Remont-URSUS C-325
RE: Remont-URSUS C-325
Nowych fotek z remontu na razie nie mam, bo zajmuje się dorabianiem zaczepu do mojego URSUS-ka :p
Facebook. old URSUS tractor
Tak dolnego, a raczej to "uniwersalnego"
Taka nazwa do tego zaczepu co robie lepiej pasuje.

- Rolnik122894
Czekam na fotki....
Też posiadam zaczep do swojego C-328. Wieczorem wrzuce zdjęcia.
Jak damber Twój zaczep? Na jakim etapie jesteś? Może pkażesz co zmajstrowałeś?
Też posiadam zaczep do swojego C-328. Wieczorem wrzuce zdjęcia.
Jak damber Twój zaczep? Na jakim etapie jesteś? Może pkażesz co zmajstrowałeś?
Już niedługo wrzuce fotki zaczepu i nowe zdjęcia z przebiegu remontu.
Moge już zdradzić, że hak zaczepu jest taki sam jak w C-385(nowy typ)
PS. wpadłem na pomysł zrobienia "pewnych" części ciągnika w stylu HOT-ROD
~Rolnik~ oto fota zaczepu o którą prosiłeś:

Moge już zdradzić, że hak zaczepu jest taki sam jak w C-385(nowy typ)
PS. wpadłem na pomysł zrobienia "pewnych" części ciągnika w stylu HOT-ROD

~Rolnik~ oto fota zaczepu o którą prosiłeś:

- Rolnik122894
Musze przyznać że wyszedł jak oryginał. Ciekawe jak bedzie sie prezentował na ciągniku......
Do tego zaczepu przychodzi jeszcze płyta z otworami na której mocuje się zaczep, ale musze jeszcze ją pospawać.
Zaczep pełni funkcje górnego jak i dolnego haka pociągowego. Wystarczy obrócić zaczep o 180' i mamy dolny zaczep. Dodatkowo można uzyskać 12 różnych wysokości haka, aby dopasować do wysokości dyszla agregowanej maszyny.
Kolejna część do mojego URSUS-a

Zaczep pełni funkcje górnego jak i dolnego haka pociągowego. Wystarczy obrócić zaczep o 180' i mamy dolny zaczep. Dodatkowo można uzyskać 12 różnych wysokości haka, aby dopasować do wysokości dyszla agregowanej maszyny.
Kolejna część do mojego URSUS-a

No pięknie, pięknie
Ja mam namiary na gościa co ma taką przystawkę w bardzo dobrym stanie 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
He, he... ta przystawka jest fabrycznie nowa nigdy nie była używana, choć na to nie wygląda.
W mojej brakowało małego tryba i koła pasowego, była oberwana w miejscu mocowania i łożyska w rozsypce
W mojej brakowało małego tryba i koła pasowego, była oberwana w miejscu mocowania i łożyska w rozsypce

~damber czy Ty jesteś z zawodu blacharzem??? Przecież ten zaczep i cała blacharka są zrobione w tak profesjonalny sposób, że nie uwierzę, że jesteś amatorem w tej dziedzinie. Doczekać się już nie mogę finału remontu, bo już widzę, że Twój C-325 to nie będzie zwykły ciągnik, ale laleczka dopieszczona do granic możliwości. Wielki szacun za ten profesjonalizm i przede wszystkim dbałość o szczegóły.
Właśnie. Przy damberze można nabawic się kompleksówkrzmaz7 napisał/a:
~damber czy Ty jesteś z zawodu blacharzem??? Przecież ten zaczep i cała
...
przede wszystkim dbałość o szczegóły.

dambera, który mi je zreanimuje.A jeszcze z innej mańki. Temat się chyba przewijał, ale nie całkiem rozwiał me wątpliwości. Otóż chodzi o kolor silnika i reszty kadłuba w C-325 (zwłaszcza w tej "późnej" wersji). Gość, który mi pomaga w remoncie, stary mechanik z POM-u zarzeka się, że te wersje przychodziły w malowaniu srebrnym. Potwierdzałyby to moje "wykopaliska", bo ostatni kolor do którego jestem w stanie się doskrobać to właśnie srebrny. Prawda to zatem? Szczerze mówiąc wzrok przywykł mi raczej do tego szarego. Oryginalność mego ciągnika i tak pozostawia trochę do życzenia. Niemniej klimat chciałbym zachować.
No, Krzmaz dobrze to ujął! Ja teraz robię błotniki do Zetora i też będzie mi wstyd pewnie 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Spoko Paweł, dla mniej wprawnych blacharzy ktoś kiedyś wymyślił szpachlę, więc jak ładnie wyszpachlujesz i dotrzesz to nie będziesz miał się czego wstydzić.
Dzięki Panowie za wyrazy uznania. To bardzo pomaga w chwilach kiedy natrafi się na jakiś problem podczas remontu.
Ciesze się, że to co robie się Wam podoba.
Jeśli chodzi o to czy jestem blacharzem, to nie - nie jestem.
Powiem tak (choć pewnie nie uwierzycie) tak gdzieś od 8 roku życia większość wolnego czasu spędzałem w warsztacie i tak z biegiem lat przybywało umiejętności i były coraz lepsze.
Przy blacharce nie ma się co spieszyć. Lepiej dwa razy zmierzyć i przemyśleć niż zrobić szybko i "spiepszyć" i zobaczycie, że samo wyjdzie
Co do koloru to coś w tym prawdy pewnie jest, bo jak się nie myle to od Wieśka był właście srebrny. Zobacz w Jego temacie tam jest zdjęcie na którym widać tył i jak się nie myle to był srebrny.
Ciesze się, że to co robie się Wam podoba.
Jeśli chodzi o to czy jestem blacharzem, to nie - nie jestem.
Powiem tak (choć pewnie nie uwierzycie) tak gdzieś od 8 roku życia większość wolnego czasu spędzałem w warsztacie i tak z biegiem lat przybywało umiejętności i były coraz lepsze.
Przy blacharce nie ma się co spieszyć. Lepiej dwa razy zmierzyć i przemyśleć niż zrobić szybko i "spiepszyć" i zobaczycie, że samo wyjdzie

Co do koloru to coś w tym prawdy pewnie jest, bo jak się nie myle to od Wieśka był właście srebrny. Zobacz w Jego temacie tam jest zdjęcie na którym widać tył i jak się nie myle to był srebrny.
Dzięki damber za kolejne informacje. Niestety (albo stety) problemów i zagadek ciąg dalszy. Otóż nie mam oryginalnych piast przednich kół. Ktoś zrobił przekładkę z warszawy. Właściwych za diabła nie mogę dostać. Macie może pomysł czy da się zaadoptować te z 330-ki z zachowaniem zwrotnic z czopami od 325? Albo może ktoś chce się takowych pozbyć? 

Daj ogłoszenie na forum, może się ktoś zgłosi.
Widziałem zamontowane piasty z c330 6-otworowe, ale czy były na oryginalnych czopach tego Ci nie powiem, bo nie wiem *no*
Dziś odebrałem znaczek z nowym "blaskiem"

Widziałem zamontowane piasty z c330 6-otworowe, ale czy były na oryginalnych czopach tego Ci nie powiem, bo nie wiem *no*
Dziś odebrałem znaczek z nowym "blaskiem"

Świetnie Damber, pięknie on wygląda, ale czy w oryginale był on rzeczywiście chromowany?
- klusek-rolnik
Diabeł tkwi w szczegółach. Pieknie odnowiony emblemat. *yes*
Wydaje mi się, że piasty od warszawy też były na pięć szpilek. Więc gdzie jest różnica pomiędzy oryginalnymi?
A jeśli chodzi o emblemat , to bardziej podobałby mi się w oryginalnym blasku.......
A jeśli chodzi o emblemat , to bardziej podobałby mi się w oryginalnym blasku.......
warszawa zuk nusa i uaz gaz syrena na 5 szpilek