacia. Retrotraktor i filmy panów Rychterów śledzę od lat, ale do tej pory nie udzielałem się tutaj. Dziś nadeszła pora by to zmienić.
Także - witajcie :)

Sprawa jest następująca. Znajomy w 1990 roku kupił przyczepę rolniczą. Fabrycznie nowego 1-osiowego autosana. Niestety przyczepa nigdy nie została zarejestrowana.
Chciałbym tą przyczepę odkupić i zarejestrować. I zastanawiam się na ile to drugie jest wykonalne. W starostowie usłyszałem że jedyną opcją jest dopuszczenie jednostkowe. Niestety koszty badań mogą tu być bardzo wysokie. Poza tym badaniami zajmuje się tylko kilka ośrodków w kraju.
I stąd pomysł by zarejestrować przyczepę jako zabytek. Było by to według Państwa realne?
Z dokumentów jest faktura imienna, akt przekazania przyczepy z Sanockiej Fabryki Autobusów, książka gwarancyjna oraz zawiadomienie dot. odbioru.
Awatar użytkownika
marek

Re: Rejestracja przyczepy nierejestowanej

Post autor: marek »

Moim zdaniem , jeżeli producent jeszcze istnieje to powinieneś wystąpić o świadectwo homologacji , z tym na zwykły przegląd, bo przyczepa to nie samoróbka i już. Świadectwo jest potrzebne żeby diagnosta mógł wpisać dane,Ja na świadectwo Transita czekałem coś ok 3 miesięcy bo przyszło aż z USA. W tym co miałem były błędne dane i musiałem ściągać oryginał.
Ciril

No cóż Autosan wciąż produkuje. Pomysł swietny. Muszę iść w tą stronę. Pytanie tylko co jeśli już nie będą mieli dokumentacji do tego bo z papierami może tu być różnie.
bergman31

Post autor: bergman31 »

marek pisze: 29 mar 2025, 8:21 Moim zdaniem , jeżeli producent jeszcze istnieje to powinieneś wystąpić o świadectwo homologacji , z tym na zwykły przegląd, bo przyczepa to nie samoróbka i już. Świadectwo jest potrzebne żeby diagnosta mógł wpisać dane,Ja na świadectwo Transita czekałem coś ok 3 miesięcy bo przyszło aż z USA. W tym co miałem były błędne dane i musiałem ściągać oryginał.
Jesteś pewny, że z fabrycznie nową przyczepą (nigdy nie była zarejestrowana) należy udać się na przegląd techniczny?
W przypadku nowych pojazdów (w tym przyczep) Wydział Komunikacji dane wpisuje z świadectwa homologacji.

Przyczepa rolnicza przechodzi pierwsze okresowe badanie techniczne przed upływem 3 lat od daty pierwszej rejestracji.

Pojazd musi spełniać WARUNKI TECHNICZNE obowiązujące w dniu pierwszej rejestracji. Jeśli przyczepa ma świadectwo homologacji wydane w 1990 roku, to nieoznacza, że przyczepa spełnia warunki techniczne obowiązujące w 2025 roku. Zapewnie dlatego Wydział Komunikacji wymaga dla tej przyczepy ŚWIADECTWA DOPUSZCZENIA JEDNOSTKOWEGO.
Ciril

Rozważmy sprawę teoretycznie: pomysł z chomologacją od producenta nie wypala. Czy była by wtedy możliwość zarejestrować tej przyczepy jako zabytek? I pominąć tym samym dopuszczenie jednostkowe?
Grigs

Post autor: Grigs »

Powinno przejść, szkopuł w tym że rzeczoznawca musi ją zobaczyć i wystawić te pierdy o unikatowości.
bergman31

Z rejestracją na zabytek nie powinno być większego problemu. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz rzeczoznawcę, co zrobi dokumentację zdalnie.

Ciril ta przyczepa to Autosan D752 (skrzyniowa), czy wywrotka D777?
Ciril

bergman31 pisze: 10 kwie 2025, 15:00 Ciril ta przyczepa to Autosan D752 (skrzyniowa), czy wywrotka D777?
Przyczepa to SFA D 777. Wywrotka. Numer fabryczny 0011.
bergman31

Mało tych przyczep wyprodukowano, to tym łatwiej będzie ją można zarejestrować na zabytek.
Ciril

Z ciekawości zapytałem o koszt badań do dopuszczenia jednostkowego przyczepy. Orientacyjnie - 10.000 zł. Nie jest to oficjalna wycena. I trzeba im przywieźć przyczepę bo muszą chamulce sprawdzić. Mieszkając na podkarpaciu najbliżej mam do BOSMAL-u w Bielsku-Białej. I stamtąd pochodzi wycena.
bergman31

Rejestracja na zabytek wyjdzie znacznie taniej.
ODPOWIEDZ