Witam odświerze kotleta,wczoraj moj zetorek zaczął sie dziwnie zachowywac naped na koła nie był płynny tylko lekkimi szarpaniami podejrzenie padło na uszkodzenie wałka atakujacego i koła talerzowego zdiąłem tą ciezką pokrywe i szukam uszkodzen na szczescie atak cały i koło talerzowe równiez ale luz na ataku z 10mm ,koło talerzowe z koszem satelitów też ma luz mam kilka pytan .
1. czy żeby wyciagnac wałek atakujacy trzeba rozpołowic traktor?
2. jak zamontowany jest kosz satelitow z kołem talerzowym na prawej zwolnicy czy jest jakas regulacja zaby skasowac luz.
3. Jaki sa numery łozysk wałka atakujacego i zwolnic
4. jak ustawia sie luz wałka atakujacego z tego co znalazłem to powinien wynosic 0.6-0.8mm tyklo czym sie sie reguluje_nakretka na klucz pazurkowy czy podkładkami)
LUZ WAŁKA SPRZEGŁOWEGO
RE: LUZ WAŁKA SPRZEGŁOWEGO
To ja także odświerzam kotleta, też jestem na etapie remontu skrzyni.
Też zastanawiają mnie te cyfeki na wałku ataku a raczej na jego zębatce.
Żeby wyjąć wałek nie trzeba rozpoławiać traktora.
Co do regulacji luzów to fajnie by było żeby ktoś co to robił wyjaśnił jak "krowie na rowie", dokładne jakie mają być luzy na wałku i kole talerzowym oraz na półośkach hamulcowych (wałkach atakujących dyferencjału) i mechanizmu różnicowego.
Pozdrawiam Mikołaj
Też zastanawiają mnie te cyfeki na wałku ataku a raczej na jego zębatce.
Żeby wyjąć wałek nie trzeba rozpoławiać traktora.
Co do regulacji luzów to fajnie by było żeby ktoś co to robił wyjaśnił jak "krowie na rowie", dokładne jakie mają być luzy na wałku i kole talerzowym oraz na półośkach hamulcowych (wałkach atakujących dyferencjału) i mechanizmu różnicowego.
Pozdrawiam Mikołaj