Zakup ciągnika

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Wozny

RE: Zakup ciągnika

Post autor: Wozny »

dzwoniłem o tego z linku powyżej i jest to international zarejestrowany na papiery zetora z lat 50. Chciałbym 30-tke ale ceny przynajmniej w mojej okolicy zaczynają się od 12-13tyś za ciągnik który kwalifikuje się do remontu. za przyzwoity trzeba dać od 15-16 i przeważnie bez kabiny. Więc jak dołożę do tego jeszcze kabinę,pług motyla i hydraulikę to 20tyś może być mało a taką kwotą nie dysponuje.
jacek0106

Post autor: jacek0106 »

Witam. Pomyśl o jakimś małym unimogu z pługiem i piaskarką. Są to sprzęty niezniszczalne tak że jakiś zabytkowy też da radę. Rejestracja na ciągnik rolniczy, opłaty małe i odśnieżysz 2 razy szybciej od każdego traktora bez 4x4 nawet bez łańcuchów. Zyczę udanego wyboru i pozdrawiam.

U nas w mieście ktoś odśniezał ulię takim małym suzuki samurai pickup. Piaskarkę miał napędzaną jakimś silnikiem chyba od kosiarki, bo coś tak pyrkał. To by tanio wyszło, tym bardziej że benzyna zimą jest tańsza od diesla i pojazd tani w zakupie. Taka mała ogrodnicza kubota 4x4 zrobi tą samą robote co ciapek tylko że zmarzniesz na tym. A tak na marginesie to ja zabytkowym transporterem t3 syncro większe zaspy przejadę niż swoją c-4011, a czterdziestka z pługiem jak nie ma łańcuchów to przy większym śniegu puchnie, bo na oblodzone podłoże nie ma nic lepszego od 4x4 z zimowymi oponami z wyjątkiem gąsienic i 6x6 oczywiście.

http://moto.allegro.pl/ladog-4x4-1-6d-s ... 32736.html

Zobacz to silnik masz 1.6 VW jeden z najlepszych na świecie pali dobrze na mrozie i części tanie, a wrazie czego to 1.9d idealnie pasuje.
Awatar użytkownika
misio 3p

Post autor: misio 3p »

Ja proponuje kupić Massey-Fergusona 255. Niezależna pompa hydrauliczna jest, moc podobna jak w C-360(silnik Perkins taki sam jak w c-360-3p). Ciągnik jest krótki, przez to zwrotny. Jeśli nie jest Ci potrzebny do uprawy np. ziemniaków to proponuje założyć szerokie ogumienie takie jak w C-360. Jeśli posiadasz silnik Perkinsa w stanie idealnym i chłodnica jest zalana płynem to spokojnie odpalisz go w temp. do -20*C (Mój 3p zapalił przy -21*C bezproblemowo). Problem może polegać na tym, że niezbyt łatwo jest w MF 255 rozkleszczyć skrzynię, a także podczas remontu silnika trzeba mieć dużą wprawę aby DOBRZE naprawić tłoki z tulejami:D

Pozdrawiam*yes*
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Tylko wychodzi tu kwestia kosztów, która jest chyba najbardziej istotna.
Jeżeli miałby to być traktor to c 360 jest taką najbardziej odpowiednią opcją, następnie c 330 a dopiero za nimi inne sprzęty. Z problemem zależnej od wałka pompy przy współpracy z Motylem można sobie poradzić zamykając w czasie pracy całkowicie zasuwę dostarczającą piasek na tarcze albo montując jakieś sprzęgło elektromagnetyczne z większej piaskarki. Ewentualnie można założyć jakąś pompę hydrauliczną z przodu silnika, przez wałek przegubowy od koła pasowego na wale (o ile dobrze pamiętam z "młodzieńczych lat" to chyba tak była napędzana pompa orbitrola w Ostrówku)
Akurat zakup ciągnika a nie żadnych innych "wynalazków" jest najbardziej racjonalny, bo ma to być w miarę tania przy zakupie i ekonomiczna w pracy maszyna a jak nam wszystkim tutaj wiadomo ciągnik przydaje się do większości prac w rolnictwie i do bardzo wielu prac w innych sektorach (raz nawet widziałem człowieka który ze zwyżki na tuzie w T25 okna szklił) a ciągnik zakupiony z myślą o odśnieżaniu po pewnym czasie zacznie robić kilkakrotnie więcej prac niż zakładano.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Wozny

Jest dokładnie tak jak pisze Wicher. c 330 mało pali i byłoby idealne ale jest droższe od c360. Jak kupie taniej c360 które więcej pali to samej różnicy w cenie zakupu długo nie przepale. Sam nie wiem czego szukać.
lonus

Post autor: lonus »

Jeszcze taniej i bardziej retro pod tą stronę a z dobrą dostępnością części C-4011 czyli czterdziestka , a jest możliwość pracy i c360 i 4011 bez żadnych sprzęgieł tylko trzeba przełączyć na hydraulikę zależną od prędkości jazdy tylko że podnosić tura będziesz musiał w czasie jazdy na postoju też można tylko, że trzeba przełączyć reduktor biegów w górę i włączyć bieg
jacek0106

Odśnieżam sobie podwórko c-4011, ale do odśnieżania 2 hektarowego placu zawodowo nie polecam takiego i podobnego sprzętu, chociaż tak jak pisze Wicher traktor jest wielofunkcyjny i ja np. jeszcze latem trawnik czterdziestką koszę.
Wozny

A napiszcie mi Panowie ile pali c 330 a ile c 360 i c 360 3p oraz ile waży c 330 a ile c 360.
jutro jak czas pozwoli to pojadę oglądać tego

http://otomoto.pl/ursus-c-360-A144664.html

A tego byłem oglądać ostatnio i silnikowo jest ok ale podczas jazdy strasznie słychać skrzynie czy most i pompę albo wom

http://otomoto.pl/ursus-c360-A125578.html
jacek0106

Kolega ma 360 i 360 3p,mówił że 3p przy lekkich pracach jednak mniej pali, ale pod mocnym obciążeniem to podobnie. A te sześćdziesiątki to dobrze by było żeby jakieś ogrzewanie miały, najlepiej wodne.
Wozny

Jacek. Do tej pory to ja nawet kabiny z prawdziwego zdażenia nie miałem (bo w obecnym ciągniku nie mam tyłu i drzwi) więc sama kabina to dla mnie już jak S klasa. A ogrzewanie to sobie sam zrobie jak kabina będzie szczelna czy elektryczne czy wodne to nie problem. Mam gdzieś nawet nagrzewnice żukowskie.
jacek0106

Ja mam kabinę puszkę ze względu na to że do czterdziestki inna wyglądem nie pasuje, więc jak jeżdżę w zimie w kufajce, walonkach i czapce uszance, bez wspomagania. a pług ciąży na oś bez napędu która mi się wrywa w śnieg to zrozum mój wstręt. Na drugi rok szykuję pług do samochodu i basta. A czterdziestka to już tylko zabytek i ciekawostka dla potomnych jest. Ci co mają umowy na odśnieżanie podpisane to już coraz częściej samochodami widzę że latają.
Wozny

Decyzja już chyba zapadła biorę tego pseudo zetora z linku wyżej. Jest to w zasadzie ihc international z kabiną MF. Ciągnik wygląda na ok byłem z fachowcem go oglądać i nie miał się do czego przyczepić. wszystko sprawne wszystko działa jak należy. Brakuje tylko obciążników z tyłu i trzeba go ustawić na pompie bo trochę kłapie na wolnych obrotach. Ma coś około 40KM więc jest lepszy od 30-tki trzy cylindry nie ma zwolnic więc nic się nie tłucze. biegi wchodzą ładnie. Po prostu wsiadać i jechać. Mam nadzieję że to dobry wybór ale to napisać będzie można dopiero za jakiś czas.
jacek0106

Uwaga bo możesz mieć broblem z odsprzedażą tej zmoty a kwota niemała i jest bez osprzętu. A C-330 to już ci koledzy napisali pracuje i jeszcze lokatą kapitału jest. A jak już chcesz sprzęt bez rodowodu PRL to poszukaj Kuboty tylko cierpliwości bo w dobrej cenie ciężko dostać.
Wozny

Wiem że może być problem z odsprzedażą ale zrobiłem już troche km w poszukiwaniach i nie było 30-tki poniżej 14 tyś żeby była w jako takim stanie i wszystkie bez kabiny o osprzęcie już nawet nie wspominając.Tkie z kabiną i w miarę stanie to od 16tyś Więc to na dzień dzisiejszy chyba najrozsądniejszy wybór. to jest cały itc nie jakiś składany tylko papier ma inny. Z ceny trochę zeszli tylko prosili żeby nie przyjeżdżać jeszcze dziś bo mają jeszcze 5 fur drzewa do zwiezienia z lasu a szkoda męczyć konia. Więc ciągnik pracuje i nie jest picowany na sprzedaż. Jest odrazu kabina a tego też nie oddają i montują za darmo. biorąc to ekonomicznie to za takie pieniądze na 100% nie kupie 30tki z kabiną w takim stanie. Znajomy ma takiego i nawet nie wie jak jest z częściami do tego bo choć ma go już z 5 lat to nic nie potrzebował a ciągnik nawet u niego trochę roboty widział. Moje odśnieżanie przy tym to jazda rekreacyjna.
jacek0106

Przemyśl jeszcze Zetora np. 6718, niektóre mają wspomaganie, szczelną kabinę i są z lepszych materiałów niż 360. Ja miałem styczność z koparką international w niemczech na budowie. Jak mi kiedyś zgasła podczas pracy to się okazało że pompkę zasilającą to ma membranową a wtryskową rotacyjną.Jak na dużą koparkę to tanie rozwiązania i byłem zdziwiony. Tej membrany to w servisie oczywiście nie było tylko cała pompa i strasznie droga. Była jeszcze Kubota to byłem nią zachwycony, wspaniały sprzęt. Niemcy chwalą czeskie Zetory i te stare też. A ten itc to krótki jest i do odsnieżania manewrowy będzie tylko ta kabina dosyć dziurawa jest.
lonus

Tylko ustawić na pompie i drobnostki ,a będzie kapitalka całego Wozny takiego g****na nie kupuj popatrz sobie na dostępność części i ich cenę ,ja żeby kupić ciągnik do 35 tyś.i ponad 80 Km zrobiłem ponad 2000 km po 250 kilometrów od domu szukałem i to z miesiąc czasu.
pawel81

Post autor: pawel81 »

Nie kupuj tego czegoś z tyłu to jak mf 235 wygląda koledzy dobrze radzą.*dull* A zetor to dobry wybór*tup*
Awatar użytkownika
misio 3p

Post autor: misio 3p »

Przykład:C-360 pseudo stuningowana (plastikowe błotniki i maska) kosztowała 18 000zł z możliwością rejestracji, A Zetor 5611 z możliwością rejestracji za 10500zł działający idealnie, szczelna kabina i zabudowany tylny most, a w dodatku nie wyje, tak jak każda durna c-360. Z częściami też nie problem, bo to po prostu dużo lepsza c-360.
lonus

zapomniałem o dobrze palącym zimą i osobno hydraulika i wom -brzydki według niektórych MTZ 550 tanie części i kabina jest ,według mnie lepszy jak c-360, że nie wspomnę o tej zmocie.
pawel81

Post autor: pawel81 »

MTZ 550 lub belarus o nich nie pomyślałem. moc przyzwoita wspomaganie , dobry by był. Złego słowa o tych traktorach powiedzieć nie mogę:D Małoawaryjne*tup*
ODPOWIEDZ