Zetor 50 Super

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Mateusz Rogowski

RE: Zetor 50 Super

Post autor: Mateusz Rogowski »

Czy może mi któryś z kolegów podac mała charaktersytyke ciągnika?Przed chwilą rozmawiałem ( pisze ze szkoły gdzie spedzam większoć dnia :| 40 kilosów w jedna strone :rol: ) o Superku z jednym z nauczycieli, a wiec tak: sprzedali by to widze chętnie, ale niestety jest problem z przepływem gotówki do szkoły ( bardzo zagmatfana sprawa :@ ). Musze porozmawiac z całym dyryktorem warsztatów i dokładnie sie opytać, naszczęście Zetor nie jest na stanie bo to praca dyplomowa... zobaczymy co z tego będzie, szczerze to juz sie napaliłem gorzej niż na 25K :yes: A tak przy okazji, dzisiaj sprzątali akurat ta hale i go wyciagneli na dwór, a ze mniałem zajecia praktyczne lecz na innym dziele to sobie go odkładnie ogladnołem... brakuje rozrusznika, prądnicy i chyba najgorszego- pompy wodnej ;)
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Eee, dokupi się albo z czego innego się weźmie.:D
Charakterystyka: powstał on na bazie zetora 35 super( jest o nim artykuł) i produkcję zaczęto w 1955 roku. Rozwiązanie skrzyni biegów wzięto z zetora 15. Ogólnie jest ulepszeniem 35-tki i używano go obok traktorów gąsienicowych jako najcięższego sprzętu. Duża moc, dobry uciąg i inne zalety przyczyniły się do ogromnego sukcesu i produkcji do roku 1970. Porównując c360/4011/ z zetorem to do czasów c385nie miał sobie równych. Jedyną wadą była kabina: wejście od tyłu było zbyt kłopotliwe, zwłaszcza z opryskiwaczem zawieszanym na TUZ-ie. Ponadto podczas prac polowych dostawał się od odkrytego tyłu kurz i brud. Ogólnie to bardzo udana konstrukcja i do końca lat 80-tych w cieniu nowoczesnych maszyn nie stracił swojej wartości, przyćmiły go dopiero nowoczesne maszyny z dużą ilością elektroniki w środku. Inna wersja supra to zetor 50 super "polopasovy", czyli gąsienicowy. Jedyną wadą gąsienicówki to brak TUZ-a przez co jego użytek był ograniczony do lasów i do pracy z maszynami przyczepianymi. Produkcja-1957-1963, rzadki traktor nawet w Czechosłowacji. Jedyny taki(chyba w całej Polsce) jest wystawiony na alledrogo za 20 000, i jest chyba tego wart.:uhoh::yes:
W skrócie: supry to najlepsze maszyny tamtych lat i ja nawet marzę o suprze bez kabiny.:bigrazz::smilewinkgrin:
oto fotki:
http://www.zetorworld.com/gfx/SuperP.jpg
http://www.zetorworld.com/gfx/super-P.jpg
http://www.vutr.cz/img_v/50_01.jpg
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Wydaje mi się, że z pompą wodną nie będzie problemu - prędzej już z rozrusznikiem.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Rozrusznika nie mam chyba ale pompę do wody chyba bym miał jakby co. Jak będziesz już tak daleko to sprawdzę.
Awatar użytkownika
Mateusz Rogowski

Paweł, dzis przymierzałem rozrusznik od C360, pasuje jak ulał... ;) Szukałem tabliczki, byłem w kombinezonie to wlazłęm pod ale nic nie było :shy: Na zbiorniku powietrza od instalacji pneumatycznej jest tabliczka z roku 1963 ;) Dzięki Jacek za wsparcie!! Na Ciebie można liczyc, a masz mozę głowice od 25 ??
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Od 25 rozumiem Zetora? Znajdzie się jak będzie trzeba.
Awatar użytkownika
Mateusz Rogowski

Tak, na wiosne zaczynam składac zatarty silnik, a moja jest pęknieta :| Dzięki Jacku.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

A co to jest ten skrzywdzony K25 Dzadkowy. Tak pozmieniane są podzespoły czy jak? Ciekawi mnie to.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

To ten Zetorek. Silnik aktualnie od C330 z tego co Mateusz mówił.

https://retrotraktor.pl/photogallery.php?photo_id=280

Odnośnie rozrusznika do Supra -a przypadkiem ten od C360 nie kręci w inną stronę?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

No nie taki skrzywdzony to on nie jest. Można z niego ludzi zrobić. Jednak jeśli w polu pracujesz nim to na pewno zadanie swoje spełnia. Zawsze możesz wrócić do oryginału.
Awatar użytkownika
Mateusz Rogowski

Silnik ma od C328 ;) A pracuje na małych zagonkach... niedługo skończy to wraca do orginalności ;)
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

To zrobimy zamiankę na silniki i już. U mnie stoi od Zetorka tylko trzeba go przejrzeć ale kompletny. Jak ci będzie pasowało to już coś można wymyślić. To jednak na spokojnie.
Awatar użytkownika
Mateusz Rogowski

Oki, ide na to Jacek, dorzuce Ci jeszcze z tego zatartego coś jak chcesz?? :D Ale teraz wracajmy do tematu bo Paweł nam da :shy: Ale jak cos to ja sie pisze!!
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

No to do tematu. Pierwszy wyjazd Super ma w tym roku już w marcu na zaproszenie Starosty Nakielskiego. Sezon sie zaczyna i trzeba będzie Superka przeczyścić i w droge. Myśle, że te ciągniki maja także duszę i zarazem to kawał maszyny. Zetorki 25 są takie delikatne. Szczególnie tak wygląda Bociek ale Super to jak mówi mój kolega " to kawał klamota."
Awatar użytkownika
Mateusz Rogowski

Oj kawał kawał ;) Mnie ten ciagnik bardzo urzekł... potęrzny blok silnika, skrzynia pośrednia tez duża, no i chyba najfajniejsza jak dla mnie pod względem konstrukcji cześc... resorowana przednia oś ;)
colt

Post autor: colt »

Jacek,robiłeś może remont podnośnika,stoję przed tym zadaniem i nie wiem jaka jest technologia naprawy, co tr5zeba wymienić , czy są jakieś zamienniki części od innych zetorów lub gdzie można kupić potrzebne części do remontu podnośnika??
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Można powiedzieć że jakość wykonania supra należała do najlepszych jakie były w tamtym czasie. Nawet na zachodzie takiego nie było.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Nie mam pojecia przyznaję się bez bicia.
przemek125

Post autor: przemek125 »

Daj za niego po cenie złomu.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Na Allegro można czasem coś znaleść a w sklepach to może być trochę cienko.
ODPOWIEDZ