Problem z odpalaniem Włademirec t25

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
Franky69

RE: Problem z odpalaniem Włademirec t25

Post autor: Franky69 »

A stary rozrusznik już pożegnałeś bo może by się okazał lepszy od nowego
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Tak naprawdę,to nie wiem co chcesz osiągnąć tymi pytaniami skoro sam nie jesteś w stanie określić,czy,to problem mechaniczny,czy elektryczny.Wymieniono już 80% możliwych usterek i dalej jesteś w punkcie wyjścia.Nagraj film,to będzie wiadomo czego się czepić,a ja dodatkowo dowiem się co to znaczy "duszno kręci i tyka".Pozdrawiam.
bossmann

Post autor: bossmann »

Duszno kreci i tyka.....
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

tojamt napisał/a:
przypomniałem sobie jaki to dokładnie rozrusznik http://allegro.pl/rolnex-rozrusznik-t25 ... 11928.html coś takiego, a mogło coś paść w rozruszniku przez długo trwałe kręcenie aż rozrusznik był gorący?
Przez długotrwałe kręcenie też siadają.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

W rozrusznikach szybko obrotowych stosowane są magnesy stałe.Uzwojenie jest tylko na wirniku. Niektóre magnesy tracą właściwości magnetyczne już przy nagrzaniu powyżej 60 st C.Tzw. punkt Curie.http://pl.wikipedia.org/wiki/FerromagnetyzmCzyli przegrzanie rozrusznika prowadzi do jego uszkodzenia.W ,,chińszczyźnie" magnesy nie są pewnie najwyższej jakości.
tojamt

Post autor: tojamt »

Przepraszam ze was tak zanudzam ale dzisiaj miałem iść szukać problemu ale zabrakło mi czasu a po ciemku to już się nic nie da zrobić :/ Ale dzięki wielki za porady w poniedziałek postaram się zaglądnąć do niego ;)
Painkiller

Post autor: Painkiller »

Witam,jak napisał kolega Wicher sprawdź woltomierzem napięcie(jeśli nie masz to kupisz za 2 dychy w elektrycznym).
Napisano już wyżej może być duży spadek napięcia, lub zacinający się wyrzutnik bendiksa stąd powód tykania,ale szczerze bez woltomierza marnie to widzę.
Druga sprawaten chinczyk bierze 225A to dużo nawet na 125ah akumulator.
Jedź po kolei,przekaźnik, aku, zajrzyj do wyrzutnika, czy się nie zacina.

A przede wszystkim wymontuj go i zobacz czy lekko pracuje,może bo przegrzałeś i się przyciera,a z tego co ogólnie wiadomo chinczyki mają plastikowe części.
Osobiście bym takiego badziewia nie kupił za 215zł lepiej dołożyć i kupić z MAGNETONA porządny i na metalowych częściach,a nie plastikach..

Nie wiem czy uda mi się wkleić link:http://hurtowniarolnicza.pl/czesci-do-c ... rettyPhoto

Tylko nie wiem czemu nie ma ceny,rok temu kosztował; 470 zł.
Awatar użytkownika
chrapek3011

Rozruszniki litewskie niczym nie ustępują czeskiemu Magnetonowi.Wiem z doświadczenia.Magnetony są bardziej awaryjne niż litewskie.

Regenerowałem już Magnetona i zamontowałem mu wirnik i bendiks litewski.Działa już trzeci rok...oryginał wytrzymał niespełna dwa lata,a gwarancja była tylko na rok.

Tak,że polecam litewskie.Sam takie eksploatuję i montuję u klientów.Do takiego rozrusznika zawsze polecam zastosować nowe przewody,solidny akumulator.Nie jestem też zwolennikiem montażu jednego akumulatora zamiast dwóch.Ale każdy robi jak uważa.

To,że zapali z akumulatora 50Ah to też wiem,ale jak tylko temperatura spadnie minimalnie poniżej zera to wtedy widać te oszczędności.Dla przykładu tylko podam,mam w Majorku rozrusznik litewski i akumulator Centry 140Ah i 1050A na rozruchu.

Jedna tylko uwaga do stosowania rozruszników szybkoobrotowych.One nie lubią długiego kręcenia.I czy to będzie za 200zł czy za 500zł.
grzegorz 1969

Post autor: grzegorz 1969 »

Ja też używam litewskiego i widzę że w tym jest normalny stojan, a nie magnesy jak ktoś napisał, od roku spisuje się dobrze, ale kręcę z odprężnikiem, a tutaj jego budowa http://www.jubana.eu/pl/aktualnoci/
Awatar użytkownika
chrapek3011

Nie wiem jak te chińskie ale Magneton i Jubana ma normalny stojan a nie magnesy.
mietek1998

Post autor: mietek1998 »

miałem taki sam problem i była to wina bendyksa :D mam identyczny rozrusznik
Painkiller

Gdybać możemy sobie w nie skończoność,co może być przyczyną,do puki autor nie podepnie woltomierza podczas odpalania wtedy na 100% będzie wiadomo czemu pyka i duszno kręci...
tojamt

Post autor: tojamt »

spoko jutro postaram się zaglądnąć do niego, woltomierz mam więc jak zdąrze to posprawdzam
Painkiller

Witam, autor coś nie odpisuje czy znalazł przyczynę dusznego kręcenia i pykania,a może nie znalazł przyczyny takiego zachowania się rozrusznika.

Mam pytanie do ciebie chrapek3011,czy jak regenarowałeś rozruszniki czeskie to wiesz w jakich sprzętach one pracowały, czy w T-25 czy MTZ.??
Awatar użytkownika
chrapek3011

W C-360 i C-385/912.Zasada ta sama.Mój sąsiad ma już kilka ładnych lat w Belarusie 82 Magnetona i do tej pory kręci idealnie.
ODPOWIEDZ