Czy może mi któryś z kolegów podac mała charaktersytyke ciągnika?Przed chwilą rozmawiałem ( pisze ze szkoły gdzie spedzam większoć dnia 40 kilosów w jedna strone :rol: ) o Superku z jednym z nauczycieli, a wiec tak: sprzedali by to widze chętnie, ale niestety jest problem z przepływem gotówki do szkoły ( bardzo zagmatfana sprawa :@ ). Musze porozmawiac z całym dyryktorem warsztatów i dokładnie sie opytać, naszczęście Zetor nie jest na stanie bo to praca dyplomowa... zobaczymy co z tego będzie, szczerze to juz sie napaliłem gorzej niż na 25K :yes: A tak przy okazji, dzisiaj sprzątali akurat ta hale i go wyciagneli na dwór, a ze mniałem zajecia praktyczne lecz na innym dziele to sobie go odkładnie ogladnołem... brakuje rozrusznika, prądnicy i chyba najgorszego- pompy wodnej
Eee, dokupi się albo z czego innego się weźmie.
Charakterystyka: powstał on na bazie zetora 35 super( jest o nim artykuł) i produkcję zaczęto w 1955 roku. Rozwiązanie skrzyni biegów wzięto z zetora 15. Ogólnie jest ulepszeniem 35-tki i używano go obok traktorów gąsienicowych jako najcięższego sprzętu. Duża moc, dobry uciąg i inne zalety przyczyniły się do ogromnego sukcesu i produkcji do roku 1970. Porównując c360/4011/ z zetorem to do czasów c385nie miał sobie równych. Jedyną wadą była kabina: wejście od tyłu było zbyt kłopotliwe, zwłaszcza z opryskiwaczem zawieszanym na TUZ-ie. Ponadto podczas prac polowych dostawał się od odkrytego tyłu kurz i brud. Ogólnie to bardzo udana konstrukcja i do końca lat 80-tych w cieniu nowoczesnych maszyn nie stracił swojej wartości, przyćmiły go dopiero nowoczesne maszyny z dużą ilością elektroniki w środku. Inna wersja supra to zetor 50 super "polopasovy", czyli gąsienicowy. Jedyną wadą gąsienicówki to brak TUZ-a przez co jego użytek był ograniczony do lasów i do pracy z maszynami przyczepianymi. Produkcja-1957-1963, rzadki traktor nawet w Czechosłowacji. Jedyny taki(chyba w całej Polsce) jest wystawiony na alledrogo za 20 000, i jest chyba tego wart.:uhoh::yes:
W skrócie: supry to najlepsze maszyny tamtych lat i ja nawet marzę o suprze bez kabiny.:bigrazz::smilewinkgrin:
oto fotki: http://www.zetorworld.com/gfx/SuperP.jpg http://www.zetorworld.com/gfx/super-P.jpg http://www.vutr.cz/img_v/50_01.jpg
Paweł, dzis przymierzałem rozrusznik od C360, pasuje jak ulał... Szukałem tabliczki, byłem w kombinezonie to wlazłęm pod ale nic nie było :shy: Na zbiorniku powietrza od instalacji pneumatycznej jest tabliczka z roku 1963 Dzięki Jacek za wsparcie!! Na Ciebie można liczyc, a masz mozę głowice od 25 ??
No nie taki skrzywdzony to on nie jest. Można z niego ludzi zrobić. Jednak jeśli w polu pracujesz nim to na pewno zadanie swoje spełnia. Zawsze możesz wrócić do oryginału.
To zrobimy zamiankę na silniki i już. U mnie stoi od Zetorka tylko trzeba go przejrzeć ale kompletny. Jak ci będzie pasowało to już coś można wymyślić. To jednak na spokojnie.
Oki, ide na to Jacek, dorzuce Ci jeszcze z tego zatartego coś jak chcesz?? Ale teraz wracajmy do tematu bo Paweł nam da :shy: Ale jak cos to ja sie pisze!!
No to do tematu. Pierwszy wyjazd Super ma w tym roku już w marcu na zaproszenie Starosty Nakielskiego. Sezon sie zaczyna i trzeba będzie Superka przeczyścić i w droge. Myśle, że te ciągniki maja także duszę i zarazem to kawał maszyny. Zetorki 25 są takie delikatne. Szczególnie tak wygląda Bociek ale Super to jak mówi mój kolega " to kawał klamota."
Oj kawał kawał Mnie ten ciagnik bardzo urzekł... potęrzny blok silnika, skrzynia pośrednia tez duża, no i chyba najfajniejsza jak dla mnie pod względem konstrukcji cześc... resorowana przednia oś
Jacek,robiłeś może remont podnośnika,stoję przed tym zadaniem i nie wiem jaka jest technologia naprawy, co tr5zeba wymienić , czy są jakieś zamienniki części od innych zetorów lub gdzie można kupić potrzebne części do remontu podnośnika??