Widziane zabytki
RE: Widziane zabytki
Traktor ten na pewno nie był parowy.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Masz rację Ursus z tyłu mi przypomina naszego c-45 ta obudowa mech.różn. bardzo podobna- to był jakiś jednocylindrowiec na wczesnym dwusuwie :p
Pzdr.Przemo*yes*
Pzdr.Przemo*yes*
Ma moje oko to był benzyniak 4 gary.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
papiszon napisz mi gdzie to stoi , chciałbym zobaczyć na żywo kiedyś
Do @dradrzeja. To coś stoi w Krasnymstawie woj. lubelskie. Nazwy firmy nie mogę chyba podać, ale mieści się w miejscu byłej Centrali Nasiennej. Jak pisałem, jest poprzerabiany. Nie wiem ile jest w nim oryginalności, bo każdy pytany pracownik co innego mówi, a właściciela trudno namierzyć na miejscu. Zresztą dokładniej oglądałem go dość dawno, chociaż przy każej okazji bycia tam widuję go, ale tak spowszedniał, że nie robi już wrażenia. Ale jak kogoś interesuje, to mogę się wywiedzieć więcej. Tylko za jakiś czas, bo choć to niedaleko ode mnie, obecnie nie znajdę czasu na takie przyjemności.
- Jacek ze Skansena
To mi wygląda na Ruskiego Fordsona czy coś takiego.
- Marcin125p
Ja widziałem w Szklarskiej Porębie przy starej Chacie Walońskiej zbiorek maszyn konnych: grabiarki, kultywator, przetrząsacz widłowy i 2 sieczkarnie. W Karpaczu na jakimś trawniku czy skwerku stała konna kopaczka, radło, pielnik. Jadąc z Karpacza za Miłkowem w kierunku na Mysłakowice stoi za jakimś zajazdem czy hotelem Bombaj - nie wiem czy to LB czy Ursus.
RATUJMY LEGENDY NASZYCH PÓL I DRÓG
Marcin, zaznacz mi na google to miejsce z bombajem i wyślij link
Podjadę obejrzeć, bo jestem tam często.

Muszę się dowiedzieć więcej nt. ładnie utrzymanego MF 135 i czymś na kształt Fendta Dieselrossa? Farmera? ode mnie ze wsi. Wiem, że tym pierwszym tylko drewno wozi z lasu.
Dziś w Chojnowie oglądałem takie maszynki:

Jakby ktoś był zainteresowany jakąś maszyną to mogę podać na PW nr telefonu do właściciela. Z tego co się rozeznałem wszystkie maszyny przy stacji paliw są przeznaczone na sprzedaż (cena ok. 2,10-2,50 kg), pług PZ-1A także.
Do tego w tej samej miejscowości stoi ten John Deere, model 330 chyba, rocznik zdaje się 1980.

Jakby ktoś był zainteresowany jakąś maszyną to mogę podać na PW nr telefonu do właściciela. Z tego co się rozeznałem wszystkie maszyny przy stacji paliw są przeznaczone na sprzedaż (cena ok. 2,10-2,50 kg), pług PZ-1A także.
Do tego w tej samej miejscowości stoi ten John Deere, model 330 chyba, rocznik zdaje się 1980.
- Traktorek98
Zainteresował mnie ten kombajn, czy on przy hederze na wale od ślimaka ma zamontowane koło do napędzania maszyn stacjonarnych? Ile ten Pan chciałby za niego dostać? Interesuje mnie też młocarnia i siewnik ile one kosztują i w jakim są stanie?
To jest raczej osłona sprężyny sprzęgła przeciążeniowego.Przynajmniej w moim takowe występuje
Nie mam pojęcia, nie mam żadnych namiarów na właściciela kombajnu - mogę podać lokalizację.Traktorek98 napisał/a:
Zainteresował mnie ten kombajn, czy on przy hederze na wale od ślimaka ma zamontowane koło do napędzania maszyn stacjonarnych? Ile ten Pan chciałby za niego dostać? Interesuje mnie też młocarnia i siewnik ile one kosztują i w jakim są stanie?
A namiary na te maszyny drobne mogę podać na PW - jeśli chcesz to odezwij się.
- marek_spectra
PHANOMEN BOXERMOTOREN type 14
Trafiłem na SAMa z ciekawym silnikiem typu boxer, przypomina konstrukcje garbusa ale sygnowany jest logiem PHANOMEN WERKE z Zittau. Ciekawe że nigdzie nie znalazłem informacji o produkcji silników boxer przez tego producenta?! ciekawe co to jest?
0 14tej mam jechać po ten silnik, właciciel własnie wymontowuje go z "pojazdu" mam nadzieję że sie dogadamy
https://picasaweb.google.com/1091736119 ... 8/PHENOMEN
Trafiłem na SAMa z ciekawym silnikiem typu boxer, przypomina konstrukcje garbusa ale sygnowany jest logiem PHANOMEN WERKE z Zittau. Ciekawe że nigdzie nie znalazłem informacji o produkcji silników boxer przez tego producenta?! ciekawe co to jest?
0 14tej mam jechać po ten silnik, właciciel własnie wymontowuje go z "pojazdu" mam nadzieję że sie dogadamy

https://picasaweb.google.com/1091736119 ... 8/PHENOMEN
ciekawe rozwiązanie cieknacego odrzutnika olejowego - obcieta bańka po oleju
))
sympatyczny stwór

sympatyczny stwór
Gaźnik z wsk tzn gaźniki
bardzo ciekawa konstrukcja dodoaj zdjecia jak przywieźiesz 

- marek_spectra
Dolnozaworowy, dwucylindrowy boxer o sr tłoka 87mm. oczywiscie zmodyfikowny polskim gaznikem i aparatem zapłonowym z ...1962roku:) obecny stan to prawdziwa rozpacz, ale oglądanie , patrzenie na konstrukcje, pomysł i świadomość że ganiało to gdzieś na froncie II Wojny... niesamowite:)
https://picasaweb.google.com/1091736119 ... HENOMENII#
a fotek dalej nie umiem wklejać , nawet znając instrukcjeo_O sorki.
https://picasaweb.google.com/1091736119 ... HENOMENII#
a fotek dalej nie umiem wklejać , nawet znając instrukcjeo_O sorki.
Ale najciekawsze w czym to było cholerstwo stosowane? jakom to ma pojemnośs?A nie jest to z motocykla jakiegoś silnik ??
Ciekawe jaką to moc osiągało
Ciekawe jaką to moc osiągało

- marek_spectra
Chłodzenie dmuchawą raczej wyklucza motocykl, moc mysle w granicach 25 - 40KM a może nawet nie. kanały dolotowe, srednica i ich układ, dolny układ zaworów...hmmm raczej w granichach 25 KM. Ciekawa jest oś, nie zgadniecie ale ona "resoruje" ! przy kołach ma "cylindry" które działają jak amortyzatory ramieniowe w pierwszych WARSZAWACH" Pierwszy raz na oczy widzę taką konstrukcje. Naprawdę super.