Przyszedł czas na Ursusa C-325
RE: Przyszedł czas na Ursusa C-325
No to zostawiam.
Powiem Wam, że zaskoczony jestem tak dobrym stanem skrzyni biegów. Jest dużo delikatniejsza od Zetorka 25, a jednak ładnie się trzyma mimo niewielkiej różnicy wiekowej.
Powiem Wam, że zaskoczony jestem tak dobrym stanem skrzyni biegów. Jest dużo delikatniejsza od Zetorka 25, a jednak ładnie się trzyma mimo niewielkiej różnicy wiekowej.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Otwory w skrzyni biegów na dźwignie WOM-u i pompy po ponad 50 letniej eksploatacji nie będą jak nowe i tu nie ma się co czarować. Paweł jak masz tak rozebraną skrzynię , to albo dodatkowe uszczelnienia, albo jeszcze lepiej rozwiercić otwory i założyć tulejki mosiężne. Jak by to wyglądało - ciapek po remoncie, a przy podeście ciągle plama z oleju... *no*
Dźwignie z gałkami były montowane praktycznie od początku produkcji C 325 aż do końca ostatniej serii C 325 z silnikiem 28 KM. Kute na pewno są oryginalne, ale przez poprzedniego właściciela, albo mechanika zmienione.
To, że skrzynia się tak dobrze trzyma, to dla tego, że materiał z jakiego zostały wykonane wałki i tryby są wysokiej jakości. Teraz już takich w sklepie nie znajdziesz. Prosty przykład: nakrętka regulacyjna koła talerzowego fabrycznie na zewnętrznym obwodzie była hartowana, aby podczas przykręcania klucz nie obrobił ząbków, a teraz w sklepie sprzedają nakrętkę "MADE in STODOŁA" prosto po toczeniu bez jakiejkolwiek obróbki cieplnej. Szkoda mi czasów w których część zamienna była tej samej jakości co fabryczna *tdown*
Dźwignie z gałkami były montowane praktycznie od początku produkcji C 325 aż do końca ostatniej serii C 325 z silnikiem 28 KM. Kute na pewno są oryginalne, ale przez poprzedniego właściciela, albo mechanika zmienione.
To, że skrzynia się tak dobrze trzyma, to dla tego, że materiał z jakiego zostały wykonane wałki i tryby są wysokiej jakości. Teraz już takich w sklepie nie znajdziesz. Prosty przykład: nakrętka regulacyjna koła talerzowego fabrycznie na zewnętrznym obwodzie była hartowana, aby podczas przykręcania klucz nie obrobił ząbków, a teraz w sklepie sprzedają nakrętkę "MADE in STODOŁA" prosto po toczeniu bez jakiejkolwiek obróbki cieplnej. Szkoda mi czasów w których część zamienna była tej samej jakości co fabryczna *tdown*
Facebook. old URSUS tractor
No to dobra, zostawimy te dźwignie co są. Ale przyjrzymy się tym uszczelnieniom - jak coś proszę o więcej takich wskazówek. Niektóre rzeczy człowiek może przeoczyć, a potem będzie żałował.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Masz jeszcze miskę olejową w podnośniku? bo często się ich pozbywano niestety...
Mam. I nawet nie dziurawą.damber napisał/a:
Masz jeszcze miskę olejową w podnośniku? bo często się ich pozbywano niestety...
To dobrze 
Dziura powstawała tylko wtedy jak pod miskę zakładano za grubą uszczelkę - najczęściej wycinaną ze starej dętki
przez co zmniejszała się szczelina między miską, a kołem talerzowym i koło wycierało dziurę.

Dziura powstawała tylko wtedy jak pod miskę zakładano za grubą uszczelkę - najczęściej wycinaną ze starej dętki

Ciągle zima i zimno to zajmuje się głównie zbieraniem gratów. Z racji tego, że felga okazała się w kiepskim stanie, jedna z przednich, to udało mi się dorwać dwie szt. Dziś doszła paczka. Jedna gorsza, druga lepsza.

No ładne nie narzekaj lepsze od tamtych :p jak je odszykujesz to Ciapek pięknie się będzie wdzięczył na nich:D to Widzę że już Ci nie wiele brakuje co?
Tamta co miałem to jedna tylko była tragiczna, druga o dziwo zdrowa. Ale w pełni się okaże jak wrócą z piaskowania wszystkie 3 felgi, wybierze się dwie najlepsze. No i tylne też jednym transportem będę chciał wtedy wysłać. Jak już będzie nieco cieplej, wrócą to w podkładzik.
Lada dzień jak dobrze pójdzie to wpadną mi może w ręce dwa ważne detale.
Ten weekend był wyjątkowo owocny
Dzięki uprzejmości jednego z pozytywnie zakręconych osobników udało się zdobyć lampy przednie w przyzwoitym stanie!!!
No i znaczek też jest

Jedynie jedna ramka jest nieco inna, szersza i podgięta. Ktoś pomoże to ocenić? Wrzucam fotkę porównawczą - moim zdaniem oryginalna po lewej, po prawej ta szersza.

Jedną ramkę na szczęście miałem w zapasie z halogenu z Warszawki
Lada dzień jak dobrze pójdzie to wpadną mi może w ręce dwa ważne detale.
Ten weekend był wyjątkowo owocny

No i znaczek też jest

Jedynie jedna ramka jest nieco inna, szersza i podgięta. Ktoś pomoże to ocenić? Wrzucam fotkę porównawczą - moim zdaniem oryginalna po lewej, po prawej ta szersza.

Jedną ramkę na szczęście miałem w zapasie z halogenu z Warszawki

- chrapek3011
Ramki były i wąskie i szerokie.Ważne żeby był komplet.Skorupy piękny stan.Szkła masz nowsze ze znaczkiem.Ja mam te pierwsze bez znaczka.Jakby co to zamienimy.
No to ja mam komplet wąskich. Ta szeroka jak ktoś potrzebuje to do oddania, jednak jest lekko wgnieciona.
Jak Tobie pasuje się zamieniać, to zamienimy
A to jakaś różnica większa jest? Mi znaczek nie przeszkadza, a że rocznik 62 to chyba już znaczki były?chrapek3011 napisał/a:
Szkła masz nowsze ze znaczkiem.Ja mam te pierwsze bez znaczka.Jakby co to zamienimy.
Jak Tobie pasuje się zamieniać, to zamienimy

- chrapek3011
Ja będę 330 robił pierwsze to i ze znaczkiem by się należały.A C-325 to powinien mieć gładkie.Jestem za zamianą.Jeśli się zgodzisz nie ma sprawy.Ale im starsze detale tym lepsze...
Dobra, to zamienimy. Ale najlepiej przy okazji jakiegoś spotkania
Wolałbym na daremnie nie wysyłać delikatnych szkiełek 

- chrapek3011
Myślę,że to wykonalne.Dzięki.
A ma ktoś pomysł jak zregenerować odbłyśniki?
- chrapek3011
Trzeba oddać do regeneracji albo zakupić nowe.Są dostępne tylko cena trochę wyższa od regeneracji.Regeneracja jak pamiętam 70 zł sztuka a nowy 87.Ja kupiłem nowe.Stare do regeneracji podarowałem jakiemuś koledze.
A gdzie idzie to kupić? Allegro tylko czy pasuje od czegoś?
- chrapek3011
Allegro tylko.W częściach motocyklowych ,,oświetlenie,,Odbłyśnik SHL M04,WFM.Zaznaczę,że SHL i WFM była prędzej jak Ursus C-325.
Ok, dzięki, będę szukał.
Do Ursusika poszukuję również, tak przy okazji jakby ktoś coś wiedział/miał:
- dekielek na kierownicę
- sprężyna (płaskowniki) siedzenia
- ławeczka na błotnik
- kolektor wydechowy i tłumik boczny
- obciążniki tylne "ćwiartki"
To chyba tyle co mi do szczęścia teraz brakuje...
Do Ursusika poszukuję również, tak przy okazji jakby ktoś coś wiedział/miał:
- dekielek na kierownicę
- sprężyna (płaskowniki) siedzenia
- ławeczka na błotnik
- kolektor wydechowy i tłumik boczny
- obciążniki tylne "ćwiartki"
To chyba tyle co mi do szczęścia teraz brakuje...
Podajcie średnice tych szkiełek to sprawdze z tymi co mam.