zetor 25 A remont
RE: zetor 25 A remont
brutal66 wyślij mi fotki jak zawiesiłeś podnośnik chcę sprawdzić czy masz podobnie zrobione
akurat zdjęć podnośnika jeszcze nie zrobiłem ale jak będę w domu to poszukam czy nie mam czegoś w komputerze chyba że ktoś w międzyczasie poratuje
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Witam jeśli można coś podpowiedzieć lecz nie odnośnie koloru a przygotowywania to używam takiego środka SCANSOL myślę że nie przekręciłem nazwy pomaga on usunąć stary lakier do gołej blachy 3 puszki wystarczyły do ogołocenia zetorka od plecaka po przednią belkę blacharki jeszcze nie ruszyłem więc nie wiem ile wyjdzie na całość , smarujemy pędzlem czekamy kilka minut szczotką drucianą ręczną lub na wiertarkę bez wysiłku czysty odlew ,radzę uważać na oczy jak podczas czyszczenia szczególnie wiertarką pryśnie w oko dość szczypie*rolleyes*:) Pozdrawiam Grzegorz.
Cześć Grzegorz, ja bawiłem się szlifierką kątową z tarczą listkową, trochę trwało ale pozytywna strona to taka ze po oszlifowaniu wszystko jest wyrównane. Potem podkład reaktywny ( ale tylko na blachy) nastepnie podkład zwykły a na koniec kolor właściwy.
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Podłączając się pod temat. Ja również polecam Scansol Ok 25zł za 0.5l Dużo lepszy niż podobny środek z firmy 3V3
szkoda Grzegorz że dopiero teraz podałeś nazwę takiego środka ja ro brud sczotką drucianą czyściłem na wiertarce później stary lakier tarcza listkową pózniej sprężone powietrze żeby wydmuchac wszytko rozpuszczalnik do odtłuszczenia i na to lakier a maskę i bak to do gołej blachy czyściłem
Po użyciu tego środka proponuje przetrzeć rozpuszczalnikiem ewentualne pozostałości mogą zniszczyć nowy lakier.Wcześniej nic na ten temat nie pisałem bo na taki temat nie natrafiłem no wybacz mi kolego
Ja przed malowaniem wszystko przetarłem zmywaczem silikonowym- dostałem taką poradę od mojego znajomego lakiernika samochodowego.
U nas szczotki wszelkiej maści i papiery na tarczy, ale te ułożone nakładkowo (listkowe?), no i później odtłuszczenie benzyną i podkład. A na to lakier - jeśli chodzi o odlewy wszelkie i td. Blacharka to co innego.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
i zetorek częściowo poskładany poszedł w pole konkretnie pod kultywator po ok godzinie pracy ciśnienie dalej trzyma nie grzeje sie i po zagrzaniu ładnie pracuje ostatnio wymieniałem simeringi na wałku od hamulca bo lały i właśnie z tym mam jeszcze problem od storny hamulca ręcznego wszystko jest ok ale od strony blokady dalej leje co mnie zastanowiło to na nakrętce dokręcającej bęben jest jakiś oring czy jakięś uszczelnienie i jest ono sparciałe wydaje mi sie że to tamtędy leci co o tym myślicie??
Czyzor, zobacz mój post tam jest to rozpisane plus zdjęcia, pozdrawiam
mam pytanie propo skrzyni mój zetor to niby 25 a ale one ponoć sa bardzo szybkie mój az tak szybko nie jeżdzi ,czy zetor 25 t był wolniejszy??
A jakie masz w nim koła? Oś ? Może masz skrzynię albo tryby zamienione od 25k.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
koła 24 ale całkiem możliwe że jest inna skrzynia da się jakoś sprawdzić od jakiego to jest? nr na skrzyni ma 40 na początku
skrzynia jest praktycznie taka sama jak w twoim nowo zakupionym 25a
posiada ktoś może dystanse na łożyska mechanizmu róznicowego lub czy ktoś mógł by mi je dotoczyć??
skrzynia jest praktycznie taka sama jak w twoim nowo zakupionym 25a
posiada ktoś może dystanse na łożyska mechanizmu róznicowego lub czy ktoś mógł by mi je dotoczyć??
Można sprawdzić jaka to skrzynia np. licząc zęby na przekładniach.
mam poważny problem i zastanawiam się czy ktoś miał może podobny problem jeśli tak to bardzo proszę o pomoc ,otóż dzsiaj z ciekawości zajrzałem do skrzyni biegów gdyż przy ruszaniu z 4 trzęsło mi wałkiem na którym są bębny, po wstępnych oględzinach tryby są ok jedynie małe koło ataku jest troszkę pokiereszowane ale mniejsza o to założyłem dystanse od stony blokady i luzy znikneły ale zaczęło mi łapać koło czy jest może ktoś kto miał podobny problem lub ktoś kto robił skrzynię??
Ale jak łapać koło?
przepraszam że tak długo nie odpisuje ale mam awarię klawiatury a bez niej to raczej ciężko pisać:p
Łapie koło tzn że jak ruszam to kekko sie koło ruszy a po chwili staje i tak na przemian zastanawiam się jaka jest tego przyczyna
Łapie koło tzn że jak ruszam to kekko sie koło ruszy a po chwili staje i tak na przemian zastanawiam się jaka jest tego przyczyna
A czy nie masz luźnego koła zwolnicy? Tego dużego?
właśnie nie duże koło zwolnicy i to małe jest ok luz jest na wałku mechanizmu różnicowegoi niewiem czy łożysko na ataku nie jest luźne , nie chciałbym tego rozbierać wszytskiego gdyż traktor jest mi potrzebny ale jęśli będe musiał to rozbiorę brakuje mi diagnozy sam nigdy tego nie rozbierałem i poki co dystanasami niweluje luz .Ponoić jest różnica czy daje sie po jedneh czy po drugiej stronie dystanse
postaram śię nagrać filmik co się dzieje jak ruszam a i juak ruszam z 1 to jest ok a tak od 3 to już szarpie
postaram śię nagrać filmik co się dzieje jak ruszam a i juak ruszam z 1 to jest ok a tak od 3 to już szarpie