Jumz koparko spycharka

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
Alchemik

Re: Jumz koparko spycharka

Post autor: Alchemik »

Przyczepa leśna, to chyba najlepszy trop. Tylko musiałby zobaczyć jak z ilością funkcji, samym działanie i jakiej firmy warto kupić.
odpadyrolnicze.pl

Post autor: odpadyrolnicze.pl »

Czy ktoś może mi powiedzieć jakiej wydajności i o jakim ciśnieniu pompa/pompy hydrauliczne napędzają ramię w koparce białoruś? Kupiłem samo ramię z łyżką czerpakiem, chcę z tego zrobić chwytak stacjonarny, do ładowania folii do belownic, czyli w praktyce ramię ma dźwigać swój własny ciężar. Chcę to zasilać silnikiem 380v. Sprzedający twierdzi, że były tam dwie pompy wom, każda o wydajności 100l i ciśnieniu 200 bar. Na forum rolniczym agrofoto, ludzie piszą, że mają tam pompy 140l/min i ciśnieniu nominalnym 200 bar.

Po wpisaniu w google "pompa hydrauliczna do koparki białoruś", wyskakuje pompa o wydajności 56l
https://sklep.hylmet.pl/pompa-hydraulic ... pvPcn_Pgqm

Więc w końcu co napędza to ramię, bo jak widać każdy ma swoją chorą wizję?

Jeśli ma to napędzać silnik 32kw to u mnie jest konieczność wymiany 60m przewodu na 5x10m2. Wolę tego uniknąć.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Co do wydajności to pompa od cyklopa spokojnie wystarczy Steruje na raz wszystkimi siłownikami i wystarcza wydajności. Natomiast co do napędu to nie wiem czy silnik elektryczny nada odpowiednie obroty i moc . Silnik raczej spalinowy i przekładnia
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Bez inżynierskich wyliczeń nikt nie da konkretnej odpowiedzi co jest potrzebne dla Twojej konstrukcji.
Przyjmowanie parametrów koparki,która teraz ma być żurawiem jest bez większego sensu,bo na pewno nie potrzebujesz do dźwigania 200 atm.Nie znając kompletnie maszyny i opierając się na Twojej informacji,że ładunek nie będzie zbyt duży,to raczej obstawiam max połowę tego.Pompy w 99%procentach mają określoną wydajność w cm3/obr.sprzedawcy często mylą jednostki,więc pompa 32cm3,przy 1000obr/min będzie miała 32l/min i sam musisz określić jaką prędkość ,a tym samym wydajność będzie miała w Twoim układzie.Po objętości cylindra siłownika określisz w jakim czasie pompa wypełni jego objętość i na tej podstawie ocenisz satysfakcjonującą Cię prędkość maszyny.Przy ustalaniu ciśnienia wynikającego z siły działającej na tłoczysko siłownika i powierzchni tłoka,musisz też wziąć pod uwagę istnienie lub nie, zamków bezpieczeństwa ,bo mają określony przez producenta punkt otwarcia ,a wtedy ciśnienie w układzie nie może być niższe.
Być może te wskazówki będą dla Ciebie przydatne.W sieci jest sporo kalkulatorów i stworzenie poprawnie działającego układu jest możliwe,bez inżynierskiej wiedzy.
Alchemik

Post autor: Alchemik »

A są tam oryginalne rozdzielacze? Czy będą inne?
Jak będzie wiadomo + - ile udzwigu potrzeba w porównaniu do serii to można określić maksymalne potrzebne ciśnienie ( i tyle trzeba ustawić na rozdzielaczu) Na podstawie tego jaką pompę sie wykorzysta będzie można policzyć moment jaki potrzeba, aby nie przeciążać silnika. Dobierając przekładnie ( lub predkosc synchroniczna silnika bezposrednio) będzie można określić moc jakiej potrzeba. Jak rolnicza to mamy nsz32 dwie sztuki. To wydajność 32cm³na obrót x 2. Budowlana ma jedną nsz100 100cm³ na obrót.
Martek

Post autor: Martek »

odpadyrolnicze.pl pisze: 11 sty 2025, 9:01 Czy ktoś może mi powiedzieć jakiej wydajności i o jakim ciśnieniu pompa/pompy hydrauliczne napędzają ramię w koparce białoruś? Kupiłem samo ramię z łyżką czerpakiem, chcę z tego zrobić chwytak stacjonarny, do ładowania folii do belownic, czyli w praktyce ramię ma dźwigać swój własny ciężar. Chcę to zasilać silnikiem 380v. Sprzedający twierdzi, że były tam dwie pompy wom, każda o wydajności 100l i ciśnieniu 200 bar. Na forum rolniczym agrofoto, ludzie piszą, że mają tam pompy 140l/min i ciśnieniu nominalnym 200 bar.

Po wpisaniu w google "pompa hydrauliczna do koparki białoruś", wyskakuje pompa o wydajności 56l
https://sklep.hylmet.pl/pompa-hydraulic ... pvPcn_Pgqm

Więc w końcu co napędza to ramię, bo jak widać każdy ma swoją chorą wizję?

Jeśli ma to napędzać silnik 32kw to u mnie jest konieczność wymiany 60m przewodu na 5x10m2. Wolę tego uniknąć.

Lepiej taniej i szybciej wykorzystaj normalnego cyklopa, a nie z ramienia kopiacego budowac ładowacz...
Grigs

Post autor: Grigs »

Czasem się opłaca zrobić z wtórnych części, wychodzi dużo taniej niż kupno dobrego cyklopa w stanie używalności.
ODPOWIEDZ