RE: ursus 25

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

U mnie na filtrze oleju jest napisane co 100 godzin pracy silnika. Więc wynika z tego ,że i na tabliczkach może różnie pisać :D
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Post autor: Rolnik122894 »

Awatar użytkownika
pazur

Post autor: pazur »

kolego Rolnik122894 dziękuję za pomocną odpowiedź dotyczącą wymiarów tabliczki rozdzielacza, natomiast jeśli chodzi o sam schemat wyglądu tabliczki to będzie on mało przydatny ponieważ dalej tak do końca nie wiemy czy owe napisy "podnoszenie , stop, opuszczanie, dociążenie" widniały na tabliczce czy też nie *hmm*??? a to istotna sprawa według mnie. wiec dalej tkwimy w miejscu, i w dalszym ciągu czekamy na fotkę tej tabliczki "na żywo" w miarę czytelnej oczywiście aby można było odwzorować nówkę *yes* lecz za screen z wymiarami bardzo Ci dziękuję bo to już coś:D
Awatar użytkownika
Rolnik122894

W instrukcji obsługi do C-325 którą posiadam jest b zdjęcie tabliczki na rozdzielaczu. Jest tam sam schemat bez napisów. Może zrobili tak tylko w instrukcji a na tabliczce były napisy...*helpless* Nie mam porównania z instrukcją do C-328 bo nie posiadam, a w instrukcji do C-330 w ogóle nie ma zdjęcia tej tabliczki. Zobcze u znajomych może coś uda mi się zobaczyć...
Roman1313

Post autor: Roman1313 »

Udało mi się zrobić zdjecie tabliczki chyba do c-328 u pewnego gościa pod jego nieobecność niestety.
https://picasaweb.google.com/rmen123/Ta ... directlink

Ma do sprzedania C-328 i sama na silniku HC102 oraz pare innych rzeczy ale go akurat nie zastałem bo bym popytał jakie ceny i może jakie foty tych sprzętów. Sąsiadunio za miedzy to omało z balkonu nie wypad tak sie interesował hehe.
Awatar użytkownika
pazur

pięknie Roman1313 o taką fotkę mi chodziło rewelacja:D i dziękuję za poświecenie i mam nadzieje ze ten gościu nie dowie się że buszowałeś mu po garażu pod jego nieobecność:D (bo było to w dobrej intencji) ale czego to się nie robi dla zdobycia tak cennych fotek czy informacji na temat naszych zabytków *sarcasm*
Roman1313

Post autor: Roman1313 »

Po garażu nie buszowałem , po prostu brama była otwarta ciągniczek na wystawie przy drodze poczekałem chwile na właściciela ale nie nadchodził więc zajrzałem na tabliczke a ładnie zachowana więc strzeliłem fotke i pojechałem hehe.*comfort*
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Ja również dziękuję Roman za fotki :)
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Również dziękuje, mi niestety nie udało się zrobić zdjęcia tej tabliczki:o
~pazur ten pan z allegro będzie robił takie tabliczki? Nie wiesz jaki będzie jej koszt?
Awatar użytkownika
pazur

na pewno bez problemu by ją wykonał gdybym go o to poprosił ale teraz mam inne zmartwienie i jakoś nie potrafię znaleźć czasu na to, a poza tym nie posiadam rozdzielacza od 325 więc nie śpieszy mi się, ale któryś z was panowie mógłby do niego "wydziergac meila" to na pewno zrobi taką tylko musicie mu podać dokładny tekst i wymiary, oraz fotkę poglądową oryginału, a koszt według mnie to pewnie w granicach 20 zł bo to o wiele mniejsza tabliczka od tych poprzednich.
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Mógłbyś mi podać maila do niego? Bardzo bym prosił....
Awatar użytkownika
pazur

ok. już wysłałem Ci na PW pozdrawiam.koledzy mam takie pytanie ogólne: już od dawna nurtuje mnie jedno pytanie a mianowicie - czy pompa olejowa silnika w c 328 jest taka sama jak w c 325 bo (bo układy smarowania w obu ciągnikach zdają się być takie same) ponieważ kiedyś na necie całkiem przypadkowo znalazłem nówka pompę olejową do silnika c 328 za 240 zł i stąd moje pytanie? bo zdaję sobie sprawę ze kiedyś w przyszłości będę musiał zrobić remont silnika(mimo iż teraz wszystko w nim cyka jak należy) wiec jeżeli oba ciągniki miały te same pompy to kupiłbym ją na zapas i niech se leży :D bardzo proszę o pomoc w tej kwestii*yes*
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

A może by tak porównać numery katalogowe obu pomp... może to coś da?
Awatar użytkownika
pazur

też o tym pomyślałem ale skąd wziąć numer katalogowy pompy c 325 (mógłbym odkręcić moją pompę i odczytać , tylko kłopot w tym że nie chcę tam nic ruszać skoro jest wszystko ok:D) może ktoś posiada zapasową pompę od 25-tki to bardzo proszę o podanie numeru katalogowego*yes* a może jest ta pompa w katalogu części tego ciągnika? tam na pewno jest numer katalogowy, lecz ja niestety nie posiadam tej książki*no*w końcu się zmobilizowałem i wkleiłem siatkę oraz przymocowałem tabliczki na obu filtrach i na błotniku*hilarious* bo sierpniowe dożynki już niebawem a ursusek musi się jakoś zaprezentować na pokazie maszyn. bo nie sztuką jest pojechać pierwszym lepszym ciągnikiem z pod "płotu" i za nic zgarnąć kasę. uważam ze skoro za to płacą to trzeba trochę zainwestować i przygotować sie odpowiednio aby ludzie mogli nacieszyć oko i powspominać, jaka kiedyś była technika na gospodarstwie.
później zapodam fotki jak wyszło.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Ja bym też chętnie swoim na dożynki wyskoczył, ale nie da rady w tym roku :D
Z tabliczkami to u mnie jest pewien kłopot, bo jeśli znamionowa jest w języku angielskim, to czy reszta też nie powinna być w takim języku :? , a może na export nie było tych tabliczek na filtrach i błotniku - już sam nie wiem *helpless*
Awatar użytkownika
pazur

Raczej wszystkie te tabliczki powinny być w jednym języku, bo z własnego doświadczenia wiem że jakikolwiek autobus by się przewinął przez moje ręce, to każdy z nich ma wszystkie tabliczki znamionowe, oraz informacyjne wewnątrz autobusu, czy nawet maleńkie tabliczki na pulpicie z napisem hamulec ręczny i hamulec przystankowy, itd; wszystkie opisane są w jednym języku. tak więc raczej Twoje też były, przynajmniej ja bym tak zrobił ;)pomalowałem tylne felgi z obciążnikami bo były trochę "podrapane" ale przednich już nie zdążyłem ale jak się to mówi " jutro też jest dzień":D

Obrazek Obrazek

myślę że powinienem skompletować jeden typ obciążników na obu kołach, i chciałbym skompletować typ nr 2 i tak sobie pomyślałem że być może jest ktoś tu na forum kto ma podobny problem z takimi samymi dwoma typami obciążników i można by się dogadać w sensie zamiany, jeżeli ten ktoś szukałby właśnie taki typ który mam na zdjęciu nr 1
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Pazur jakiś miesiąc temu, albo dwa na allegro był C 25 z takimi obciążnikami i też miał dwa rodzaje tylko, że on miał przykręcone na jednym kole dwa obciążniki nr 1 i dwa nr 2. Na drugim kole miał tak samo.

Ps. wał koła też będziesz wymieniał na taki z tą dużą nakrętką w środku?
Awatar użytkownika
pazur

osi nie będę ruszał bo nie nie wiadomo na co się trafi (krzywa lub wyrobiona) a moje oba koła nie mają absolutnie żadnych luzów i nie biją podczas jazdy wiec osi zwolnicy nie będę wymieniał , a z tym ciągnikiem na allegro to kto wie czy gościu zechciałby się zamienić. ale jak się pokaże ta aukcja to napisze do niego może akurat.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

To był tylko tył od 25, bo reszta - czyli silnik i oś była już z C-330. Może akurat by się zamienił, a na "flaszke" :D zawsze można dać.

Jak już jesteśmy przy obciążnikach, to ja doliczyłem sie w C 325 pięciu różnych wzorów.
Awatar użytkownika
pazur

racja damber chyba muszę uważniej obserwować aukcje na allegro *eek*bo faktycznie tym prostym sposobem za przysłowiową flaszkę, mógłbym rozwiązać mój kłopot:D aczkolwiek tu na forum też mogę spróbować szczęścia*sarcasm*

ps. ja również znam 5 różnych typów tych obciążników, najbardziej ciekawy to ten który ostatnio zobaczyłem (po trzy obciążniki na każde koło)
ODPOWIEDZ