Wiaty Garaże Wyposażenie

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Wiaty Garaże Wyposażenie

Post autor: Ursus »

Ten mały blaszaczek to idealny mini magazynek :D
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Dokładnie z takim przeznaczeniem.Już po stresie.Garaż na swoim miejscu.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
bossmann

Post autor: bossmann »

jestem w trakcie robienia dachu z blachy.majster mówi że życie nauczyło go kładzenia foli (obowiązkowo) PAROPRZEPUSZCZALNEJ I kontrłaty i łaty 4 cm grube,jest lepsze wietrzenie. czy budynek ogrzewany czy nie ogrzewany to folia paroprzepuszalna musi być.
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Bolszewik! ,
podoba mi się Twoja budowa. Co murowane, to murowane. Nawet drzwi docieplone. No i z zewnątrz elegancko wygląda. Fajne!!
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Panowie .Folia paraprzepuszczalna OBOWIĄZKOWA bo inaczej wiosną i jesienią ciągłe ,,opady" deszczu w garażu .Czasami dość intensywne.Tego się nie da przeskoczyć.Natura ma swoje prawa i jest nieubłagana.Zdejmij blachę i daj łaty z folią bo inaczej będziesz miał "przechlapane"*pissed*
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Że folia musi być to każdy rozsądny człowiek wiedział od lat (zdarzyło mi się zrobić kilka dachów).

Tak zwani "fachowcy" doszli do tego że folia musi być dopiero niedawno, mój Majster wiedział o tym 15 lat temu ....
W każdym razie lepiej późno niż wcale, ważne by ta wiedza i zasada upowszechniła się dla dobra ogółu.

Wiesiek dzięki za słowa uznania *tup*

Ostatnio zrobiłem kostkę, przy okazji rozbiłem część płyty po wyburzonej wiacie koło stodoły (kruszywo poszło na podsypkę pod kostkę). Zrobiłem też generalne przekopanie terenu dla lepszego odprowadzania wody deszczowej. Udało się zrobić bramę (na zdjęciu tylko rama).

https://picasaweb.google.com/1167188366 ... 618073186

https://picasaweb.google.com/1167188366 ... 5781409474

https://picasaweb.google.com/116718836 ... 3162179250
Drobny szczegół świadczący że skończono pewien etap .... *flower*

https://picasaweb.google.com/1167188366 ... 9532354786

https://picasaweb.google.com/1167188366 ... 9033217794
Część trawy przesadziłem część dosiałem generalnie już jest prawie zielono.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Pięknie, zazdroszczę co niektórym takich możliwości i garaży :)
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

W przyszłym tygodniu prawdopodobnie przyjdzie ekipa do tynkowania wnętrza ....

Jak sobie pomyślę że wszystko trzeba wynieść .... to mi słabo ....
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
marek

Do tej pory nie miałem kanału.Bo u mnie na 40cm pokazuje się woda. Postanowiłem zrobić gdy nie mogłem naprawić rozrusznika w Oplu.Do ciągników kanał średnio potrzebny ale do auta niezbędny.I zrobiłem coś takiego.Koszt ok 450 zł.( 3 płyty osb 22mm gotowe wylewki i potrójna folia budowlana), i 3 dni spokojnej roboty. Wymiary 180x 70cm.Samochód nad tym się spokojnie przepycha od spodu.Głębokość 125 cm.Jestem wysoki (188cm) to pod samochodem siedzę na stołku.Pełna wygoda.Pod busem na stojąco.Szybko, tanio (bloczki dużo droższe + więcej betonu),wygodnie.I najważniejsze- nie jest zimno w plecy jak się człowiek dotknie.:D.Boki z dwóch płyt.Odcięte z każdej 70 cm na krótszy bok a trzecia płyta na przykrycie. Grubość płyty 22mm to można śmiało wjeżdżać.
http://imageshack.us/photo/my-images/80 ... zaczp.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/18 ... zaczp.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... zaczp.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/14 ... zaczp.jpg/
Na pierwszym zdjęciu skrzynia leży do góry nogami ,bo obiłem brzegi folią by nie przebić folii uszczelniającej.Na razie wszystko schnie bo wylewka osiąga pełną wytrzymałość po 14 dniach.Później na dno pójdzie terakota.Nie wiem czy to dobry pomysł ,bo może być ślisko po oleju, ale będzie ładnie.To okrągłe co widać po bokach to wbite metrowe rury, bo bez tego całość wypłynęła do góry razem z wylewką. Prawie 150 kg.Woda ma siłę.Jak ktoś chciał by to robić a podchodzi mu woda to niech od razu bije rury bo będzie pływać.Przy opuszczaniu i zalewaniu dna betonem pompa ściągająca wodę była z boku skrzyni,poniżej poziomu dna.Rozkopane w jednym miejscu i umieszczona w wiadrze.Ściągała całą wodę .
Awatar użytkownika
Wiesiek

Witam!
Czy ktoś z Was może mi powiedzieć coś na temat granulek styropianowych do mieszania z betonem, w celu uzyskania lekkiej wylewki pod podłogę?
Nigdzie nie mogę tego spotkać.
Zaznaczam , że nie chodzi o wylewkę w garażu tylko w domu mieszkalnym.
Awatar użytkownika
marek

Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Marek - bardzo pomysłowo zrobiłeś ten kanał. Szkoda, że wcześniej go nie robiłeś, bo mój kuzyna jak robił sobie warsztat to wykopał dziurę, później robił wylewkę, a następnie ściany z cegły stawiał - się narobił, a mógł tak prosto zrobić ten kanał jak Ty tym bardziej, że u niego piachy i z wodą gruntową nie ma problemów - muszę mu to powiedzieć jak robi się w krótkim czasie kanał :D
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
marek

Z płyty OSB można zrobić naprawdę wszystko.To chyba najlepszy wynalazek ostatnich czasów.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Witajcie!
Mam do Was pytanie.
Jak wiecie, zacząłem już remont C 330 ale zabrałem się za niego niejako od "dupy strony".
Teraz wszelkie siły nakierowuję na warsztat, największym problemem jest brak prądu, który dotyczy całego gospodarstwa. Instalacja w budynkach jest, trzeba tylko doprowadzić zasilanie z mojego domu.
Na dniach kupuję kabel 4 żyłowy żeby mieć w obejściu i "fazę" potrzebną do zasilania krajzegi, kompresora, ewentualnie małej spawarki i innych niedużych urządzeń.
Największy silnik jaki może być podłączony do tej instalacji to 4-5 kW
Doprowadzenie robię w miedzi, kablem ziemnym. Podłączam się do zewnętrznej mufy na domu, gniazdo 16 A.

W związku z tym pytanie, kupić przewód 4x2,5mm, czy może wystarczające będzie 4x1,5?
Różnica w cenie około 2 złotych na metrze, a potrzebuję ich około 80 więc gra to dla mnie sporą rolę bo mam nieduże fundusze...

Liczę na szybką odpowiedź, bo zima idzie, remont ciągnika stoi a prądu nadal nie mam.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
Wiesiek

Jak już zrobić to 2,5mm2.To podstawowa zasada dla wszystkich gniazd zasilających. Przewody 1,5 stosujemy w zasadzie tylko do oświetlenia.
Lepiej jednak poradż się kogoś kompetentnego, jeśli chcesz mieć bezpieczny ten garaż. Moim zdaniem to trzeba będzie zastosować 5x 2,5mm2 w celu zainstalowania wyłącznika różnicowego. Oby nie okazało się kiedyś, że oszczędności skończą się tragicznie . Na bezpieczeństwie nie oszczędzisz.
RobFra

Post autor: RobFra »

Największy silnik 4-5kW, ale jeszcze będzie oświetlenie + inne więc licz mim. 7kW i to jest na styku 2,5mm2 (dla miedzi 1mm2 ma przewodzić do 13A, żeby się nie grzał za mocno).

Niestety odległość 80m to dużo więc ja bym brał 3,5mm2.
Jak duża różnica w cenie to zostań na 2,5mm2, ale licz się z niższym napięciem zasilającym.
Awatar użytkownika
Wicher

Biorę już na pewno 2.5mm2 w 4 żyłach, faktycznie nie ma co na oszczędzać, lepiej żeby kabel był "za dobry" niż za słaby.
4-5 kW jako prognozowana moc silnika to mój strzał "w ciemno" poza tym silniki zasilające krajzegę lub kompresor chodzą przecież sporadycznie...
Cała instalacja u mnie w gospodarstwie jest wykonana z takiego przekroju, ale kiedyś doprowadzona do budynków była tylko jedna faza, na dodatek w aluminium.
Instalację w garażu mam na szczęście już w miedzi.
Roman1313

Post autor: Roman1313 »

Jaką instalacje masz w domu w miedzi czy w alu? Instalacje 3-faz masz 4-przewodową czy 5-przewodową?
Podłączenie przewodu wykonałbym z puszki z której masz zasilane gniazdo 16A a samo gnbiazdo wtedy możesz wykorzystać do czego innego.
Czy masz juz różnicówke w domu czy jeszcze tradycyjną instalacje na zabezpieczeniach topikowych?
Awatar użytkownika
Wicher

1. Instalacja w domu w miedzi,
2. Instalacja 3 faz ma 4 przewody,
3. Różnicówka jest, chociaż gniazdo zewnętrzne 16 amper przez które chce się podpiąć ma wkładki topikowe. W gospodarstwie podłączam się przez różnicoprądówki, żeby nie latać ciągle do domu jak mi korki wywali.
ODPOWIEDZ