Remont-URSUS C-325

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
ciapek25

RE: Remont-URSUS C-325

Post autor: ciapek25 »

no widzisz a mnie interesuje jak był on montowany oryginalnie, a tak poza tym to dużo byś sobie policzył za dorobienie jeszcze jednej takiej obwódki?*sarcasm*, i jeszcze te foto jak byś miał wolną chwilke to podeślij
Awatar użytkownika
PiotrC328

Post autor: PiotrC328 »

Witam stale opserwuje twoj temat idzie ci swietnie,jest napisane na ktorejs stronie o zegarze cisnienia. twuj z pewnoscia jest orginalny posiadam taki sam wiec to nie zbieg okolicznosci tyle ze muj mial pekniete szklo i wyglada strasznie nie do odratowania lecz mial tez dwie wskazówki. z nie cierpliwoscia czekam na twoja kontynuacje remontu.:)
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Dzięki :)
Jeśli chodzi o zegar ciśnienia, to okazało się, że to niestety nie jest orginał :o , ale wiem jak wyglądały orginalne i jak wszystko dobrze pójdzie to będe je miał :p

Masz 25-ke, albo 28-ke, bo w opisie masz C328 *yes*
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
PiotrC328

Kupilem go jako 28ke maske tez ma taka i wiele innych detali lecz nie moge jeszcze stwierdzic na sto procent nie mam jeszcze dowodu od niego poniewaz wlasciciel "spadkobierca po bracie" nie moze go jeszcze znalesc lecz musi gdzies byc bo kupilem go od pierwszego wlasciciela dziadek kupil go jako noweczke, na wsi mial on tam wuwczas jako pierwszy ciagnik w okolicy. po nr serii nie ma szans tabliczki skorodowaly utlenily sie*no* a nr bity na bloku to cos dziwnego dzis czytalem i jest tam 0070. wiec cos nie gra albo to nie ten nr a na skrzyni jeszcze nie znalazlem.*rolleyes*
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

No dość dźiwna sprawa. Jaki masz silnik. Ja praktycznie na wszystkich elementach odlewanych mam symbol C325. Sprawdź czy też tak masz.
Awatar użytkownika
pazur

Post autor: pazur »

damber napisał/a:
Dzięki Paweł ;)
Co do wskażnika ciśnienia oleju to wrzuce jutro foto, to Sami ocenicie czy to orginalny, bo sam już nie wiem :confused:

Ps. Na tym zdjęciu będe się wzorował podczas remontu.
Obrazek

Taki mam wskaźnik ciśnienia oleju, ale czy to orginał... :confused:
Obrazek

damber pewności nie mam ale chyba właśnie takie zegary były u Ciebie? ten jest akurat od temp. wody i co ważne jest sprawny*comfort*
Obrazek
a tu zdjecie poglądowe

Obrazek co o tym myślisz???
Awatar użytkownika
PiotrC328

Dziś znów szukałem i nic nie ma, moż nie widze lub szukam nie w tym miejscu. Postaram sie podesłać fotki, może wy coś poradzicie.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Ten zegar u góry to chyba od Stara a ten na dole od Zetora 25.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

pazur napisał/a:

damber pewności nie mam ale chyba właśnie takie zegary były u Ciebie? ten jest akurat od temp. wody i co ważne jest sprawny*comfort*
Obrazek
Ten zegar chętnie odkupię :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Post autor: Rolnik122894 »

damber gdzie kupowałeś tulejki do układu kierowniczego i przedniej osi? Bo ja nigdzie nie mogę ich dostać? A za remont ciapka należy Ci się wielki szacunek!!!
ciapek25

przepraszam ze nie na Temat, ale Pazur czy ty posiadasz instrukcje do c-328, czy ta fotka to z neta?
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Ten zegar temperatury wody nie powiem jest bardzo podobny do tych z instrukcji, ale to będzie z ZETOR-a bo jest firmy PAL i niema na nim tego napisu w środku pod wskazówką. Powinno pisać WODA tak jak na tym z instrukcji. C-325 z okragłymi zegarami miał podobno zegary firmy PAFAL czyli produkt krajowy podobny wzorem do czeskiego PAL-a, ale różniący się szczegółami.
Rolnik122894 napisał/a:
damber gdzie kupowałeś tulejki do układu kierowniczego i przedniej osi? Bo ja nigdzie nie mogę ich dostać? A za remont ciapka należy Ci się wielki szacunek!!!
Dzięki- staram się *yes*
Ja tulejki kupiłem bez problemu w sklepie z częściami rolniczymi i płaciłem za komplet 68zł.
ciapek25

Damber, mam mały dylemat czy Twój zbiornik paliwa nie był przerabiany, ponieważ widźe w nim takie jak by przyspawane sruby na bokach, to było w oryginale?
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Raczej nie, bo przy masce mam takie wzmocnienie które na końcach ma wycięte otwory w kształcie litery "U" i po zamknięciu maski te dwa wystające bolce wchodzą w te wycięcia. We wcześniejszych wersjach o te bolce zahaczano klamki z maski.

PS. zbiornik i tak będzie wymieniany *yes*
ciapek25

Aha czyli zbiornik c-328 a c-325 były inne? bo jeżeli tak to musze szukać zbiornika od c-325 bądz przerobie swój
(pytam bo mam maske od c-325 a zbiornik od c-328)
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Jeśli masz maske z reflektorami w tych wycięciach, tym dodatkowym otworem u góry na masce do wlewania wody do chłodnicy i klamkami z boku to śmiało możesz się wzorować na moim zbiorniku.

Mój zbiornik na 100% nie był przerabiany i jest z C-325, tylko maske mam nowszą(lampy po bokach), bo to rokcznik 62 jest.
ciapek25

Ja wiem jak wygląda maska od c-325, tylko w tym momecie mam zbiornik od c-328, i maske od c-330 założoną, bo maska od c-330 była wygodniejsza, a oryginalna była rzucona na górke tylko niestety nie ocalały lampy i znaczek:(, a jak już wcześniej mowiłem moj traktorek był złożony z 25 i 28

@edit
Twój jest jednak oryginalny nie był przerabiany, znalazłem na naszym forum zdjecie takiego samego baku, tylko w twoim brakuje chyba takich 2 precików do uchylenia maski(nie całkowitego otwarcia a UCHYLENIA)
zresztą sam zobacz na foto:http://img573.imageshack.us/img573/1397/p1000938mu8.jpg
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Fajną fotke wygrzebałeś. Co do tych dwóch pręcików to masz racje nie mam takiego czegoś przy zbiorniku, ale napewno było, bo mam z każdej strony zbiornika po dwa otwory do mocowania tego czegoś, a nawet resztki nitów zostały w tych otworach :D
Znowu trzeba będzie dorabiać *lol*
Nie wiesz czasem jak były mocowane te dwa pręty przy masce? bo nigdzie nie moge znaleść żadnej fotki, a w instrukcji tez nie ma pokazane *no*
ciapek25

Gdzieś widzałem stara fotografie i to na dodatek dzisiaj jak ta maska jest uchylona i facet wlewa do zbiornika rope,i to chyba nie byly prety a linki ale jak nazłość zapomniałem zapisać, bede jeszcze szperać po necie i jak znajde to napewno Ci pomoge
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Tą fotke mam(jest w instrukcji) ale nie widać za bardzo na niej jak to było mocowane do maski. Ja słyszałem, że to pręty były.
ODPOWIEDZ