Ursus C-451 - reanimacja
RE: Ursus C-451 - reanimacja
Może jeszcze taką dam małą radę, albo i nawet może zapytanie.
Jakie dajcie łożyska do wentylatora ?
Ja bym polecał łozysko z 2RS, wtedy już nie musimy pakować do pełna smaru w wentylator i tak jak u mnie w pierwszym bombaju to potem ten smar wylatuje podczas pracy;/
Jakie dajcie łożyska do wentylatora ?
Ja bym polecał łozysko z 2RS, wtedy już nie musimy pakować do pełna smaru w wentylator i tak jak u mnie w pierwszym bombaju to potem ten smar wylatuje podczas pracy;/
przerabiam ze stożkowych na
zz kulkowe , dodaję 2 tulejki (do przetoczenia z rury 1/2 cala , dł chyba 22 mm - o ile dobrze pamiętam) + podkładka stabilizująca łozysko po stronie zewnętrznej ok 3 mm - doszlifować tak żeby zewn bieżnia nie latala w obsadzie :p
zwróćcie uwagę że tam może być ok 4000 obr /min więc warto wyważyć śmigło choćby wiercąc w nim otwory na skreconym i przymocowanym do cylindra wiatraku - najprymitywniejszy sposób warsztatowy , na lekko zluzowanych łożyskach
przy takim silniku tego niewyważenia nie będzie czuć w czasie pracy, ale pocharatane chłodnice jak coś nie wytrzyma tez nie kosztują mało
Jarek smar wylatuje bo nie odtworzyłeś uszczelniacza filcowego albo tulejka z mała - usczelniacze były w tych nakretkach dociskających bieżnie łożysk - często wydłubywane - diabli wiedzą czemu
zz kulkowe , dodaję 2 tulejki (do przetoczenia z rury 1/2 cala , dł chyba 22 mm - o ile dobrze pamiętam) + podkładka stabilizująca łozysko po stronie zewnętrznej ok 3 mm - doszlifować tak żeby zewn bieżnia nie latala w obsadzie :p
zwróćcie uwagę że tam może być ok 4000 obr /min więc warto wyważyć śmigło choćby wiercąc w nim otwory na skreconym i przymocowanym do cylindra wiatraku - najprymitywniejszy sposób warsztatowy , na lekko zluzowanych łożyskach
przy takim silniku tego niewyważenia nie będzie czuć w czasie pracy, ale pocharatane chłodnice jak coś nie wytrzyma tez nie kosztują mało
Jarek smar wylatuje bo nie odtworzyłeś uszczelniacza filcowego albo tulejka z mała - usczelniacze były w tych nakretkach dociskających bieżnie łożysk - często wydłubywane - diabli wiedzą czemu
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
No tak, nie wrzucałem wszystkich, ale nic nie szkodzi, można dorzucić.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Wlasnie sie okazalo, ze pompa po regeneracji nie jest po regeneracji a w trakcie *no*drandrzej napisał/a:
napisz jakie są efekty wyważania na dziś - jakie masy zostały dołożone ?
Jeszcze jedna uwga do wywazania - po dolozeniu ponad kiligrama udalo sie uzyskac taki efekt, ze w mozna ustawic wykorbienie w dowolnym punkcie i pozostaje on w tej pozycji. Tzn. nie opada jak to ma miejsce gdybysmy wlozyli sam wal w lozyska. To oznacza, ze wykorbienie jest zrownowazone z nadlewami w kolach + ciezarki.
Niewatpliwie statycznie wywazanie przynioslo efekt...Ursus napisał/a:
Z nowości to na pewno to, że pompa wtryskowa już jest po regeneracji.
Pawel, nie wiem jaki tam wystapil problem ale pewno dr Andrzej podpowie Wam jak sobie z tym poradzic - Warto byloby miec gotowa pompe przed montazem raczej...
Jak przez tydzien nie poradzicie to najwyzej zabiore i dam do kogos kto to zrobi szybko.
Napsz w czym problem to moze ktos z forumowiczow podrzuci jakis pomysl /rade.
Pompa jest do montażu, a nie w trakcie regeneracji.
to czekamy na montaz
Kolejny problem na tapecie - dziurawy zbiornik paliwa - kto doradzi, pomoze?
Kolejny problem na tapecie - dziurawy zbiornik paliwa - kto doradzi, pomoze?
tutaj nic wielkiego się nie wymyśli przecież
otwierać , piaskować , spawać i już
nowy jest tylko lanzowaty - więc nie bardzo - inne kształty
jak nie znajdziecie i inne metody zawiodą to rozpytam , muszę sobie przypomnieć gdzie były a nie brałem - ze 2-3 szt odpuściłem i leżą
otwierać , piaskować , spawać i już
nowy jest tylko lanzowaty - więc nie bardzo - inne kształty
jak nie znajdziecie i inne metody zawiodą to rozpytam , muszę sobie przypomnieć gdzie były a nie brałem - ze 2-3 szt odpuściłem i leżą
No bedziemy dzialac - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Panowie wybaczą że się tak wetnę w temat...
Całkiem już dawno mój Tatko znalazł dwa łożyska, twierdzi że są ze skrzyni biegów C 45, z któregoś z wałków pośrednich.
Sygnowane ZMU, co Tatko odczytał jako Zakłady Mechaniczne Ursus.
Zdjęcia:

Czy ktoś może potwierdzić?
Całkiem już dawno mój Tatko znalazł dwa łożyska, twierdzi że są ze skrzyni biegów C 45, z któregoś z wałków pośrednich.
Sygnowane ZMU, co Tatko odczytał jako Zakłady Mechaniczne Ursus.
Zdjęcia:

Czy ktoś może potwierdzić?
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
całkiem możliwe choć numeru nie odczytuję
łożyska w skrzyni
wałek I/II
32308
wjm 35
wałek III/IV
wjm 55
njm 55
njm65
tam występują łożyska z luzami c4 , obecnie dość rzadkie - współczesna technika raczej max c3
ale z powodu innych oznaczeń dawniej i dziś trzeba by pomierzyć średnice/poszperać w katalogach żeby ustalić miejsce pracy
łożyska w skrzyni
wałek I/II
32308
wjm 35
wałek III/IV
wjm 55
njm 55
njm65
tam występują łożyska z luzami c4 , obecnie dość rzadkie - współczesna technika raczej max c3
ale z powodu innych oznaczeń dawniej i dziś trzeba by pomierzyć średnice/poszperać w katalogach żeby ustalić miejsce pracy
Dobrze, jak będę pamiętać to zmierzę i dam tutaj znać, albo założę temat w "sprzedam" bo mi nie są one do niczego potrzebne...
Zmierzyłem te łożyska:
Średnica wewnętrzna 55 mm,
Zewnętrzna 120 mm,
Wysokość 43 mm
Posiadam dwie sztuki. Nowe, widać stemple KT. Noszą ślady długiego magazynowania.
Zmierzyłem te łożyska:
Średnica wewnętrzna 55 mm,
Zewnętrzna 120 mm,
Wysokość 43 mm
Posiadam dwie sztuki. Nowe, widać stemple KT. Noszą ślady długiego magazynowania.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
łozysko o śrdnicy wewn 55 to 3-4 wałek , sr zewn nie mam jak zmierzyć
jak dotąd nigdy nie zdarzyło się zebym widział te łożyska uszkodzone - są głeboko i woda tam nie sięga nawet jak skrzynia stoi otwarta
jak dotąd nigdy nie zdarzyło się zebym widział te łożyska uszkodzone - są głeboko i woda tam nie sięga nawet jak skrzynia stoi otwarta
Gitara dotarła. Stan moim zdaniem bardzo dobry. Brak tylko pokrywki od korbki.
No i wiadomo, trzeba zawiasy poprawić, przede wszystkim wypiaskować ją.

Dorobione są już także elementy uszczelnienia głowicy.
Kolejne fotki:

No i wiadomo, trzeba zawiasy poprawić, przede wszystkim wypiaskować ją.

Dorobione są już także elementy uszczelnienia głowicy.
Kolejne fotki:

Już teraz nie wiem co napisać, a co dopiero jak będzie gotowy *eek*
Kolorek mi się bardzo podoba - jak dla mnie to strzał w "10"
Ja się ciągle zastanawiam Paweł jak Ty to robisz, że masz tyle projektów zaczętych i z każdym tak ostro idziesz do przodu
Kolorek mi się bardzo podoba - jak dla mnie to strzał w "10"
Ja się ciągle zastanawiam Paweł jak Ty to robisz, że masz tyle projektów zaczętych i z każdym tak ostro idziesz do przodu

Facebook. old URSUS tractor
Heh no tutaj to najwięcej serca tato wkłada. Ja dorywczo.
A z projektami... to wiesz, jak jest kilka zaczętych spraw to jak do jednego nie masz cierpliwości to robisz drugie i wtedy po trochę do przodu coś idzie
Ale fakt... wiele wyrzeczeń to kosztuje, także w prywatnym życiu.
A z projektami... to wiesz, jak jest kilka zaczętych spraw to jak do jednego nie masz cierpliwości to robisz drugie i wtedy po trochę do przodu coś idzie

Ale fakt... wiele wyrzeczeń to kosztuje, także w prywatnym życiu.
Jak ja uwielbiam te stare ursuski 
Pełen szacunek za pracę

Pełen szacunek za pracę

Kiedy pierwsze "bum" ? Obowiązkowo prosimy o filmik z tego wydarzenia 
A co do kolorku wyszedł fajny. I malowaliście całość od razu? dla mnie są to plusy i minusy malowania w całości, ale jak lepiej to ciężko określić. Ja wszystko prawie osobno maluję, a teraz składam.

A co do kolorku wyszedł fajny. I malowaliście całość od razu? dla mnie są to plusy i minusy malowania w całości, ale jak lepiej to ciężko określić. Ja wszystko prawie osobno maluję, a teraz składam.