Mój zetor 25 A

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Przemo

RE: Mój zetor 25 A

Post autor: Przemo »

No widzisz dobrze że pytasz nie wiele zaoszczędzisz a masz już olej wielosezonowy na zimę i na lato:p
gdzieś był temat tu na forum o tym oleju;)

co do zaworków i sprężynek to popytam może paweł będzie coś wiedział

A powiedz mi jak ten pompiarz sobie poradził z tą pompą wtr. na stole probierczym,? bo w zetorku pompa jest specyficzna i regulator jest praktycznie osobno potrzebny jest taki przyrząd dorobiony ze starym wałkiem rozrządu itd.bo obecne stoły probiercze nie obsługują tych pomp wtr.
U nas p.Franek dorobił takie cudo i chwała mu za to:) bo żaden pompiarz nie podejmie się roboty bez tej przystawki*eek*

Pzdr.Przemo*yes*
mardens

Post autor: mardens »

Kolego dawid25 śmiało możesz kupić Superol CC lub CD -CB wielosezonowy to bardzo dobre oleje do starszych silników a kolega Przemo widzę że tylko w koszty cię naciąga *eek* jeszcze trochę a napisze zebyś Mobila nalał , i z tym zegarem :D jeśli chodzi o zaworki to pompiarz powinien ich posprawdzać jeśli nie sprawdzał to więcej do niego nie zaglądaj bo tylko nerwów zjesz przez niego jeśli robił pompe to powinna być zrobiona starannie*yes*
dawid25

Post autor: dawid25 »

hmm z tym olejem to juz sam nie wiem może niech się ktoś jeszcze wypowie co do nie go.
Przemo pompę jak zawiozłem do nie go to na drugi dzień miałem wycenę, a za dwa dni pompa była gotowa i powiedział że jedna sekcja była juz w rozsypce ale wszystko ustawili i tyle kase zapłaciłem i już. Ale powiedział że zaworków ani tych małych sprężynek nie wymienił na nowe. Bo nie dostał takich albo w ogóle ich nie szukał :/ powiedział że materiał jest już wysłuzony i mogą z czasem pęknąć. No ale po regeneracji pali lepiej o duuuużo lepiej, na początku to on nawet na cygara niechciał palić a i świece były źle podłączone. Po regeneracji bez świeć zapalił po dłuższym kręceniu :):). Ale i tak nie pali tak jak powieniem. Oglądając filmiki na you tubie to zetorki w zimie palą od strzała a tu nie :/ z waszą pomocą powoli może dojdziemy co go boli :)
Ursus-C45

Post autor: Ursus-C45 »

Rozmawialem z kolega chemikiem, specjalista od olejow silnikowych przy okazji swojego sprzeta - tez twierdzil, ze superol sie idealnie nadaje do starszych konstrukcji silnikow.
dawid25

Hmm po zastanowieniu się pewnie kupie jednak ten superol. Może nie jest za bogaty ale powinien mu wystarczyć :) I tak będzie o niebo lepszy niż ten co jest w środku
A mam pytanie do was czy można ściągnać górną pokrywę zaworów?? i przeglądnąc stan ich i ewentualnie wyregulowac :)) i czy trzeba później ją uszczelniać jakos ??
mardens

Nawet trzeba zerknąc do zaworów *hilarious* jak będziesz zdejmał pokrywe uważaj aby uszczelki nie uszkodzić a potem odtluścić uszczelnienie i można delikatnie silikonem liznąć ale nie walić żeby bokami wyłaził *yes*
Awatar użytkownika
Przemo

mardens napisał/a:
Kolego dawid25 śmiało możesz kupić Superol CC lub CD -CB wielosezonowy to bardzo dobre oleje do starszych silników a kolega Przemo widzę że tylko w koszty cię naciąga *eek* jeszcze trochę a napisze zebyś Mobila nalał , i z tym zegarem :D jeśli chodzi o zaworki to pompiarz powinien ich posprawdzać jeśli nie sprawdzał to więcej do niego nie zaglądaj bo tylko nerwów zjesz przez niego jeśli robił pompe to powinna być zrobiona starannie*yes*
Nikogo przyjacielu nie naciągam na koszty przecież tylko informuje o stanie rzeczy nie wiem do czego pijesz?! Pewnie że i na tym Twoim superolu będzie palił, ale przy róznicy na 10l 20-30 zł to dla Ciebie takie straszne koszty, gościu to sobie kołkiem tyłek zabij i nic nie jedz.
A dla Twojej informacji ja właśnie leje Mobil Delvac 15W40 i maszyna gwizda.i nikt mi nie powie żę olej nie ma znaczenia.od oleju zależy w bardzo dużym stopniu żywotność silnika.

Dawid25 Zrobisz Przecież jak uważasz ale przemyśl to dobrze bo naprawdę warto:p Smiało możesz zalać tańszym mineralnym 15W40 ja wcale nie piszę żebyś Mobila nalał tak jak sugeruje kolega Mardens*rolleyes*

No pewnie że musisz wyregulować zaworki jeszcze tego nie zrobiłeś??
To raz dwa bierz się do roboty bo może faktycznie podparte są zawory wiesz? Tak silikon jest dobry ale żeby mardens miał o czym pisać to naciągnę Cię na koszty i zaproponuję pastę uszczelniającą Victor Reinz do nabycia w motoryzacyjnym koszt ok.30 zł. ale uwierz mi o niebo lepsza od silikonu.
Jak byś nie wiedział co i jak z tymi zaworami to pisz:p

Pzdr.Przemo*yes*
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

Drogi ten Reinz u ciebie u mnie po 19zl tubka...
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

baro napisał/a:
Drogi ten Reinz u ciebie u mnie po 19zl tubka...
Z tego co kojarzę to u nas tubka po ok. 20-25 zł jest, a w takim "a'la sprayu" po 50 zł. (większe opakowanie)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Przemo

A no bo widzisz ja zapomniałem że są tubkia ja używam tego w zbiorniczku ciśnieniowym:p jest wygodniejszy w użyciu a ja używam go na warsztacie prawie codziennie:p

Pzdr.Przemo
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Też myślałem, że to ciśnieniowe, ale nie ;) Przetnij sobie kiedyś stare opakowanie to się zdziwisz tak jak ja ;) Tam jest sprężyna :D
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Przemo

A i tu cała tajemnica ja tak sceptycznie podeszłem do pierwszej sztuki bo wiecie jak z tym gazem w sprayach wyleci a materiał jeszcze zostanie- a tu sprężyna ciśnie i dlatego ile piszą tyle jest pasty i jest b.wydajna:p

Pzdr.Przemo*yes*
mardens

Przemo nie zależy mi żeby z tobą pisać bo nie ma o czym*yes* musiałbyś cokolwiek wiedzieć o maszynach *annoy* a kolega zrobi jak uważa jaki olej wlać, ale jak czytam że Zadnych superolów czy innej tam szmiry nie leje to powiedz na czym sie opierasz wypisując takie głupoty w internecie wyczytałeś bo napewno nie jeżdziłeś na takim oleju ,na superolu chodzi większość starszych ciągników w polu a nie na podwórku:D ciągniki z Fabryk wychodziły na takich olejach no trzeba być nie w temacie z ciągnikami *neutral* na tym kończe z tobą dyskusję.
Awatar użytkownika
Przemo

Chłopie widzę ześ jest normalnie wczesny edward.I dobra Ty wiesz tam swoje a ja swoje nie będę pisał czy się znam czy nie bo komu?-Tobie? lej sobie tą szmirę superol i daj innym żyć i proszę byś nie sugerował na swych domysłach w postach co kto komu ok:? A kolega dobrze zrobi Jak zaleje 15W40 a jak zrobi to jego zetorek odczuje:p

Pozdrawiam Cię*tup*
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Dobra, nie kłócić mi się tu!

A co do Superolu - ja też lałem i leję CC. Jednak mimo to nie mam złudzeń, że nie jest to olej najwyższej jakości, o czym też mówi jego cena. Nie sposób znaleźć po prostu tańszego oleju.

Faktem jest też, że możemy różnie trafić - bo z oszustami na rynku olejów też można mieć do czynienia. Szczególnie jak bierze się na litry z beczki.

U mnie jest Superol i będzie Superol, ale jak ktoś może sobie pozwolić na droższy olej to warto to przemyśleć i przedyskutować.
Awatar użytkownika
Przemo

Paweł spoko nikt tu się nie kłóci,po prostu wymieniliśmy tu trochę poglądy tylko nie lubię jak kogoś się nie zna nie wie czym zajmuje to pisze o nim.Mam szacunek dla kolegi mardensa i zawsze jak się z nim spotkam to przybije piątkę bo to jeden z naszych:p
Sam wiesz że na temat olejów pisałem pracę dyplomową i od 25 lat z wujkiem prowadzę 120hektarowe gospodarstwo i przynajmniej mechaniką zajmuje się sam 2x c-360, c-330, U-1224,Deutz-Fahr Agrostar 6,61, były Z0-56.Z0-58Rekord, obecnie MDW .a ile się u ludzi o robiłem tego sprzęta najwięcej ciężkiej serii ursusa, i w każdym po remoncie na pierwszy rozruch lałem CC A po 30-50h zalewałem 15W40 i uwierzcie mi te ciągniki i kombajny robiły o 2000mth więcej na tym oleju dlatego człowiek chce dla innych żeby mieli lepiej.Druga strona taka że kiedyś nie było innego oleju to lali co było, baa pamiętam że kiedyś to się lało lux do wszystkiego i też się jeżdziło 5tyś km. i remont*clap*
Zawsze służę radą jak coś i pozdrawiam wszystkich

Przemo*yes*
dawid25

No Panowie spokojnie :D:D tylko się nie pobić tutaj :) co do oleju to zaleje ten superol bo muszę, jest już mała ilośc go w silniku a do tego czarny jak smoła. A mam sobie deski zwieść i stęple na budowę a nie chcę ryzykować. Co do droższego oleju to jestem tego zwolennikiem że co droższe to lepsze. Ale nigdy nie wiadomo jak mój zetorek pochodzi dziś chodzi a za miesiąc coś szczeli i trzeba będzie drzeć silnik. Więc superol mu narazie wystarczy on i tak dużo nie robi sporadycznie gdzies pojedzie i tyle :):)
Dziś sprawdzę jak działają wtryski i może podjadę po ciśnieniomierz i zmierzę ciśnienie w cylindrach jak oczywiście znajdę taki :):)
Awatar użytkownika
Przemo

Spoko Dawid zalejesz superol i też będziesz jeżdził:p

Powiedz jak tam luzy zaworowe, zdjąłeś pokrywe zaworów, proszę sprawdz to jak najszybciej bo to ważne a pózniej będziemy patrzeć dalej.

Manometr myślę że prędzej podpasujesz pod świece żarowe wiesz? ale sprawdz najpierw luz zaworowy ok i daj znać w razie potrzeby narka*tup*

Pzdr.Przemo*yes*
Awatar użytkownika
Pronar 82A

Post autor: Pronar 82A »

Witam Panów
Przyglądam się waszej dyskusji na temat olejów, i takie moje spostrzeżenia:
1.superol również jest dostępny w klasie lepkości 15W40 a jakości CD,o czym tu nikt chyba nie wspomniał
2. na superolu tym właśnie jeżdziłem do niedawna wszystkimi sprzętami jakie mam i nie mogę mu nic zarzucić.
3.teraz jeżdżę na Platinum Ultor również 15W40 tyle że w klasie jakości CG-4,a przeszedłem na niego tylko z powodu ceny,ponieważ tam gdzie się zaopatruję jest on w cenie superolu a klasa jakości jednak wyższa.
Reasumując, z mojego doświadczenia mogę polecić oba te oleje co nie znaczy że nie można zastosować innych 15W40 w równych lub lepszych kl.jakości,tyle że chyba większość 15W40 to minerały które nigdy nie dorównają jakości pólsyntetykom czy też syntetykom.

Ale się rozpisałem:D
Pozdrawiam
dawid25

Przemo nie zdjąłem pokrywy zaworów, robiłem korbę razem z tą przystawką. Tak jak Paweł mówił bez korby ani rusz więc postanowiłem ją dziś zrobić. Zostało mi jeszcze pocowanie chłodnicy bo żukowska jest inna i muszę przerobić :):)
Co do pokrywy to zabiorę się pewnie jutro za nią ale najpierw ten olej zmienię. Odpalę go jutro niech pochodzi chwile i zleję, wyczyszczę i zaleje nowy :) jeśli się nic nie zmieni.
Byłem dziś u jednego gościa u mnie w miejscowości i ma Zetora 25 ale trochę w kiepskim stanie zaniedbany poniżej foto jego i króćca i korby :D:D

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad ... 8c711.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ea ... daaf6.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d0 ... d3ce7.html

Nie przypuszczałem że tak ciężko będzie się kręcić korbą, myślę że na odpalenie za pomocą korby nie mam co myśleć :D:D
ODPOWIEDZ