RE: URSUS c-328-ciśnienie oleju
Jeśli chodzi o szczotki do kątówki, to ja kupuję te ze skręcanymi drutami - są bardzo wytrzymałe. Szczotek z drutami prostymi używam do czyszczenia aluminium.
Facebook. old URSUS tractor
Pieknie Ci idzie kolego widzę że już tuż tuż koniec:p Tak jest do takich spraw Jak Damber pisze tylko szczotki z drutem splatanym*tup*
- Pawelc-328-
Dzięki.
Mam nadzieje, że do końca czerwca już z tym silnikiem i mechanicznymi sprawami się uporam.
Tych szczotek z grubym drutem "skręcanym w warkocze" to ja też używam, on są faktycznie wytrzymałe. A teraz niedawno zmieniłem i kupiłem z drutem nie splatanym, bo innych akurat nie mieli i po czyszczeniu skrzyni i kilku drobiazgów już jej nie ma.
Na szczęście nie zostało mi już wiele do czyszczenia.
Koło zamachowe po wyczyszczeniu i malowaniu*comfort*:

Tych szczotek z grubym drutem "skręcanym w warkocze" to ja też używam, on są faktycznie wytrzymałe. A teraz niedawno zmieniłem i kupiłem z drutem nie splatanym, bo innych akurat nie mieli i po czyszczeniu skrzyni i kilku drobiazgów już jej nie ma.
Na szczęście nie zostało mi już wiele do czyszczenia.

Koło zamachowe po wyczyszczeniu i malowaniu*comfort*:

Te szczoty niesplatane są dobre do kolorowych metali, a jak mi się taka szczotka postrzępi to szlifuję na równo druty i jest jak nowa.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
- Pawelc-328-
I tak trzeba! Nie można iść w żadnym wypadku na łatwiznę.
- Pawelc-328-
-
Noi poco zjechali z tym frezem na mniejszą średnicę,co komu przeszkadzało żeby było łatwiej ,napewno będzie jusz to w tym miejscu słabsze nisz poprzednie ,pozdrowienia
- Pawelc-328-
Zrobili to po to, żeby było mniej części składowych.(ujednolicili)
Teraz po prostu jedno ramie pasuje na obie strony, a wcześniej w lewe było na lewą, prawe na prawą stronę.
Ale mi się to też nie podoba, bo ramie przecież się tak nie zużywa jak wał.
Teraz po prostu jedno ramie pasuje na obie strony, a wcześniej w lewe było na lewą, prawe na prawą stronę.
Ale mi się to też nie podoba, bo ramie przecież się tak nie zużywa jak wał.
jak wymieniałem wał podnośnika w c330 to dokładałem jeszcze po pół tulejki żeby wał się stykał na większej powierzchni
- Pawelc-328-
Albo można to też tłumaczyć tak, że zrobili to tylko po to, żeby trzeba było jeszcze kupować nowe ramie i wydawać $$. :p
I dzięki temu "oni" mają dodatkowy zarobek i interes się kręci...
I dzięki temu "oni" mają dodatkowy zarobek i interes się kręci...
Zmiana była wprowadzona nie dla ujednolicenia, a dla zwiększenia wytrzymałości ramion, bo ramię starego typu z dużym otworem po prostu pękało.
- Pawelc-328-
O pękaniu ramion to pierwsze słyszę.*eek* No może i racja, większa obejma, cieńsza jest bardziej podatna na pękniecie...
To ramie starego typu, "u mnie" jest jak nowe. Chyba nie wyrzucę go na złom, tylko schowam na pamiątkę.
Zobaczymy czy ten nowy wał i ramie wytrzyma tyle co te stare...
A z tymi tulejkami to racja, mogli by je trochę dłuższe robić.*hmm*
A o to pęknięta obudowa łożysk wałka ataku.
To ramie starego typu, "u mnie" jest jak nowe. Chyba nie wyrzucę go na złom, tylko schowam na pamiątkę.

Zobaczymy czy ten nowy wał i ramie wytrzyma tyle co te stare...
A z tymi tulejkami to racja, mogli by je trochę dłuższe robić.*hmm*

A o to pęknięta obudowa łożysk wałka ataku.

uuuu. dostaniesz taka?
- Pawelc-328-
Z c-330 pasuje. Na foto powyżej widać też "nową".
Poszperałem na Tablicy.pl i ją znalazłem. Gość mówił, że jest ona nowa tylko leżała w garażu ze 20 lat. Dorzucił mi do niej jeszcze nowy wałek ataku. -będzie na zapas. ;)Wczoraj udało mi się wyczyścić miskę olejową podnośnika:

Tą miskę, to już parę miesięcy temu udało mi się zdobyć, ale bardzo ciężko było ją znaleźć! *clap*

Poszperałem na Tablicy.pl i ją znalazłem. Gość mówił, że jest ona nowa tylko leżała w garażu ze 20 lat. Dorzucił mi do niej jeszcze nowy wałek ataku. -będzie na zapas. ;)Wczoraj udało mi się wyczyścić miskę olejową podnośnika:

Tą miskę, to już parę miesięcy temu udało mi się zdobyć, ale bardzo ciężko było ją znaleźć! *clap*

Pierwszy raz widzę miskę olejową podnośnika, która nie ma śladów tarcia koła talerzowego. Ja u siebie musiałem napawać ubytek i wyszlifować, aby nie było śladów. Przy składaniu nie można stosować za grubej uszczelki, bo będzie tarło. W Twoim przypadku widać, że nikt z uszczelką nie kombinował 

- Pawelc-328-
Taka się akurat trafiła. *music*
Jak się uparłem jesienią, żeby tą miskę mieć, to pytałem wszystkich i wszędzie... jak ktoś miał np. cały podnośnik na sprzedaż, to nikt nie zechciał odsprzedać samej miski... Tak wiec łatwo nie było, ale się udało.
Dlaczego w trzydziestkach zrezygnowano z tych misek na rzecz filtra?
Ta zmiana to raczej nie wyszła na korzyść...
Dlatego, że wymiana oleju w niej była dość kłopotliwa? Czy dlatego, że ilość oleju mieszcząca się w misce stała się niewystarczająca?
Jak się uparłem jesienią, żeby tą miskę mieć, to pytałem wszystkich i wszędzie... jak ktoś miał np. cały podnośnik na sprzedaż, to nikt nie zechciał odsprzedać samej miski... Tak wiec łatwo nie było, ale się udało.
Dlaczego w trzydziestkach zrezygnowano z tych misek na rzecz filtra?
Ta zmiana to raczej nie wyszła na korzyść...
Dlatego, że wymiana oleju w niej była dość kłopotliwa? Czy dlatego, że ilość oleju mieszcząca się w misce stała się niewystarczająca?
Sam odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie 

- Pawelc-328-
*sarcasm*
Zdejmowanie całego podnośnik po to, żeby zmienić olej w tej misce przyjemne nie jest, fakt. Ale miało to też swoje plusy, bo można było w tedy mając dobry dostęp zajrzeć do środka skrzyni i tylnego mostu, obejrzeć wszystko i przy okazji wyczyścić, przepłukując ropą.

Porównanie nowych śrub sprzęgła ze starymi śrubami.
Zdejmowanie całego podnośnik po to, żeby zmienić olej w tej misce przyjemne nie jest, fakt. Ale miało to też swoje plusy, bo można było w tedy mając dobry dostęp zajrzeć do środka skrzyni i tylnego mostu, obejrzeć wszystko i przy okazji wyczyścić, przepłukując ropą.

Porównanie nowych śrub sprzęgła ze starymi śrubami.
witam podpinam sie pod temat.
Dzisiaj moim c328 orałem nieużytek. po 20 minutach wskaznik cisnienia oleju pokazywał już praktycznie zero ale silnik ani nie słabł ani nie zaczął dymić.....
Na zimnym czujnik pokazuje 2.5.
Cały czas tak myśle bo zamiast rurki mam wężyk i może to on pod wpływem temp się rozpręża i traci cisnienie
Dzisiaj moim c328 orałem nieużytek. po 20 minutach wskaznik cisnienia oleju pokazywał już praktycznie zero ale silnik ani nie słabł ani nie zaczął dymić.....
Na zimnym czujnik pokazuje 2.5.
Cały czas tak myśle bo zamiast rurki mam wężyk i może to on pod wpływem temp się rozpręża i traci cisnienie