Ursus C-451 - reanimacja
- Jacek ze Skansena
RE: Ursus C-451 - reanimacja
Ja jestem zwolennikiem wklejania na silikon. jest miękki i szyba wtedy przylega w całości. ramkę przykręcając wyciskasz silikon aż będzie go wszędzie pełno.Trzeba grubo wyciskać. Potem jak wszystko wyschnie. Jak wyschnie obcinasz to równo z ramką i jest uszczelka. Silikon przezroczysty lub pod kolor jak dobierzesz. Jeśli chodzi o wycieraczkę to nie przypominam sobie C 45 z wycieraczką ale może te najnowsze miały. Nie wiem. Siedzenie zawieź do tapicera i dorobi . To tyle ode mnie.
Paweł - Twój Tato to geniusz i pasjonat ! 

Wycieraczka jest montowana w ramce szyby, ale czy tam musi być wycięcie... Muszę sprawdzić dokładnie jak daleko jest otwór od krawędzi.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
ok dzieki, zatem rozwiazanie silikon + ramka i mamy prawie oryginalJacek ze Skansena napisał/a:
Ja jestem zwolennikiem wklejania na silikon. jest miękki i szyba wtedy przylega w całości. ramkę przykręcając wyciskasz silikon aż będzie go wszędzie pełno.Trzeba grubo wyciskać. Potem jak wszystko wyschnie. Jak wyschnie obcinasz to równo z ramką i jest uszczelka. Silikon przezroczysty lub pod kolor jak dobierzesz. Jeśli chodzi o wycieraczkę to nie przypominam sobie C 45 z wycieraczką ale może te najnowsze miały. Nie wiem. Siedzenie zawieź do tapicera i dorobi . To tyle ode mnie.

Moj egzemplarz to skladak przod jest C45 a tyl C451 choc spotkalem w sieci fotki coagnikow ktore wygladaja jak C45 ale z kabina - nie maja podnosnikow. Byc moze jakies wersje przejsciowe byly. Natomiast jesli byla kabina to i przednia szyba a jak przednia szyba to musiala byc wycieraczka...

ok to daj znac jak sprawdzisz. Bedzie wiadomo jaka szybe zamowic.Ursus napisał/a:
Wycieraczka jest montowana w ramce szyby, ale czy tam musi być wycięcie... Muszę sprawdzić dokładnie jak daleko jest otwór od krawędzi.
Co do wysokosci traktora to znalazlem takie dane:
długość ok. 3430 mm
szerokość ok. 1800 mm
wysokość 2260 mm (C-451 z kabiną 2520 mm)
rozstaw osi 2035 mm
rozstaw kół przednich 1420 mm
rozstaw kół tylnych 1505 mm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ursus_C-45
http://www.retrotraktor.pl/readarticle.php?article_id=1
pytanie sie bierze stad, ze byc moze moja brama garazowa jest za niska...
Otworu na wycieraczkę nie musi być. Szyba jest od zewnątrz ramki, a silniczek od wewnątrz - nic nie będzie kolidowało. Oś wycieraczki przechodzi przez ramkę tuż nad przetłoczeniem pod szybę. Otwór być może trzeba będzie zrobić w ramce.
Odnośnie wymiarów:
Wysokość: 260 cm
Długość: 380 cm
Szerokość: 200 cm
Odnośnie wymiarów:
Wysokość: 260 cm
Długość: 380 cm
Szerokość: 200 cm
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
jak ja mierzyłem bombajka to chyba wysokość bramy 230 była wystarczająca żeby wjechał spokojnie .
ale sam z ciekawości zmierzę w sobote
ale sam z ciekawości zmierzę w sobote
Ale z kabiną?
nie ,moje sa bez , tyle trzeba żeby komin przeszedł
Stąd ta różnica właśniedrandrzej napisał/a:
nie ,moje sa bez , tyle trzeba żeby komin przeszedł

Wczoraj Ursus pojechał do domku. Wieczorem wrzucę fotki.

Czy ktoś ma/może podać wymiary, kąty stelaża dachu oraz średnice rurek?
Mój jest w opłakanym stanie i chce dorobić nowy. Niestety z tego co jest nie da się skorzystać gdyż też wygląda na dorabiany ale po zdemontowaniu wrócił do kształtów sprzed "prostowania" i nie można się na nim wzorować. Znalazłem rysunki i zdjęcia ale bez wymiarów trudno będzie w 100% odtworzyć kształt i rozmiar.
Mój jest w opłakanym stanie i chce dorobić nowy. Niestety z tego co jest nie da się skorzystać gdyż też wygląda na dorabiany ale po zdemontowaniu wrócił do kształtów sprzed "prostowania" i nie można się na nim wzorować. Znalazłem rysunki i zdjęcia ale bez wymiarów trudno będzie w 100% odtworzyć kształt i rozmiar.
i co z filmem ? robi sie?
Robi, robi, jest na ukończeniu w sumie, ale remont w domu mnie trochę przytrzymałUrsus-C45 napisał/a:
i co z filmem ? robi sie?

Muszę usiąść do tego, jeden wolny wieczór i będzie gotowy

Niestety plik źródłowy projektu nad którym dłuższy czas pracowałem z niewiadomych przyczyn nie chce mi się otworzyć

Zmontowałem więc coś nieco prostszego, ale też prezentuje on przemianę

https://www.youtube.com/watch?v=sfcHzeZ79Yw