Zetor 25K kolegi Przemka

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
damian223311

RE: Zetor 25K kolegi Przemka

Post autor: damian223311 »

Jeśli możesz to nalegam o ten filmik z pierwszego odpalenia :D
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Witam Tak tak filmik będzie musowo z odpalenia:p A wczoraj założyłem wał korb.na gotowo ustawiłem rozrząd i wałek rozrządu noi juz na sam koniec wrzuciłem gary i też juz siedza na miejscu, robota poszła do przodu jak nic bo miałem pomocnika,Paweł mnie odwiedził i razem pocisnęlismy z robota;) Tak fajnie patrzy sie na nówki świecace tłoczki:D

Fotki póżniej wrzucimy*tup*
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

No tak, udało mi się wczoraj wyrwać z domu i trochę pogrzebaliśmy przy silniczku, a trochę przy okazji przegadaliśmy :)

Oto kilka fotek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

Piękna robota!
Awatar użytkownika
Przemo

Dzięki Jarek staram sie:p Wczoraj nie zrobiłem dużo ale podociagałem korby, musiałem dorobić blaszki zabezp.sruby bo tamte były z masakrowane, załozyłem przeciw wagi i zamknąłem dół misą*clap*
Dzis chce załozyc pompę wtr która wróciła z regeneracji teraz to nówka sztuka i ustawic kat wtrysku.moze jak sie wyrobię to odjadę przodem z bocka i pomału będę szykował do wyjęcia starego silnika.Brakuje mi czasu bo wracam po 17 i zanim sie ogarnę to jest 18g. i tak do pasterki tyram w warsztacie dzień po dniu ale do soboty sie wyrobię żeby nie wiem co*tup*
Awatar użytkownika
damian223311

Ty zmieniasz motor w tym niebieskim czy czerwonym? i dlaczego zmieniasz? co ze starym jest nie tak?
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

Przemo spokojnie , daj sobie czas .
fajnie ze robota idzie , choćby powolutku.
mnie rozebranie półosi bombajowej pół dnia zajęło - a przeciez to tylko kilka srubek :p
Awatar użytkownika
Przemo

Dzieki Andrzej wiem wiem co masz na mysli, bo tez sam robisz przy sprzętach i dzieki z doping czesem człowiekowi to potrzebne od kumpli:p

Damian zmieniam w czerwonym, poniewaz jest mocno wyeksploatowany.To że on w ogóle tak chodzi i ciagnie jeszcze to dziw ale cóż to świadczy o wytrzymałosci dawniejszych materiałów, wyobraż sobie że na drugim czopie ma taki owal że panewka ma luz ok.1,5-2,0mm.*eek* wymiar czopa 67mm a powiniem mieć co najwyżej 68,75mm 5szlif hahaha ale na miekkim jeszcze targa*clap* dlatego zmieniam:D
Awatar użytkownika
damian223311

Aha ,to wszystko wyjaśnia... będzie cie jeszcze czekało pomalowanie silnika pod kolor bloku ,ale to na sam koniec :)
Awatar użytkownika
Albercik

Post autor: Albercik »

No to widze ze u nas wiosna na całego :D

W tym roku chyba sięobrobimy na maj jak wszystko wypali :)
Awatar użytkownika
Przemo

Damian malowanie to pikus raptem 3wieczorki i po robocie*clap*
Tak wiosna blisko bo jedziemy ostro ja silnik prawie poskładałem, wczoraj zrobiłem roszade na warzstacie i przestawiłem boćki.Przygotowałem bociana do wyjęcia silnika, zdjąłem juz oblachowanie oraz chłodnice instalację itd.Dzis chce odjechac z przodem kurde ta robota samemu mnie dobija ale pociesza mnie już myśl że chyba bliżej jak dalej:p*tup*

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I na sam koniec awaria śruba ustalajaca w chłodnicy wylazła widac saczyła sie juz wczesniej , no nic bedę próbował nową śrube przylutowac do mosieżnej rynny na sreberko i obadamy. Widzicie zawsze coś i takie własnie rzeczy opózniaja niemiłośiernie całą operację ale do maja zdążę co Albercik???? hahaha:D
Awatar użytkownika
Boniek

Post autor: Boniek »

Przemo napisał/a:
Widzicie zawsze coś i takie własnie rzeczy opózniaja niemiłośiernie całą operację ale do maja zdążę co Albercik???? hahaha:D
Jak będzie trzeba to się doby wydłuży, jak znam życie *flower*
Moja filozofia brzmi: tanio kupić a potem się narobić i nakląć
Awatar użytkownika
damian223311

Co jak co ,ale warsztat masz mega *eek*
Awatar użytkownika
Albercik

Post autor: Albercik »

Tak Przemo, samemu robota dobija, ale i tak cieszy, tym bardziej na otwarciu sezonu :D

No się wyrobimy :D Musimy i damy rade! Jak się uda to widzę, że wystawimy po 200% tego co było w maju 2013 :)

Wyrobimy się, jak by coś miało sie nei wyrobić to wołaj mnie, mechanik może i jeszcze słaby ale ktoś czyścić też musi :D
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

Dolny zbiornik chłodnicy wygląda jak po zmrożeniu- mój macher od naprawy chłodnic mówił, że porządna naprawa tych śrub polega niestety na wylutowaniu dolnego zbiornika i umocowaniu ich od wewnątrz na podsadzonym elemencie.
Awatar użytkownika
Przemo

Witam No wczoraj plan wykonany tzn. przód odjechał na dobre, brakło mi moze jakieś pół godziny aby silnik wyjac ale juz było grubo po 12 i poszedłem do domu:) Najważniejsze że już na dzis jest wszystko przygotowane i jak wróce to tylko śruby odkręce i można silnik targać:@:p

Damian Dzieki warsztat daje rade mam duzo miejsca*rofl*

Jarek czy ja wiem czy po rozmrożeniu wygląda że nie, bo pod śruby ustalające jest w poziomie wyprofilowane ładnie przetłoczenie a między nimi jest wypukła z przetłoczeniami.
Bedę spawał normalnie na srebro srube CrNi M10 bez żadnego tam wyciągania dolnego zbiornika i będzie trzymać jak diabła za rogi:p

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Przemo już poradził ;)

Obrazek
Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
klaudiusz

Post autor: klaudiusz »

witajcie
każdy sposób co ulży pracy jest dobry byle bezpieczny ;)
Ja miałem coś takiego.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/068 ... 62898.html

pozdrawiam klaudiusz
Awatar użytkownika
Przemo

Siema Klaudiusz fajny wózek masz i też robota zrobiona tak trzymaj.Ja widzisz robię wózki innym a sam cuduje ale daje radę sprzęt jest to i z wyjeciem silnika nie ma problemu:D

Wczoraj południe mnie znów złapało ale wiecie jak to z robotą*annoy*
W końcu stary silnik wyjechał i spoczywa juz na boku ale okazało sie że jeszcze muszę wymienić uczczelniacz na wałku sprzęgłowym więc dziś będę z tym grzebał. Ustawiałem kąt wtrysku i nie uwierzycie ale uzyłem lasera krzyzowego samopoziomujacego żeby ustalic wartość początku wtr. tj.30" przed GMP.Noi rewelacja także widzicie trzeba sobie radzić bo nigdzie nie ma znaków.Dziś chcę napic nowe uszczelniacze na wał i załozyć osprzęt sinika noi wjechać na skrzynie także roboty dużo*tup*

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
DK94

Post autor: DK94 »

Witaj mam do Ciebie prośbę. Widzę masz ruchcug przesuwny na dwuteowniku. Mam zamiar zrobić podobnie w garażu tylko w osi podłużnej pojazdu tak by w razie czego z rozjechaniem nie było problemu. I teraz prośba. Możesz mi zrobić dokładne zdjęcia tego mechanizmy który jeździ po dwuteowniku, kupowałeś to czy robiłeś, jakie gabaryty ma dwuteownik?
ODPOWIEDZ