c-308 lub Dzik-2

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
przemek125

RE: c-308 lub Dzik-2

Post autor: przemek125 »

czy wie ktoś jaki rozmiar kół ma dzik
Arek

Post autor: Arek »

Dzik ma koła 16" z oponami rolniczymi 600x 16 o średnicy zewnętnej 60 pare cm, tyle z pamięci jak trzeba więcej mogę obmierzyć Dzika 2
przemek125

to mi wystarczy dzięki
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Witam !!! Jako nowy użytkownik forum i od niedawna właściciel dzika 2 proszę o pomoc tzn. wstawienie zdjęć albo rysunków narzędzi , które producent ciągnika przewidział dla dzika. Przeglądałem już skany instrukcji dostępne na znanych na forum stronach dotyczących dzika.
Moja prośba podyktowana jest tym , że nabyłem dzika z kilkoma narzędziami i chciałbym sprawdzić czy są do narzędzia adoptowane do ciągnika , czy też dedykowane do niego. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Panowie. Dzik miał kilka maszyn oryginalnych. Szybciej będzie pokazać co macie i porównamy kto co ma.. Ile pali silnik Dzika nie umiem powiedzieć bo go jeszcze nie używałem na ostro.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Mam orginalnom ksi.ążke z schematem całego Dzika II
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Pajda przytocz kilka danych z Dzika. Może komuś się to przyda a informacji jest naprawdę nie wiele na ten temat.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Marcin ja poproszę bo U 308 jest cały czas w moim zainteresowaniu.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Mam na sprzedaż dzika2!!! Na chodzie rok produkcji 1961. Lekko pali. Oryginalna przyczepka (wywrotka)! trochę części. Pozdrawiam!!!
mój num. tel. 0957682928 B)

Fotki wysyłam na a-mail!!
przemek125

A masz jakieś foty a ile za niego chcesz?
Arek

Post autor: Arek »

Rewlacja. Nigdy bym nie pomyślał że bylo aż tyle maszyn. Niektóre bardzo ciekawe jak kosiarka czy opryskiwacz ciekawe jak wyglądała praca takim zestawem kierowanie z tylnego siedzenia ? Może ktoś wie jak mocowana była glebogryzarka bo być może w zimie będę doprowadzał swoją do stanu używalności, tu pisze że przez płytę narzędziową ale co to?
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Arek ściągasz zaczep i przymocowujesz glebogryzarkę i to wszystko.
chodkii

Post autor: chodkii »

w dziku jest sprzęgło dwu tarczowe suche
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Sprzęgło odśrodkowe to w Ursusie C 308. Dziki mają dwie tarcze jak wspomniał chodkii..
Awatar użytkownika
Piotr

Post autor: Piotr »

Jak tam przygotowania do Festiwalu? Ja dziś po prawie rocznej przerwie odpaliłem mojego już za 5 razem!!!!!!!!!!!!!.
Do wymiany mam uszczelkę pod gaźnikiem co myślę było przyczyną moich problemów w zeszłym roku oraz w poniedziałek zakładam nowe gumy do przyczepy by znów nie załapać pany.
Niestety, mam poważniejszy problem, po raz pierwszy nie będę mógł uczestniczyć w festiwalu od początku do końca (żona źle obliczyła daty i wracam z wczasów w sobotę wieczorem) ale zrobię wszystko by dojechać w niedzielę. Pozdrwaiam!:p
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

No ładnie cię ktoś załatwił. U nas czekamy na datę i jazda. Jeszcze tylko nie wiadomo jaki transport dostaniemy. Chciałbym w końcu pług z Bombajem zabrać.

Ludzie zacząłem składać Dzika i okazało się, że koło odbierające z wałka sprzęgłowego nie posiada dwóch zębów. Koło powinno mieć 66 zębów na obwodzie jeśli dobrze policzyłem. Wałek ma 14 zębóww. Jeśli ktokolwiek posiada coś takiego to proszę o kontakt na PW lub lepiej na 607 25 35 38. Chciałem to pokazać na Wilkowicach choć takiego bez maski i bez malowania ale stanąłem i koniec. Silnik przy Dziczku jest na ropę, więc będzie ciekawy ale jeśli nie dostanę koła w tym tyg to będzie mi ciężko to poskładać. Czekam na jakąś informację.

Czy naprawdę nie ma kogoś co ma części do Dzika 2???
Awatar użytkownika
Piotr

mam problem!
silnik odpala kiedy jest zimny (gaźnik junaka) z włączonym ssaniem, kiedy jest rozgrzany i zgaszony odpala bez ssania (zgaszony przez odłączenie prądu od świecy). Kiedy dziś trochę nim pojeździłemteż było wszystko OK, a później dałem kumplowi pojeździć on go zagasił i koniec. Za nic nie mogłem go odpalić!. Iskra jest, paliwo dostaje, zapłon w odpowiednim czasie, uszczelka między gaźnikiem a silnikiem jest cała i nic
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Piotrek sprawdź jak iglica jest zamontowana. To po pierwsze a po drugie mogła ci się poluźnić przerwa na stykach potocznie mówiąc. U mojego bardzo ciężko wyłapać ten moment a jak to się uda to za chwilę się rozreguluje. Nie wiem jakie masz połaczenie ale pomiedzy gaźnikiem a głowicą jest jeszcz łącznik. Pamiętasz jak się męczyłem rok temu z odpaleniem Dzika. Potem okazało się, że łapał fałszywe powietrze. Nie od gaźnika a po drugiej stronie dystansu..
Awatar użytkownika
Piotr

:yes:
Jesteś Jacek światełkiem w tunelu moich rozważań. Uszczelka jest nowa i jest OK!. Dziś u traktora nie byłem ale kumpel (gdzie garażuje a wczoraj go "zadusi") dziś go odpalił bez problemu na ssaniu. Dzis do 3 w nocy myślałem co go boli. O iglicy też myślałem, ale przypuszczam, że kiedy stanał (pod wpływaem obciążenia silnika) przyczyną mogło być zbyt mała ilość paliwa idąca do cylindra (za późno dodany gaz). Po sprawdzeniu świecy (sucha) i iskry (bardzo ładna niebieściutka) zalałem nieco gaźnik (od junaka) ale NIE OTWORZYŁEM przy odpalaniu dostatecznie przepustnicy, co mogło spowodować, że mieszanka benzyna - powietrze była nieodpowienia. Tak czy inaczej muszę to przetestować ale nie wiem czy dam radę do festiwalu bo mam na to praktycznie tylko jeden dzieć tj w piątek. pozdrwaiam. Myślę że się spotkamy w niedzielę (po paradzie stawiam małe "bezalk...").
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Rozumiem, że z przymrużonym okiem he he.
ODPOWIEDZ