RE: Mrówka
- Jacek ze Skansena
Gratuluję zakupu. To skarb.
- Jacek ze Skansena
Ta Mrówka to naprawdę super maszynka.
-
witam jestem posiadaczem Mrówki i jest to super sprzęt do ogrodnictwa w tej chwili stoi nie używana od pewnego czasu i mógł bym ją sprzedać dokładnie nie pamiętam z którego jest roku ale jakiś koniec lat 70 początek 80 brakuje w niej jednej obudowy cylindra od wentylatora a tak poza tym to wszystko jest w orginale w czwartek postaram się wrzucić jakieś zdjecia
- Jacek ze Skansena
Kupię tą Mrówkę. Proszę na PW więcej informacji oki? Pozdrawiam
-
Panie Jacku witam serdecznie widzę że jest pan zainteresowany moją glebogryzareczką! jest to dobry sprzęt rozrusznik ma taki jak w pile dolpima i trzeba by było ustawić w niej zapłon a tak ogulnie jest ładna aż żal mi jej sprzedawać
jutro postaram sie zrobić jakieś zdjęcia i je wstawić jeżeli pan chce jeszcze się czegoś dowiedziec to proszę dzwonić to mój numer 506226798
jutro postaram sie zrobić jakieś zdjęcia i je wstawić jeżeli pan chce jeszcze się czegoś dowiedziec to proszę dzwonić to mój numer 506226798
Mam Mrówkę z pełnym zestawem, jednak nie wiem jak odkręcić część przy sześciokątach napędzających. Odkręciłem wszystkie wkręty i nie mogę zdjąć tej części, która kręci się wokół własnej osi. Chciałbym uszczelnić maszynkę bo po wlaniu oleju kapie z niej okrutnie. Może ktoś ma instrukcję obsługi lub wiadomości na ten temat. Dziękuję z ewentualną pomoc.
aezakmi666 napisał/a:
Witam , chciałbym przedstawić wam moją mróweczkestan dobry bo czasem ma problemy z świeca ale to dla mnie żaden kłopot
oto link do filmu
- http://www.youtube.com/user/aezakmi666# ... PEfcuWxyXw chodzi jak samolocik
zapraszam do ogladania i komentowania
Fajna ta Twoja Mrówka ! Przestaw tylko głowicę , bo tak to zero chłodzenia:).
Podczas remontu Mrówki zwróć uwagę na jakość odlewów karterów! Czasami są niedokładnie wykonane , tzn jest za cienka ścianka w okolicy skrzyni korbowej. Moja Mrówka miała ta wadę .
Mrówka to bardzo dobra glebogryzarka . Frezy mają bardzo wysokie obroty, tną ziemie na puch .
Dzięki informacjom z forum kupiłem szarpak z Dolpimy do Mrówki, był tylko jeden problem szarpak w pile chodzi w odwrotną stronę jak w glebogryzarce, o tym nikt nie wspominał. W warsztacie naprawiającym piły poprosiłem o przełożenie sprężyny i zębów atakujących i się udało. Jeszcze go nie zamontowałem bo mam maszynkę lekko rozebraną, bak przecieka i dałem do polutowania. Jak złoże postaram się dodać zdjęcia. Pisałem już wcześniej, że mam straszne wycieki oleju i zero pojęcia jak rozebrać i uszczelnić Mrówkę, może ktoś przerabiał ten temat i może podpowiedzieć jak się do tego zabrać.
Szarpak z Dolpimy można nawinąć w druga stronę bez przekładania sprężyny (bynajmniej w modelu PS290). Ostatnio zakładałem nowy sznurek i naciągałem sprężynę w odwrotną stronę. Cały czas zazębione były łapki. A skąd masz wspomniane wycieki oleju?
Szarpak mam z PS 490 i właściwie nie próbowałem nawijać w 2 stronę, ale dało radę przełożyć sprężynę i naprężenia są moim zdaniem w odpowiednim kierunku. Jeszcze nie założyłem i nie wiem jak to będzie funkcjonowało, ale mam identyczny szarpak założony tylko, że obecnie z niesprawną sprężyną. Po przełożeniu sprężyny trzeba także wywiercić w innym miejscu dziurkę na sznurek. Zastanawiam się jak łapki pracują w Twoim szarpaku, przecież gdy szarpak będzie pracował w odwrotnym kierunku jak oryginalnie, to łapki bez przełożenia nie powinny zaczepiać chwytaków na kole magnetycznym.
Wycieki ma w dolnej części w tym miejscu gdzie montuje się zęby glebogryzarki, nie mogę odkręcić płytki uszczelniającej przy częściach napędzających. Trochę zamotałem ale nie wiem jak to nazwać fachowo, po odkręceniu 6 wkrętów, część ta kręci się wokół swojej osi w jedną i drugą stronę bez możliwości wykręcenia. Ma 2 Mrówki i w obu maszynkach jest ten sam feler.
Wycieki ma w dolnej części w tym miejscu gdzie montuje się zęby glebogryzarki, nie mogę odkręcić płytki uszczelniającej przy częściach napędzających. Trochę zamotałem ale nie wiem jak to nazwać fachowo, po odkręceniu 6 wkrętów, część ta kręci się wokół swojej osi w jedną i drugą stronę bez możliwości wykręcenia. Ma 2 Mrówki i w obu maszynkach jest ten sam feler.
A bo ja kolego piszę o mojej pilarce. Mrówki niestety nie posiadam.
To sobie popisałem, no trudno będę czekał na rady od właścicieli Mrówek. Pozdrawiam.
Z tą wiertarką to ciekawe rozwiązanie, nie wpadłbym na taki pomysł. A ja dalej walczę z szarpakiem z Dolpimy, przełożenie zębów i sprężyny nie wystarcza, trzeba jeszcze przetoczyć nową oś koła szarpaka z prawym gwintem, bo w oryginale jest lewy, wspawać ją w miejsce starej osi, nagwintować prawy gwint na osi i kole szarpaka i chyba to koniec przeróbek w tym szarpaku. Niestety nie mam warsztatu ślusarskiego, prawdopodobnie znajomy mi to zrobi, ma dostęp do tokarni. Jeżeli nie zmieni się gwintu wtedy przy szarpaniu koło szarpaka odkręca się na gwincie i nie kręci kołem magnetycznym.
Oto moja mrówka:)

http://www.youtube.com/watch?v=fAn1__3xhmI
Oto moja mrówka:)

http://www.youtube.com/watch?v=fAn1__3xhmI
Przystawka jest oryginalna, mam też przyczepkę do niej, udźwig 150 kg + kierowca. Sprzedażą nie jestem zainteresowany. Widziałem na allegro taką przystawkę z przyczepką i dorobionym do tego silnikiem z wsk, jak pamiętam chyba na 1100 zł wyceniono te 3 rzeczy, była to przystawka do mrówki pod hasłem ,, dzik".
-
witam
no właśnie ja mam podobny problem jak kolega rychu nie moge rozebrać przekładni ślimakowej. Odkreciłem wszystkie śrubki z dekla przy przekładni a on ani rusz tylko obraca sie wokół własnej osi. Boję sie go mocno podważać bo to cienki odlew... może któryś z kolegów rozbierał juz tą przekładnie i podzieli sie tym z innymi użytkownikami.
pzdr
no właśnie ja mam podobny problem jak kolega rychu nie moge rozebrać przekładni ślimakowej. Odkreciłem wszystkie śrubki z dekla przy przekładni a on ani rusz tylko obraca sie wokół własnej osi. Boję sie go mocno podważać bo to cienki odlew... może któryś z kolegów rozbierał juz tą przekładnie i podzieli sie tym z innymi użytkownikami.
pzdr
Przeglądnij ten temat od poczatku bo ktoś ma chyba instrukcje obsługi do tej z Unitry lub podobnej.
Próbowałem otworzyć link z instrukcją i bez pozytywnego skutku, poproszę o jakąś podpowiedź jak to zrobić.
Skopiuj go i wklej w wyszykiwarke bo jest nie aktywny.
-
baltazar87 napisał/a:
witam
pzdr