Bizon Super 1/35
RE: Bizon Super 1/35
Ale jaki co? Jaki żywic czy o co kaman?
A przeczytałeś chociaż artykuły z linków które podałem? Zanim zadasz kolejne pytanie, proszę zastanów się nad nim, poszukaj w sieci i (o zgrozo) pisz poprawnie.
Cytat z portalu Plastikowe.pl
"Ja używam żywic firmy Axson, ale może być to każda inna żywica poliuretanowa, o czasie wiązania 1-2 godziny i opóźnieniu wiązania rzędu 5-10 minut. W ten sposób można wykonać swój element szybko i jednocześnie zdążyć usunąć powietrze z formy, zanim żywica je uwięzi."
Pozdrawiam
PS. Chwilowo znów nie mam czasu na model, bo taplam się w błocie prawdziwym Bizonem *no*. Za niedługi czas mam nadzieję wrzucić troszkę wymiarów, w takiej postaci jak ostatnio.
Za oknem deszcz, więc powoli, bardzo powoli powstaje zbiornik ziarna.

Cytat z portalu Plastikowe.pl
"Ja używam żywic firmy Axson, ale może być to każda inna żywica poliuretanowa, o czasie wiązania 1-2 godziny i opóźnieniu wiązania rzędu 5-10 minut. W ten sposób można wykonać swój element szybko i jednocześnie zdążyć usunąć powietrze z formy, zanim żywica je uwięzi."
Pozdrawiam
PS. Chwilowo znów nie mam czasu na model, bo taplam się w błocie prawdziwym Bizonem *no*. Za niedługi czas mam nadzieję wrzucić troszkę wymiarów, w takiej postaci jak ostatnio.
Za oknem deszcz, więc powoli, bardzo powoli powstaje zbiornik ziarna.

powstaje świetny bizonek.
Kawał dobrej roboty *tup*
Piękny ten Bizon....
Powtarzam się ale masz zajeb.... Talent:)
Powtarzam się ale masz zajeb.... Talent:)
To mój ulubiony materiał modelarski, więc śmiało go polecam. Daje się z reguły bardzo łatwo obrabiać, wyginać, szlifować i kleić. Ja do cięcia używam skalpela (nie kupuj "pseudo skalpeli" z hipersupermarketów, są do niczego, pewnie nawet nie leżały koło prawdziwego skalpela), mogę polecić firmy Olfa oraz Excel. Kleić można każdym klejem, ale zależnie od potrzebnej szybkości schnięcia i wytrzymałości spoiny stosuję kilka klei. Super Glue- przemawia za nim szybkość schnięcia, dostępność oraz trwała spoina, niestety jest często zbyt sztywna.
Kleje cyjanoakrylowe- do kupienia w sklepach modelarskich, posiada trzy konsystencje- rzadki, średnio gęsty i gesty, równie trwała spoina co Super Glue, klei rożne materiały
Kleje modelarskie- tutaj mamy ogromny wybór, kleje z igłą, z pędzlem, bez niczego, polecam Revella lub Tamiy'e. Klej wchodzi w reakcje z polistyrenem, przez co elementy zespajają się ze sobą.
Najlepiej mieć kilka klei i stosować zależnie od potrzeby, trzeba tylko najpierw sprawdzić jakie mają cechy, wady i zalety. Np: Kleje cyjanowakrylowe w tym Super Glue nie nadają się do klejenia przezroczystych elementów, ponieważ często je matowią (tworzy się biała mgiełka).
Kleje cyjanoakrylowe- do kupienia w sklepach modelarskich, posiada trzy konsystencje- rzadki, średnio gęsty i gesty, równie trwała spoina co Super Glue, klei rożne materiały
Kleje modelarskie- tutaj mamy ogromny wybór, kleje z igłą, z pędzlem, bez niczego, polecam Revella lub Tamiy'e. Klej wchodzi w reakcje z polistyrenem, przez co elementy zespajają się ze sobą.
Najlepiej mieć kilka klei i stosować zależnie od potrzeby, trzeba tylko najpierw sprawdzić jakie mają cechy, wady i zalety. Np: Kleje cyjanowakrylowe w tym Super Glue nie nadają się do klejenia przezroczystych elementów, ponieważ często je matowią (tworzy się biała mgiełka).
Bizon robi się... w wersji multimedialnej
. Od kilku dni projektuję większość płaskich powierzchni w Corelu. Jest to o tyle dobre, że mogę przymierzyć poszczególne elementy do siebie zanim zrobię je z plastiku. Jutro pójdę dowiedzieć się czy jest możliwość wycięcia tych części w plastiku na plotterze lub czymś takim.

Wytnij struna wkladasz element miedzy dwa katowniczki do samej lini wyciecia skrec je jak w imadle i struna bedzie szla po katowniku bez naddatku na szlifowanie a jak wycinasz jakis otwor na srodku elementu to otworek wiercisz przekladasz strune naciagasz w ramce i tniesz tak samo
Wydrukowałem sobie zaprojektowane elementy na płytkach plastikowych, powycinałem je nożyczkami i na szybko pokleiłem. Na jaw wyszło kilka baboli, które muszę poprawić, ale ogólnie jest nie najgorzej. Jak na model wycięty i poskładany w niecałe 2 godziny to nawet przypomina z grubsza kombajn.

Coś się ruszyło w sprawie modelu. Zacząłem budowę Bizona w bardzo okrojonej wersji, tzn. ze wszystkimi osłonami, zrobię tylko to co jest widoczne. Nad modelem, który będzie pootwierany z każdej możliwej strony oczywiście też pracuje, ale tam narazie nie ma czego pokazywać.
Tył kadłuba prawie skończony, zrobiłem tylko część kątowników, bo reszta nie będzie w ogóle widoczna, brakuje jeszcze szczegółów takich jak łożyskowania, światła, okablowanie itp.

Sporo czasu zajęło mi zrobienie pokrywy na górnej części kombajnu, w końcu jednak udało mi się wytłoczyć "talerzyki", które służą w oryginale jako zabezpieczenie antypoślizgowe.

Podłubałem też trochę przy górnych osłonach silnika i zbiornika ziarna, ażurowa (czy jak to nazwać) osłona silnika po lewej stronie robi fajne wrażenie i dodaje smaczku , płaskiej powierzchni.

No i to, nad czym pracowałem przez ostatnie kilka wieczorów, kabina, w tym przypadku nie oryginalna, lecz najnowsza wersja z klimą i innymi bajerami, produkowana przez firmę Naglak. Jest też akcent lotniczy- filtr powietrza po lewej stronie kabiny to przerobione chłodnice od Bf-109
Drzwi, boczne i tylne okno będą otwarte, ale nie mam jeszcze "szyb" i zawiasów, które dorobię w najbliższym czasie.

Zrobiłem już znacznie więcej pomniejszych elementów, ale pokażę je jak już będą zamontowane. Teraz czeka mnie szlifowanie, szlifowanie...

Tył kadłuba prawie skończony, zrobiłem tylko część kątowników, bo reszta nie będzie w ogóle widoczna, brakuje jeszcze szczegółów takich jak łożyskowania, światła, okablowanie itp.

Sporo czasu zajęło mi zrobienie pokrywy na górnej części kombajnu, w końcu jednak udało mi się wytłoczyć "talerzyki", które służą w oryginale jako zabezpieczenie antypoślizgowe.

Podłubałem też trochę przy górnych osłonach silnika i zbiornika ziarna, ażurowa (czy jak to nazwać) osłona silnika po lewej stronie robi fajne wrażenie i dodaje smaczku , płaskiej powierzchni.

No i to, nad czym pracowałem przez ostatnie kilka wieczorów, kabina, w tym przypadku nie oryginalna, lecz najnowsza wersja z klimą i innymi bajerami, produkowana przez firmę Naglak. Jest też akcent lotniczy- filtr powietrza po lewej stronie kabiny to przerobione chłodnice od Bf-109

Zrobiłem już znacznie więcej pomniejszych elementów, ale pokażę je jak już będą zamontowane. Teraz czeka mnie szlifowanie, szlifowanie...
Pięknie Ci to wychodzi Marcin:)
Pozdro:)
Pozdro:)
Jakieś newsy z placu budowy? 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Z tego co wiem to kolega Marcin narazię nic nie robił,brak czasu.
Witam, po dłuższej przerwie. Nie no, coś tam zrobił, ale jeszcze nie tyle żeby zdjęcia wrzucać. Dociąłem wszystkie szyby do kabiny, teraz muszę zamówić farby do jej pomalowania i wtedy ją złożę. Zrobiłem też kilka mniejszych elementów jak lusterka, lampy halogenowe okrągłe, lampy główne prawie ukończone , dźwignie, trochę ścianek w górnej części kombajnu, podsiewacz, a właściwie tylko dolną i boczne ścianki. Dopiero gdy zamówię farby, chemię i trochę kształtek plastikowych będę mógł ruszyć z dalszą budową. Aaa i wskaźniki narysowałem, to mogę pokazać w dużym powiększeniu:

Wydrukuję je w bardzo dużej rozdzielczości na foli bezbarwnej i podłożę pod nie biały kawałek plastiku.

Wydrukuję je w bardzo dużej rozdzielczości na foli bezbarwnej i podłożę pod nie biały kawałek plastiku.
Ochodząc zapewne na chwilę od Waszych dywagacji na temat tego kto jest dzieckiem a kto modelarzem powrócę do tematu właściwego. Grzebię sobię w wolnych chwilach nad modelem, ale mam problem ze znalezieniem fotografi bocznych dolnych osłon, o tych:

Numery 1,3,4 i 5, gdzie one są mocowane? Jakieś zdjęcia?

Numery 1,3,4 i 5, gdzie one są mocowane? Jakieś zdjęcia?
5 wygląda jak koło napędzające kosz sitowy/ podsiewacz
1,3,4 wyglądają jak osłony paska który to koło napędza.
Obawiam się ze w większości egzemplarzy zostało to już zdemontowane.
1,3,4 wyglądają jak osłony paska który to koło napędza.
Obawiam się ze w większości egzemplarzy zostało to już zdemontowane.
No właśnie w tym problem, a ten model chcę mieć ze wszystkimi osłonami jakie były. Nadzieja w tym, że ktoś ma te osłony gdzieś w garażu, albo chociaż zdjecia się znajdą.Obawiam się ze w większości egzemplarzy zostało to już zdemontowane.
-
Pisał w pierwszym poście.*pray*
Witam, jestem tutaj nowy. Budowę śledzę już dłuższy czas, w skrócie ujmując - PODZIWIAM. W sumie pod wypływem Twojej pracy zrodził się u mnie pomysł aby zbudować model Rekorda w skali 1:24 (początkowo 1:20). Polistyren zamówiłem już w środę, czekam cierpliwie aż przyjdzie. Aktualnie poza szeroką dokumentacją fotograficzną i skalpelem, wiele więcej nie posiadam. Jestem w trakcie przenoszenia wymiarów z kombajnu na kserówki z katalogu części. Stąd też moja prośba a zarazem pytanie: istnieje jakaś szansa byś udostępnił swoje materiały od Z056? Powiem szczerze, że kilka elementów jest tych samych a pomiary zrobione raz mogłoby mi oszczędzić sporo czasu. Wiem, że to trochę wygląda jakbym chciał przychodzić na gotowe i zrozumiem jeżeli nie zechcesz podzielić się swoimi materiałami.
Jak coś to podaję maila: lehmann30@wp.pl
Pozdrawiam i czekam na dalsze wieści z placu budowy.
Jak coś to podaję maila: lehmann30@wp.pl
Pozdrawiam i czekam na dalsze wieści z placu budowy.
Witam.
Marcinz posłałem Ci dziś maila... w końcu *blushing*.
Daję znak, że żyję i nie zarzuciłem całkiem budowy modelu, narazie tylko go odłożyłem na półkę i tam czeka sobie na lepsze czasy. Jakiś czas temu podziubałem coś w kabinie, ale to bzdety. Kupiłem plastikowe rurki na podajnik ślimakowy, rurę zsypu ziarna i oś motowideł, mam już też czerwoną farbę do malowania kadłuba oraz niebieską transparentną do przyciemnienia szyb w kabinie, planuję też niebawem zakup nowego aero, żeby to jakoś konkretnie pomalować. Narazie jednak z braku czasu model musi poczekać. Najpierw muszę skończyć studia i napisać tą cholerną prace magisterską, po za tym pracuję w branży modelarskiej więc gdy przychodzę wieczorem po całym dniu klejenia to mam już dość. A zajmuję się takim czymś:
Buduję makiety budynków do parków miniatur.
Jak będzie coś nowego w sprawie Bizona to dam znać oczywiście. Tymczasem pozdrawiam.
Marcinz posłałem Ci dziś maila... w końcu *blushing*.
Daję znak, że żyję i nie zarzuciłem całkiem budowy modelu, narazie tylko go odłożyłem na półkę i tam czeka sobie na lepsze czasy. Jakiś czas temu podziubałem coś w kabinie, ale to bzdety. Kupiłem plastikowe rurki na podajnik ślimakowy, rurę zsypu ziarna i oś motowideł, mam już też czerwoną farbę do malowania kadłuba oraz niebieską transparentną do przyciemnienia szyb w kabinie, planuję też niebawem zakup nowego aero, żeby to jakoś konkretnie pomalować. Narazie jednak z braku czasu model musi poczekać. Najpierw muszę skończyć studia i napisać tą cholerną prace magisterską, po za tym pracuję w branży modelarskiej więc gdy przychodzę wieczorem po całym dniu klejenia to mam już dość. A zajmuję się takim czymś:

Buduję makiety budynków do parków miniatur.
Jak będzie coś nowego w sprawie Bizona to dam znać oczywiście. Tymczasem pozdrawiam.
No świetnie to wygląda Marcinie:).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.